Cikkek

Tényleg nagy baj, ha nem iszunk eleget? Leleplezzük a vízivás titkait

2023.09.04 11:58

Napsütés, jó idő, strandolás, sportolás, túrázás, nagy séták, busz után futás. Rengeteg hétköznapi helyzetben megizzadhatunk, azonban az már nagyobb probléma, ha ezt a folyadékot nem pótoljuk. A megfelelő vízfogyasztásról sokszor megfeledkezünk, azonban ez tényleg akkora baj? Ebben a cikkben megtekintjük a hidratálás körüli testi folyamatokat és hogy miként tudjuk hasznosabbá ezt a „kötelező” dolgot.

Olvasd el a cikket és tudj meg többet a szervezet hidratálásáról!

Miért fontos elegendő vizet fogyasztani?

Az azért viszonylag köztudott, hogy az emberi szervezet számára kiemelkedően fontos a megfelelő folyadékbevitel. Az újszülött kisbabák akár 80%-a, de a felnőttek testének 72%-a vízből áll. Egyes szervek kapcsán az arány még nagyobb lehet. Például a tüdő 90%-a ,de a vér és a bőr körülbelül 80%-a is vízből áll. Ez is mutatja, hogy víz nélkül az ember nem létezhet. A napi folyadékmennyiség testtömegtől, nemtől, életszakasztól, életviteltől és megannyi más faktortól is függ, azonban az orvosok ajánlása szerint naponta 2-2,5 liter vizet szükséges fogyasztanunk.

Az ember párologtatás során hűti a testét, amely a nyári forróságban és fokozott izzadás esetén kifejezetten jelentős - így fontos, hogy folyadékpótlással fenntartsuk a szervezet vízkészletét. Gyakori, hogy a kiszáradás miatt az emberek összeesnek, mivel a szervezetük nem rendelkezik megfelelő mennyiségű folyadékkal, hogy képes legyen a testi és szellemi funkciókat támogatni.

Akkor most egész nap vizet kell innom?

Jó tudni, hogy a folyadékpótlás nagy mennyisége nem csupán az elfogyasztott pohár vizek után számlálódik. Minden étel, amit beviszünk a szervezetünkbe tartalmaz folyadékot valamilyen mértékben, amelyet a testünk fel tud használni a kiszáradás elleni harcban. Természetesen egyes ételek több vizet tartalmaznak, mint mások. Például az uborka, cukkini és a görögdinnye mind 95%-os víztartalommal rendelkezik, így kiváló társ lehet a vízpótlás során is. Ebből is látszik, hogy a hidratálás nem csupán a vízháztartás fenntartásáról szól, de egy kifejezetten jó ásványianyag, vitamin és tápanyagbevitel is lehet. Mindemellett pedig jó lehet feldobni vízivást kreatívabbnál kreatívabb és finom italokkal, amelyek nem csak felfrissítenek, de hasznosak is a szervezetünkre.

Sportitalok:

Manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett sportitalok, melyek kifejezetten a testmozgás alatt végzett fizikai erőbefektetés segítésére szolgálnak. Képesek feltölteni a szervezetet az izmoknak szükséges ásványianyagokkal – ilyen például a magnézium, kalcium és kálium, de gyakran tartalmaznak C-, D- és különböző B-vitaminokat. Hasonlóan a sportoláshoz, a kánikulával felvett harc során is a szervezet kipárologtat és elveszt megannyi fontos alapanyagot. Ez ellen kifejezetten hasznosak tudnak lenni az elektrolitos italok. Ugyanis az idegrendszer és a szervek működésében, az anyagcserében és a hidratáltság kezelésében is fontos szerepet játszanak az elektrolitok. Ezek a testfolyadékban megtalálható, töltéssel ellátott ásványi anyagok jelenlétükkel szabályozzák a sejtek folyadékszintjét kívül és belül is. Sportolás és fokozott izzadás során azonban kiválnak a szervezetből, és hiányuk által izomgyengeség, szédülés, fejfájás, álmosság és szomjúságérzet is kialakulhat. Pótlásuk alapvető esetben az étkezés során történik, azonban kifejezetten frissítő és energizáló lehet, ha mindezt a szükség időpontjában, kánikulában vagy sportolás közben fogyasztjuk italként.

ABSOLUTE MG+B6 VITAMIN ITAL GRAPE.-BANÁN Bioszállító (bioszallito.hu)

BASICA BÁZIKUS SPORT ITALPOR 300G - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

NATURLAND ELEKTROLIT EGYENSÚLY KAPSZULA - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Gyakran a sűrű munka és teendők közepette előfordul, hogy nem figyelünk oda a hidratálásra. Mindig bizonyosodjunk meg, hogy a napunk során – kiemelten ügyelve a napon töltött órákra– elfogyasztjuk e a megfelelő mennyiségű folyadékot. Érdemes erre a célra telefonunkra, számítógépünkre, óránkra emlékeztetőt állítani és újratölthető palackkal pontosan követni a bevitt mennyiséget.

Wabo üveg palack csatos zöld 600ml 1db - bioszallito.hu

Wabo műanyag palack csatos gyümölcstartó funkcióval korall 7 (bioszallito.hu)

Védekezz a hőség ellen a Bioszállító.hu termékeivel!

 

 

simplepay_hu