Cikkek

Eritrit, avagy az egészségesebb édesítőszer

2022.11.10 13:38

Napjainkban az eritrit egyre elterjedtebb természetes eredetű édesítőszer a cukormentes életet képviselők körében, emellett kezd felkapottabb lenni az egészséges életmódot követők, a túlsúlyosak, a metabolikus szindrómával kapcsolatos problémákkal küzdők, cukorbetegségben- és szívbetegségben szenvedők számára is. De tegyük fel nyugodtan azt a jogos kérdést: mi is az eritrit pontosan és mik az előnyei? Cikkünkből megtudhatja!

Éhes a tudásra? Olvassa el az eritrit jótékony hatásait a Bioszállító.hu cikkjében!

Az eritrit mostanra már világszerte könnyen elérhető a boltok polcain és még az online boltokban is. Amerikában már 1990 óta megtalálható hivatalos kereskedelmi forgalomban. Használata már nagy mértékben elterjedt különböző élelmiszerekben, édességekben és italokban az édesebb ízvilág és állag fokozása érdekében. A drasztikusan alacsony kalória tartalma miatt egy remek megoldás, ha édesebben szeretjük élni az életet, de mégsem szeretnénk plusz kalóriát rendelni az ételhez.

Mi az eritrit?

Az eritrit a cukoralkoholoknak nevezett vegyületek csoportjába tartozik, amely a természetben is megtalálható kis mennyiségben például gyümölcsökben, zöldségekben, erjesztett ételekben, italokban, gombákban és algákban. Az emésztőrendszerre nézve is nagyon kíméletes, mert a vékonybélben szívódik fel, így nem okoz káros mellékhatásokat.  Az élelmiszerek előállítása során számos termékben cukoralkoholt használnak, de mégis az eritritnek van az egyik legalacsonyabb kalória tartalma.

Cukortartalom összehasonlítás:

  • Asztali cukor: 4 kalória/gramm
  • Xilit: 2,4 kalória/gramm
  • Eritrit: 0,24 kalória/gramm

Eritrit előnyei:

Nem növeli a vércukor- és az inzulinszintet

Az emberi szervezet nem termel olyan enzimeket, amely az eritrit lebontásában tudna segíteni, ezért az a véráramban szívódik fel, és változatlanul távozik a vizelettel. Segítségével könnyebben kontroll alatt tartható a vércukor- és az inzulinszint, így sokszor ajánlják cukorbetegségben szenvedők számára is. Számos élelmiszer ezért is található meg cukor helyett eritrtittel elkészítve, hogy a diabétesszel küzdők számára is finom édes alternatívákat biztosíthassanak.

Támogatás a fogyásban

A túlsúly és az elhízás számtalan további krónikus betegség kialakulásában szerepet játszhat, mint például a szív- és érrendszeri problémák, koleszterin problémák és cukorbetegség. Azonban az eritrit nincs hatással a koleszterinre, a trigliceridekre és más biomarkerekre sem. Továbbá, a fogyás is nagy mértékben hozzájárul ezeknek a betegségeknek a meggátlásában. Az alacsony kalória tartalma miatt remek választás fogyókúrához és számtalan kalória csökkentett, cukormentes termékben is megtalálható, amelyek szintén segítségre lehetnek a diétázás alkalmával.

Szép, egészséges fogak

Fogszuvasodás során az egyik legnagyobb ellenség a szacharóz, amely egy savvá alakul, és nagy mértékben károsítja és rongálja a fogakat. Az eritrit azonban egy filmréteget képez a fogakon, amely meggátolja a cukor és keményítők savvá alakulását, így a fogszuvasódást is. Továbbá a baktériumok a szájban sem képesek erjedni az eritrit által, amely szintén a sav kialakulását akadályozza meg.

Magas antioxidáns tartalmú

Elősorban a potenciális antioxidáns tartalma miatt felelős az érfalak erősségéért és rugalmasságáért. Továbbá szabad gyökfogó, és képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és a rákos megbetegedések kockázatát.

Mennyi cukorral egyenértékű az eritrit?

Az eritrit édessége nagy mértékben függ a vásárolt terméktől és a felhasználási módtól. Általánosságban édesítőereje a cukor 60-80%-val egyezik meg, habár a cukor kalóriának csak a 6%-át tartalmazza. Egy csésze teához elég lehet azonos mennyiség a cukorral, ám érdemes megkóstolni előtte az édesítőszert, nehogy túlédesítsünk. Receptek esetén azonban, ahol megadott mennyiségű cukor van, ott már sajnos számolnunk kell a pontos mértéket.

FM négyszeres édesítőhatású cukorhelyettesítő (eritrit, szuk (bioszallito.hu)

https://bioszallito.hu/spd/5999564155439/FM-negyszeres-edesitohatasu-cukorhelyettesito-erit

Szafi Reform Eritrites mandulás drazsé 200g - bioszallito.hu

Szafi Reform Eritrites kesudiós drazsé 200g - bioszallito.hu

DIÉTÁS LEKVÁR SÁRGABARACK Bioszállító (bioszallito.hu)

FITT LEKVÁR ÁFONYA CM. Bioszállító (bioszallito.hu)

Édesítse életét a Bioszállító.hu termékeivel!

simplepay_hu