Baba-Mama

Hogyan etessük kisbabánkat?

2021.03.03 11:47

Hogyan etessük kisbabánkat?

Háromrészes cikksorozatunkban azt mutatjuk be, mire kell ügyelni, mikor újszülött kisbabánkat etetjük. Használható egyfajta útmutatóként is, hiszen az első részben a 0-4 hónapos kisbabák etetéséről, a további részekben pedig a 4-12 hónapos korú babák etetéséről fogunk írni.

Mielőtt azonban kőbe vésett szabályként kezdenénk cikkünket értelmezni, szeretnénk két fontos dologra felhívni kedves olvasóink figyelmét. Nem szükséges túl komolyan venni az itt leírt adagokat - ne aggódjunk, ha babánk picit kevesebbet vagy többet eszik, hiszen az igények egyénenként változhatnak! Ha kisbabánkkal meg szeretnénk kóstoltatni valamit, amit cikkünk csak egy későbbi hónap folyamán javasol, ne bátortalanodjunk el! Próbáljuk ki, mit szól hozzá kisbabánk, és ha megeszik akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz baja tőle. Korábban azt hitték, hogy 1-3 éves korig nem szabad olyan ételeket etetni a babákkal, melyek könnyen allergiát okozhatnak (pl. tojás, hal, mogyoró), ám mára bebizonyosodott, hogy semmi köze az ételallergia kifejlődésének ahhoz, mikor etetünk először egy bizonyos ételt a gyermekünkkel.

Etetési útmutató 4 hónapos korig

Evési viselkedés: a kisbaba egyre fejlődő reflexe segíti őt a mellbimbó megtalálásában

Mit adjunk enni: KIZÁRÓLAG anyatejet, vagy anyatejpótlót

Ha nincs elegendő tejünk, érdemes természetes módon serkenteni a tejtermelést. Ehhez kiválóak a gyógynövényes tejszaporító teák, valamint az étrend-kiegészítő tabletták:

HERBARIA-LAKTOHERB-TEA-BORITEKOS
MECSEK-Tejszaporito-teakeverek-filteres
MORE-MILK-PLUS-KAPSZULA-120-DB

Mennyit adjunk naponta: ez a kisbaba viselkedésétől függ

Vannak jelek azonban, melyek megmutatják, ha babánk elegendő anyatejet kapott:

• Mellünk puhábbá válik a szoptatás után, mivel kisbabánk kiszívta az addig feszességet okozó tejet.
• Etetés után a babánk nyugodt és elégedett lesz.
• A megszületés utáni súlyveszteség visszahízása után a baba továbbra is egyre növekszik. Az első hónapban a baba normális gyarapodása 15-30 dkg hetente, a második és a harmadik hónap során 15-23 dkg hetente, a harmadik és hatodik hónap között 7-12 dkg hetente, és a hatodik és a tizenkettedik hónap között pedig 2-8 dkg hetente.
• Az első pár napon, mikor babánk még a sűrű és tápláló kolosztrumot kapja, naponta csak 2-3 pelenkát használ. A későbbiekben azonban, mikor már a hígabb anyatejet szopja, naponta akár 6-8 pelenkát is elhasználhat. Egy hónapos koruk után a babák bélmozgása kevésbé gyakorivá válik. Sőt, akkor sem kell aggódnunk, ha babánk olykor “kihagy” egy napot. Majd mikor szilárd ételt is fogyaszt (nagyjából 6 hónapos korától), az emésztése nagy valószínűséggel rendszereződik.

Ha kisbabánkat nem szoptatjuk, hanem anyatejpótlóval tápláljuk, a következőkre érdemes odafigyelni:

• Az alapszabály: adjunk babánknak 0,5 kg-ként 7 dkg anyatejpótlót naponta
• Ha tehát babánk mondjuk 6 kg súlyú, akkor azt jelenti, hogy naponta 6 x 7 dkg, tehát 42 dkg anyatejpótlóra lesz szüksége.

Etetési tipp: Babánk emésztőrendszere még nem fejlett ki teljesen, így belei, gyomra még nem tudják feldolgozni a szilárd táplálékokat. Kerüljük ezek adását legalább 6 hónapos korig.

Extra tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy mellbimbónk kisebesedjen a szoptatásról, tanítsuk meg kisbabánkat, hogy mindig az egész mellbimbót és udvart vegye a szájába. Ha valamiért azonban mégsem sikerül, és bekövetkezik a kisebesedés, szerencsére van rá gyógymód:
GARMASTAN-MELLAPOLO-KREM-20-G

Cikksorozatunk következő részében a 4 hónapos kortól ajánlott etetési tanácsokról, irányelvekről, tudnivalókról fogunk írni.

simplepay_hu