Baba-Mama

Első trimeszter

2021.03.03 11:11

Az első trimeszter


A terhesség öröm és boldogság, ez nem kétséges. Az első időszak azonban nehéz is lehet. Sok nő szenved a reggeli hányingertől terhessége első három hónapjában. Ahhoz, hogy ezt a problémát megfelelően kezelhessük, először meg kell értenünk, miért van, mi okozza, és mit tehetünk ellene.

Az ok
A reggeli rosszulléteket a hormonszintben jelentkező hirtelen változások okozzák. Azért az első három hónapban szokott jelentkezni, mert testünkben ilyenkor megy végbe a legtöbb változás. A második trimeszterre általában csillapodnak a kellemetlen tünetek, mert addigra megszokjuk a változást.
Hogyan kezeljük?
Diétával könnyen enyhíthetünk a kellemetlen reggeli hányingeren. A leghatásosabb, ha viszonylag gyakran eszünk, és nagyon sok vizet iszunk. Jó, ha a főétkezések között nassolunk is, de az nem mindegy, hogy mit. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákból készített pékárukat, vagy kekszféleségeket, ezek csillapítólag hatnak. Ha szeretünk teázni, vagy kávézni, inkább a teát válasszuk, mert annak alacsonyabb a savtartalma, és kevésbé irritálja gyomrunkat. A menta- és gyömbértea mérsékelt dózisban szintén sokat segíthet. Kerüljük azonban a zsíros, nehezen emészthető étkeket.
Abonett-extrudált-kenyér-korpás-100-g
Extrudo-bio-ropogós-rizsszelet-zöldséggel-100-g
NATURLAND-BORSMENTA-TEA-25-FILTERES
YOGI-BIO-CITROMOS-GYOMBER-TEA-17-DB
Komplex, kifejezetten várandós nőknek kifejlesztett vitaminok szedésével is csökkenthetjük a reggeli rosszulléteket. A B6 és a magnézium szedése mindenképpen javallott. Ha reggel a hányinger miatt nem tudjuk éhgyomorra bevenni a vitaminokat, vegyük be első étkezésünk után.
Olimp-Labs-Vita-min-plus-Mother-kapszula
BERES-MAGNEZIUM-250-MG-TABLETTA-50-DB
Házi praktikák
A szakszerű orvosi tanácsok után, nézzünk most egy pár házi praktikát, mely sok mamának segített már. A most következő tippek nem feltétlenül támaszthatóak alá orvosilag, de mivel tapasztalatból erednek, ezért érdemes lehet őket kipróbálni.
Az édességek általában még jobban émelygést okoznak, mint a többi étel. Igyekezzünk fehérjében gazdag, teljeskiőrlésű ételeket enni, ezek valamiért csillapítólag hatnak.
Ha minden reggel hányással indul, érdemes olyan ételeket enni, amik nem okoznak sérülést, mikor visszajönnek. Ha valami szilárdat eszünk, feltétlenül rágjuk meg alaposan, és igyunk sok-sok folyadékot hozzá.
Ha a rosszullét nem otthonunkban ér, mindenképp legyen nálunk egy pár zacskó, illetve zsebkendő. Az sem árt ilyenkor, ha magunkkal visszük fogkefénket, hogy a rosszullét lefolytjával megszabadulhassunk kellemetlen szájszagunktól.
Sok terhes kismama kívánja a savanyú és a kesernyés ízeket. Nem véletlen, hiszen ezek semlegesítőleg hatnak, és segítenek helyreállítani az egyensúlyt a gyomrunkban. Van, aki a citromlére, a savanyú uborka levére, vagy az éretlen gyümölcsökre esküszik, de vannak olyanok is, akik szerint egy apró korty balzsamecet is kiváló hatást hoz. (Érdekesség: Vannak helyek Olaszországban, ahol a balzsamecetet aperitifként is fogyasztják.)
Nem csak a választott ételekkel segíthetünk magunkon, hanem azzal is, ha elkerüljük a furcsa szagokat. A nyers hús szaga például rengeteg kismamánál vált ki hányingert.
A hideg borogatás szintén jól eshet, ha rosszul vagyunk. Töröljük át egy nedves kéztörlővel a homlokunkat, az arcunkat, a csuklónkat. Hűsítőleg és nyugtatólag hat.
Együnk sokszor, kis adagokat. Mindig legyen nálunk egy kis csipegetni való, így, ha ránk tör a rosszullét, azonnal enyhíteni tudjuk a csemegével.
És végül, igyunk rengeteg folyadékot! Ez nem csak víz lehet, hanem akár egy könnyebb üdítő, gyümölcslé vagy leves is. A lényeg, hogy hidratáljuk magunkat.
Remélem, a fenti megoldások közül valamelyik segít majd. Ne feledjük azonban, hogy mindenki más. És bár lehet, hogy egy házi tipp a kollégánknak, vagy az édesanyánknak bevált, mégsem jelenti azt, hogy nekünk is be fog. Kísérletezgessünk, amíg meg nem találjuk a nekünk megfelelőt, és ne feledjük, a rosszullét csak átmeneti. Tartsunk ki, mert általában a második trimeszterre el szokott múlni. Aztán pedig olyan örömteli élmények várnak majd ránk, melyek könnyen feledtetik a kezdeti nehézségeket.

simplepay_hu