Cikkek

5 érv a kávéfogyasztás mellett

2022.12.14 19:08

Kávé. Már e szó hallattán legtöbbünkben a reggeli ébredezés első gondolatai, vagy a munkanap közepén magunkhoz vett lendület képe jut eszünkbe. Ez a csodálatos illatú és aromájú ital már annyira természetes és gyakran tudat alatti szokás része, hogy el se gondolkozunk azon, hogy mit tesz a szervezetünkkel. Azonban sokan nem is feltételeznék, hogy az éberség hatása mellett egészségjavító funkciókkal is rendelkezik.

 

Ismerje meg a kávé jótékony hatásait a Bioszállító.hu legújabb cikkéből!

 A kávé világszintű népszerűsége a 15. századi arab kultúrának köszönhető, ahol először kezdték el az afrikai örökzöld bogyóinak pörkölését és megfőzését. Ezen növény kiváló forrása megannyi fontos ásványianyagnak és antioxidánsnak.

Egy pohár frissen főzött kávé a következőket tartalmazza:

 

  • 4,7 mg Kalcium
  • 7,1 mg Magnézium
  • 116 mg Kálium
  • 4,7 mg Nátrium
  • 0,2 mg B2 Vitamin
  • 0,5 mg B3 Vitamin
  • 0,6 mg B5 Vitamin

 

Mindezek mellett a kávé talán a legfontosabb és legkülönlegesebb hozzátartozója a koffein forrás (94,8 mg/bögre). A koffein szervezetbe kerülve összehúzza a vérereket, ezenkívül blokkolja az adenozin hatását testünkben. Ez az anyag felelős az álmosságérzetért, és szabályozza az ébrenlétet és az alvást is. Ezenkívül a koffein megnöveli a szervezetünk adrenalin és kortizol szintjét, amely megemeli a vérnyomást, és felgyorsítja az anyagcserét. Orvosi kutatások tömkelege jelenik meg évről évre, amely rendel reggeli kedvenc italunk pozitív hatásai mellett érvel. A továbbiakban bemutatok 5 szuper indokot, amiért érdemes a napunkat egy csésze finom kávéval indítani!

 

  1. Rákos megbetegedés

 Több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztók körében csökkenhet az esélye a rák kialakulásának. A bevitt koffeinmennyiség befolyásolhatja a ráksejtek növekedését és terjedését. Emellett a kávé ugyancsak csökkentheti a gyulladásokat is, amelyek kockázatot jelenthetnek a rák kialakulásában.

 

  1. Depresszió

 Mind koffeines, mind a koffeinmentes kávé esetében elmondható, hogy a benne található antioxidánsok gátolják a szabadgyökök oxidációs hatása által történő sejt öregedést és gyulladást. Ezt kiegészítve a koffein éberséget és figyelmet vált ki, amellyel csökken a szorongás, és javul az ember hangulata.

 

  1. Cukorbetegség

 Orvosi kutatások ugyancsak kimutatták, hogy a hosszú távon rendszeresen kávét fogyasztóknál lecsökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye azokhoz képest, akik soha nem fogyasztanak kávét. Természetesen ebben az esetben cukormentes, tisztán elkészített kávéról lehet csak beszélni.

 

  1. Szív egészsége

 A kávéval bevitt koffein egy stimuláns, amely kihatással van a központi idegrendszerre. Az éberség és a fokozott figyelem mellett - amelyet egy finom kávé elfogyasztásával nyerünk - ugyan csak befolyásolja az egyes szív és érrendszeri funkciókat is. A rendszeres és tartós kávéfogyasztás potenciálisan megerősítheti a szív egészségét, amellyel csökkenhet a szívroham és a stroke esélyes is.

 

  1. Parkinson-kór

 Ezen idegrendszeri genetikai eredetű betegség kihatással van az ember mozgásképességére. A kávézás nem csupán csökkenteni képes a Parkinson-kór kialakulását, de javíthatja az ebbe szenvedő betegek mozgás szabályozását és precízebb kezelését.

 

Érdemes kiemelnünk, hogy mint sok mással az életben, a kávé esetén is fontos a mérsékletesség. Napi 2-3 bögre az a mennyiség, amely képes a lehető legtöbb hasznos biztosítani szervezetünk számára. Azonban ennél több koffein már káros lehet az emberi szervezetre, amely megjelenhet akár betegségek formájában is.

 

Válassza az egészséges életet, válassza a Bioszállító.hu termékeit!

 

L'Antico Ethiopia Sidamo szemes kávé 250g - bioszallito

 

BEANIES INSTANT KÁVÉ CSOKIS SÜTI Bioszállító (bioszallito.hu)

 

Biocom Green Coffee (zöld kávé) Bean Complex 60db Bioszállít (bioszallito.hu)

simplepay_hu