Baba-Mama

Szülés utáni depresszió - III. rész

Az előző részben a rizikó faktorokról, és a lehetséges kezelési módokról volt szó. Sorozatunk záró részére tartogattuk a legfontosabb aspektusokat: most a megelőzésről, az otthoni, és az alternatív gyógymódokról lesz szó.

A szoptatás előnyei és hátrányai


Az anyatej a legegészségesebb táplálék a baba számára. Csak néhány kivétel létezik, mint például mikor az anya bizonyos gyógyszereket szed, tuberkulózissal vagy HIV-vel fertőzött. A szoptatás egészségessé teszi a kisbabát, továbbá megakadályozza a betegségek kialakulását, csökkenti az egészség ápolására szánt időt, és nem utolsó sorban pénztárcakímélő.

Hogyan etessük kisbabánkat?

Háromrészes cikksorozatunkban azt mutatjuk be, mire kell ügyelni, mikor újszülött kisbabánkat etetjük. Használható egyfajta útmutatóként is, hiszen az első részben a 0-4 hónapos kisbabák etetéséről, a további részekben pedig a 4-12 hónapos korú babák etetéséről fogunk írni.

2021.03.03 11:11

Az első trimeszter


A terhesség öröm és boldogság, ez nem kétséges. Az első időszak azonban nehéz is lehet. Sok nő szenved a reggeli hányingertől terhessége első három hónapjában. Ahhoz, hogy ezt a problémát megfelelően kezelhessük, először meg kell értenünk, miért van, mi okozza, és mit tehetünk ellene.

2021.03.03 11:27

A második trimeszter

A negyedik hónap kezdetétől a hatodik hónap végéig tartó időszak, vagyis a második trimeszter általában a terhesség legkellemesebb időszaka. A reggeli rosszullétek többnyire elmúlnak, és visszatér az étvágy is, sőt gyakran meg is növekszik egy kicsit a baba aktív fejlődése miatt.

2021.03.03 11:38

A harmadik trimeszter


A terhesség utolsó három hónapját, vagyis a hetedik hónaptól a szülésig tartó időszakot harmadik trimeszternek nevezzük. Ekkor a leglátványosabb a kismama hasának növekedése, és ebben az időszakban kell a legtöbbször ellátogatnia orvosához is, ugyanis a komplikációk is ebben a trimeszterben szoktak a leggyakrabban előfordulni.

simplepay_hu