Cikkek

A szemcsepp segítségül jön

2022.11.10 13:50

A számítógép előtt eltöltött munkaidő, az úszómedencék magas klórtartalma, de még a friss levegőn töltött idő is számos módon irritálhatja a szemeinket. Ezekre mind egyszerű, praktikus és hatékony megoldás a szemcsepp. De melyiket válasszuk?

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkjét és tudja meg, mennyi kellemetlenségre hatásos megoldás a szemcsepp!

A számítógép előtt töltött munkaidő nagy mértékben hatással lehetnek a szemünk egészségére és hidratáltságára.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az úszómedencékben csak a víz magas klórtartalma okoz szemvörösséget viszkető, égető érzéssel. Habár a klór is hozzájárulhat ezen kellemetlenségek előidézésében, de nem túl kecsegtetőként a vízben található emberi testnedvek is, mint például izzadtság és vizelet. Ezért is fontos a medencézés után a szem alapos kiöblítése és szemcseppel való kimosása, hidratálása.

Továbbá a friss levegőn töltött idő is számos módon irritálhatja a szemet, ide tartoznak például az allergia pollenek, az erős szél vagy akár a szembe kerülő kis porszemcsék.

A számítógépek kék fényét sem szabad elfelejteni, mely folyamatos megterheltséget és szúrós szemszárazságot eredményezhet.

Mi is az a könny, és miben van segítségünkre?

Az első és fő szerepe a könnynek a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása, valamint felelős még a szem felszínének nedvesen tartásáért is. Ez mind védelmet biztosít a baktériumok és vírusok kialakulása ellen, és támogatja a látáshoz szükséges egyenletes felszín (fénytörő közeg) kialakítását is.

A szemfelületet borító könnyfilmnek 3 fázisa van:

  • Olajos fázis: Az olajos réteget a Meibom mirigyek állítják elő, amely erősíti a könnyfilmet és gátolja a könny elpárolgását.
  • Vizes fázis: A könny körülbelül 90%-át a vizes fázis teszi ki, ami a könnymirigyekben termelődik. Többnyire vízből, tápanyagokból, ionokból és fehérjéből áll össze.
  • Mucinózus fázis: A kehelysejtek által termelődik, és a könnyfilm szaruhártya felszínéhez való rögzítésében játszik fő szerepet.

Milyen típusú szemcseppek vannak?

Műkönnyek

Ha szemszárazsággal szenved, akkor a műkönny egy remek megoldás, ugyanis ez a kiszáradt szem gyógyíre. Egyrészt képes pótolni a szemben a hiányzó könny mennyiségét, másrészt a könnytermelését is serkenti. Kettő nagy csoportra is oszthatóak a műkönnyek - az egyik a vizes bázisúak, a másik az olajos bázisú szemcseppek. A vizes bázisúak elsősorban a könny mennyiségének pótlására szolgálnak. Akkor érdemes használni, ha a tünetei enyhébbek, és csak a nap folyamán kezdenek el jelentkezni. Ha azonban a tünetek erősebbek, és már a reggel pillanataiban tapasztalhatóak, akkor az olajos bázisú szemcseppekre lesz szükség a könny minőségének javítása érdekében.

Antibakteriális szemcseppek

Antibakteriális szemfertőzés során a gyulladást különböző baktériumok okozzák, amely irritációk megszüntetésére a legjobb módszer a szemészek által felírt antibiotikum tartalmú szemcseppek.

Gyógynövényes szemcseppek

Számos szemcsepp tartalmaz különféle gyógynövényeket, mint például kamillát, varázsdiót és szemvidítófüvet. Ezek segítenek a szem megnyugtatásában és jótékony hatást gyakorolnak a fáradt, kimerült szemekre. Frissességet biztosít a kialvatlan, és a képernyő által megviselt szemek számára.

Gabriel szemcsepp frissítő 10 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

OCUTEIN SZEMCSEPP SENSITIVE PLUS 15 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Gabriel szemcsepp vörösödés ellen 10 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

Allergia elleni szemcseppek

Az antiallergén szemcseppek többségében antihisztamin és hízósejt- stabilizátor található, amely az allergia által okozott test gyulladását igyekszik csillapítani és háttérbe szorítani. Ugyanis, ez felelős az irritált kipirosodott szemért az allergia tünetei során és nem a könnyfilm sérülése.

OCUTEIN SZEMCSEPP ALLERGO 15 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

A szemcsepp egy praktikus kicsi csomagolású megoldás, ami számtalan kellemetlen szem fájdalmat képes stabilizálni.

JUTAVIT EYECLINIC SZEMCSEPP IRRITÁLT Bioszállító (bioszallito.hu)

JUTAVIT EYECLINIC SZEMCSEPP SZÁRAZ SZEM Bioszállító (bioszallito.hu)

Használja Ön is a Bioszállító.hu szemcseppeit megoldásként!

simplepay_hu