Baba-Mama

A szülés utáni depresszió III. rész

2021.03.03 11:58

Szülés utáni depresszió - III. rész

Az előző részben a rizikó faktorokról, és a lehetséges kezelési módokról volt szó. Sorozatunk záró részére tartogattuk a legfontosabb aspektusokat: most a megelőzésről, az otthoni, és az alternatív gyógymódokról lesz szó.

Megelőzés

Ha korábban már voltunk depressziósak, vagy előző terhességünknél is tapasztaltunk lehangoltságot, feltétlenül említsük meg orvosunknak. Így lehetősége nyílik rá, hogy fokozott figyelmet szenteljen ránk, és ha szükség van rá, még időben javasolni tud nekünk kezeléseket. Általában csoportos terápiával, egyéni tanácsadással, vagy egyéb pszichológiai kezelésekkel orvosolható a probléma, de előfordulhat, hogy már a terhesség alatt antidepresszánst ír fel az orvos, ha annyira súlyosnak ítéli meg a helyzetet. Miután kisbabánk megszületett, szinte azonnal ellenőrözni kell, nem mutatkoznak-e a szülés utáni depresszió tünetei. Ezáltal idejében megfelelő segítséget kaphatunk.

Otthoni gyógymódok

A szülés utáni depressziót nem mindig lehet otthoni gyógymódokkal kezelni, ám azért ha odafigyelünk egy pár dologra, akkor azzal terápiánk sikerességét támogatjuk.
• Próbáljunk minél egészségesebben élni! Pihenjünk minél többet, iktassuk be a mozgást mindennapjainkba (pl. napi séta kisbabánkkal), figyeljünk az egészséges táplálkozásra (együnk sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat), és persze kerüljük az alkholofogyasztást.
• Legyenek reálisak az elvárásaink! Ne hajszoljuk túl magunkat, hogy mindent teljesíthessünk. A háztartásban sem muszáj mindennek tökéletesen rendben lennie. Éppen annyit tegyünk, amennyire képesek vagyunk, és ha nem bírjuk, hagyjuk, vagy kérjünk segítséget.
• Szánjunk időt magunkra! Ha úgy érezzük, a világ a nyakunkba szakad, szakítsunk egy kis időt önmagunkra. Öltözzünk fel, menjünk el otthonról, és látogassuk meg barátainkat. Az is nagyon jót tesz, ha párunkkal kettesben csinálunk programot.
• Kerüljük az elszigeteltséget! Beszéljük meg érzéseinket a partnerünkkel, és nyugodtan kérdezzünk meg más anyukákat is tapasztalataikról. Ha van rá lehetőség, csatlakozzunk helyi anyák klubjához, hogy semmiképp ne érezzük magunkat egyedül a gondjainkkal és aggodalainkkal.

És ami a legfontosabb: csak akkor tudunk gyermekünkről megfelelően gondoskodni, ha magunkról is gondoskodunk!

Alternatív gyógymódok

Eddig sajnos még csak igen kevés kutatást végeztek arra vonatkozólag, hogy milyen alternatív terápiákkal lehet a szülés utáni depresszión enyhíteni. Lássunk most néhány olyan kezeléstípust, melyek már az eddigi eredmények alapján is kiderült, hogy pozitív hatűsúak:

• Akupunktúra: segít a mély ellazulásban és az alvásban. Segítségével csökkenthetjük a fáradtságot, ami a szülés utáni depresszió leggyakoribb velejárója.
• Omega3 zsírsavak: köztudottan támogatja a baba agyának kifejlődését a terhesség ideje alatt, és enyhíti a depresszió tüneteit is. Szülés után fogyasszunk több tengeri halat, vagy szedjünk táplálékkiegészítőket, hogy a zsírsavak pozitív hatásai érvényesülhessenek.

Kapcsolódó termékek:
Zinzino-BalanceOil-Grapefruit-Lemon-Lime-300-ml
Caleido-LAZACOLAJ-BORAGOOLAJ-omega-3-6-9-gelkapszu

• Masszázs: ahogy az akupunktúra esetében is, a masszázs is csodákat tehet, ha végtelenül kimerültnek érezzük magunkat. Ráadásul ha párunkat kérjük meg a masszázsra, kitűnő közös program is lehet belőle!

Kapcsolódó termékek:
Aromax-relaxalo-szaunaolaj-50-ml-50-ml
UW-PREMIUM-MASSZAZSOLAJ-RELAXALO
AROMAX-MASSZAZSOLAJ-RELAXA-1000-ML

• Kreatív művészetek: a művészeti-, a zene-, és a drámaterápiák képesek oldani a szülés utáni depresszió okozta belső feszültséget az általuk nyújtott támogató és kikapcsoló környezet révén.
• Orbáncfű: bizonyítottan segít a közepes és mérsékelt depresszió tüneteinek enyhítésében. FONTOS: ha azonban szoptatunk még, kerüljük az alkalmazását, mivel szédülését és letörtségét okozhat a babánál!

Cikksorozatunkból kiderült, hogy a szülés utáni depresszió egyáltalán nem ritka jelenség. Súlyosságát azonban sokszor nem vesszük elég komolyan, vagy ami talán még rosszabb, észre sem vesszük, hogy szülés utáni depresszióban szenvedünk. Az idejében történő diagnosztizálás és segítségérés alapvető ahhoz, hogy a gyermeknevelést a lehető legjobban, és legboldogabban végezhessük.

simplepay_hu