Baba-Mama

Harmadik trimeszter

2021.03.03 11:38

A harmadik trimeszter


A terhesség utolsó három hónapját, vagyis a hetedik hónaptól a szülésig tartó időszakot harmadik trimeszternek nevezzük. Ekkor a leglátványosabb a kismama hasának növekedése, és ebben az időszakban kell a legtöbbször ellátogatnia orvosához is, ugyanis a komplikációk is ebben a trimeszterben szoktak a leggyakrabban előfordulni.

Az utolsó három hónap során különösen sok pihenésre van a kismamának szüksége, ugyanis ekkorra a baba már majdnem eléri teljes méretét, és így komoly “terhet” jelent hordozójának. A várandósság ideje alatt sok nő szenved hátfájástól, vagy a hát feszülésétől, a lábak és a talpak szintén fájhatnak, és a legtöbb kismama ilyenkor már nem tud hosszasan állni és járni. A baba egyre jobban nyomja a méh környékén lévő szerveket, ami miatt a gyomorműködés is némileg felborulhat. Gyakori a gyomorégés, a székrekedés, vagy a teltségérzet, ezért érdemes naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat fogyasztani. A savas ételek kerülése is ajánlott, továbbá érdemes a lúgos, rostban gazdag ételeket előnyben részesíteni. Kifejezetten ajánlott ebben az időszakban a tengeri halak, növényi zsírok (pl. margarin), friss gyümölcsök és zöldségek (alaposan megmosva!), tejtermékek, és a káposzta fogyasztása. Kerüljük azonban a lágy tojást, a pástétomokat, a tartósított élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket, illetve a hüvelyeseket (puffasztó hatásuk miatt), illetve a túlzott sófogyasztást is (vízvisszatartó hatása miatt). A nem túl sok, ám nem is túl kevés (Max. 1,5 l a vizesedés elkerülése végett) folyadékbevitel is igen fontos. Mivel a baba felnyomja a mama rekeszizmát is, az anya nehezebben lélegzik, gyorsabban ki is fárad, és emellett sok kismama szenved alvászavaroktól is. A hajhullás, és a köröm töredezése szintén elég jellemző panasz, melyek B-vitamin és a kalcium hiányra utalnak. Érthető tehát, hogy miért nevezik a várandósságot olykor terhességnek.
Kapcsolódó termékek:
ErbaVita-Mikronizalt-Soreleszto-tabletta
Olimp-Labs-Chela-Calcium-D3
A kellemetlen tünetek enyhítésére alkalmazhatunk masszázst is, mely segít az ellazulásban, fokozza a vérkeringést, javítja a placenta tápanyagcseréjét, illetve az egészséget zavaró tényezők megelőzésében is fontos szerepet tölt be. (Vigyázat! A masszázsok esetében ügyeljünk rá, hogy mindig kisebb nyomást alkalmazzunk, mint rendesen, mivel a kötőszövetek a hormonális változások miatt lazábbak a kismamán.)
Kapcsolódó termékek:
AROMAX-MASSZAZSOLAJ-RELAXA-1000-ML-1000-ml
Dr-Natur-etkek-Premium-Mandulaolaj-Eheto-es-kenhet
Dr-Hauschka-Kokenyvirag-apolo-olaj-75ml
A magzat fejlődése erre az utolsó pár hónapra már szinte teljesen befejeződik. A születésig már csak kis mértékben növekszik, zsírkészleteket halmoz fel magán, és szervi funkcióit finomítja az anyaméh biztonságában A fogó- és szopóreflexei már a 26.-27 hétre kialakulnak, és azt ezt követő héten kialakul a tüdője is véglegesen. Az idegsejtek is kifejlődnek, és szemét is ki tudja nyitni, azaz a fényt is képes érzékelni. A születésig nem csak a súlya növekszik, hanem fejlődik az agya és a koponyája is. A 35.-36. héten a baba már tulajdonképpen készen áll a születésre ám, jobb, ha még egy ideig az anyaméhben marad. A normális időben születő babák hossza átlagosan 50-55 cm, súlya pedig 3000-3500 g.
A harmadik trimeszter a boldog várakozás időszaka. Bár fizikailag ez a terhesség legmegerőltetőbb szakasza, a legtöbb kismamának ez a legboldogabb is egyben. A baba már gyakran megmozdul, és jelzi, hogy hamarosan világra jön. És a pillanat, mikor anyja szemébe nézhet, nem csak a mamának, hanem az újszülöttnek is csodálatos lesz.

simplepay_hu