Baba-Mama

Második trimeszter

2021.03.03 11:27

A második trimeszter

A negyedik hónap kezdetétől a hatodik hónap végéig tartó időszak, vagyis a második trimeszter általában a terhesség legkellemesebb időszaka. A reggeli rosszullétek többnyire elmúlnak, és visszatér az étvágy is, sőt gyakran meg is növekszik egy kicsit a baba aktív fejlődése miatt.

A magzat súlya fokozatosan gyarapodik, míg a 6. hónap végére kb. 30 cm testhosszt és 1000 gr súlyt ér el. Szervei fokozatosan érettebbé válnak, ízületei hajlékonyabbak lesznek, majd erősödnek, és egyre aktívabbá válik ő maga is. A 16. és a 20. hét között a baba általában érezhetően megmozdul. Eleinte nehéz lehet megkülönböztetni az érzést a bélmozgástól, de aztán egyre nyilvánvalóbb, hogy a baba mozog. Kialakulnak a baba nemi szervei, a belső szervei működésbe lépnek, bélrendszere pedig lekerül a helyére a hasüregbe. A szája is teljesen kifejlődik, és az időszak végére áttetsző bőrréteg alakul ki a babán. A 20.-ik héttől már érzékeli a külső ingereket, a 23.-ik héttől pedig már jól is hall a baba. A 24. hét környékén a legbonyolultabb agyi rész az agykéreg is elkezd tagolódni.
A második trimeszterben a nő láthatóan egyre súlyosabb lesz. Ahogy a magzat növekszik, az alhas láthatóan kiszélesedik, és a hatodik hónapra a terhesség egészen nyilvánvaló lesz. Igen fontos, hogy az egészséges táplálékbevitelre továbbra is odafigyeljünk, hiszen a szervezet nagyjából csak plusz 300 kalóriát igényel. Kisebb túlsúly természetesen megengedett, de a túlzott hízás nemcsak terhesség közben, de szülésnél is felesleges kockázatokkal jár. Sőt a túlsúly és a túlevés még gyomorégést is okozhat.
Ami a táplálkozást illeti, a második trimeszterben ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni, mint az elsőben. Fontos a kiegyensúlyozott, napi többszöri, változatos étkezés. Igyekezzünk minél több fehérje- és vitamingazdag táplálékot fogyasztani, tehát mindennap együnk zöldséget, gyümölcsöt és tejtermékeket. A vashiány elkerülésére is figyeljünk a továbbiakban is, illetve a pajzsmirigy fokozott működése miatt a jód igény is megnövekszik a szervezetben. Továbbra is tartsuk távol magunkat a félig nyers ételektől. Természetesen észszerű kereteken belül bármit lehet fogyasztani, de igen fontos a változatosság, ugyanis ez biztosítja a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitelt.
Most lássuk, mi az, amit kifejezetten ajánlott enni a második trimeszter alatt:
• tengeri só (jódtartalma miatt)
• tengeri rákok, halak
• müzlik
• napraforgó mag, kesudió
• aszalt gyümölcsök
• tojás
Kerüljük viszont a gyorséttermi ételeket (a rengeteg zsír és tartósítószer miatt), a nyers vagy füstölt húsokat (pl. tatár beefsteak, szalámi, kolbász, hurka), a májat (nehezen emészthetősége miatt), és a fehér finomítottcukrot.
A második trimeszter legfontosabb vitaminjai:
A-vitamin: CaliVita-Beta-Carotene-lagyzselatin-kapszula-Az-A
B-vitamin: Netamin-B-vitamin-komplex-FORTE-SZUPER-kiszereles
C-vitamin: DAMONA-C-VITAMIN-D3-CINK-RETARD-TABLETTA
D-vitamin: Netamin-Vegan-D-vitamin-szajspray-3000-NE-120-adag
E-vitamin: BIOCO-E-VITAMIN-KAPSZULA-400-IU

Legfontosabb ásványi anyagok:
Kalcium: Olimp-Labs-Chela-Calcium-D3
Vas: SALUS-KRAUTERBLUT-S-SZIRUP-500-ML
Cink: Natur-Tanya-25-mg-os-Szerves-Cink-tabletta
Jód: Biocom-Szelid-kek-jod-csepp
Folsav: Natur-Tanya-Szerves-Folsav-tabletta-M-vitamin
A helyes táplálkozás nemcsak a babának és a mamának jó, de megkönnyíti mind a szülést, mind a későbbi felesleges kilók leadását.

simplepay_hu