Cikkek

Édesítse xilittel az életet!

2022.09.25 19:39

Bizonyára, Ön is észrevette már, hogy egyre több termék készül természetes édesítőszerekkel, mint például eritrittel, xilittel, steviaval, martitollal és szorbittal.

Tudja meg, mik a xilit mindennapi használatának előnyei a Bioszállító.hu cikkéből!

Bizonyára, Ön is észrevette már, hogy egyre több termék készül természetes édesítőszerekkel, mint például eritrittel, xilittel, steviaval, martitollal és szorbittal.

Tudja meg, mik a xilit mindennapi használatának előnyei a Bioszállító.hu cikkéből!

A régebben xilitként emlegetett, ma már nyírfacukor néven is ismert cukoralkohol elnevezése abból ered, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, azonban mostanra már kukoricarostból készítik. Használata kifejezetten egyszerű, a napi rutinba nagyon könnyen beleilleszthető, hiszen sok helyen beszerezhető már számos formában, mint például édesség, tabletta és rágógumi. Ennek többek között az oka, hogy egészségesebb, és több jótékony hatással rendelkezik a szervezetre nézve a mesterséges édesítőszerekkel és a cukorral ellenszemben.

Azonban a xilit nem csak az élet édesebbé tételében segít, de sok betegségben küzdő ember számára a megoldást is jelenti a mindennapok ízesítésére. Alacsony kalória- és szénhidrát tartalommal rendelkezik, továbbá nem emeli a vércukorszintet,, és még a glikémiás indexe is felettébb alacsony, mindössze: 7. De mi is az a glikémiás index és milyen jótékony hatással rendelkeznek a fentebb említett tulajdonságok? Mai cikkünkben ezeket a kérdéseket fogjuk boncolgatni.

Mi is fontosan a xilit?

A xilit az egy természetes édesítőszer, amit először Emil Fischer állított elő bükkfából. Az általunk hétköznapokban fogyasztott számos gyümölcsben, zöldségben, rostos növényben, fában és kukoricacsutkában is megtalálható, de maga az emberi szervezet is képes az előállítására. A „xylitol” elnevezés görög eredetű szóösszetételből származik, amely a faanyag és cukoralkohol szóvégződések jelölését párosította össze. A nyírfacukor neve pedig onnan ered, hogy régen nyírfából vonták ki a xilitolt. Ám ez túl lassú és időigényes folyamatnak bizonyult, így napjainkban már kukoricarostokból állítják elő a természetes cukoralkoholt. Állaga, íze és illata könnyen összetéveszthető a cukoréval, hiszen megjelenése szinte teljesen azonos azzal. Szinte észre sem lehet venni a különbséget, pláne, amikor meleg italt, tortát és süteményt fogyasztunk, vagy akár gabonaféléket helyettesítünk vele. Azonban kemény cukor nem készíthető belőle, mert a xilit nem képes kristályosodni. Illetve az élesztő sem alkalmas a nyírfacukor lebontására, ezért használata kelt tésztákban nem javasolt.

Mi az a glikémiás index, és hogyan függ ez össze a xilittel?

Ezt az index mérőskálát, amely 1-100ig terjed, eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének a besorolására fejlesztették ki. Különböző ételeket és táplálékokat helyez el egy bizonyos számértéken, a vércukorszintre gyakorolt befolyásuk alapján. Továbbá, a glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az élelmiszerekben lévő szénhidrátok mennyi idő alatt képesek felszívódni az emberi szervezetben. Ellenben nem tudja megmutatni, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz az adott élelem. Mivel a xilit glikémiás indexe mindössze 7, ezért az alacsony értéknek köszönhetően megtudhatjuk, hogy lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag, és ezzel együtt hosszan tartó teltségérzetet is biztosít fogyasztójának. Továbbá, rendszeres megfelelő használatakor a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell elválasztaniuk, mert az alacsony indexszel rendelkező ételek kisebb mértékű glükózt juttattnak a sejtekbe - ezzel együtt csökkentve a zsír raktározódását is.

Mire jó még a xilit?

  • Minden diétában nyugodtan alkalmazható.
  • Képes a székrekedés által okozott kellemetlenségek háttérbe szorítására és az emésztést is stabilizálja.
  • A nyírfacukor lebontásához nincs szüksége a szervezetnek inzulint előállítani, így remek édesítőszerként szolgál a cukorbetegek számára is.
  • Kalória- és szénhidráttartalma alacsonyabb a cukornál, sőt még a répacukornál is.
  • Kitűnő megoldás a fogkő lebontására és a fogszuvasodást is megakadályozza.
  • Antibakteriális hatású.
  • Elősegíti a B-vitaminok és kalciumok felszívódását.
  • Képes a vércukorszint normalizálására.

Ataisz xilit 250 g Bioszállító (bioszallito.hu)

NATURMIND XILIT 500 G Bioszállító (bioszallito.hu)

DIÉTÁS LEKVÁR SZILVA Bioszállító (bioszallito.hu)

Artic rágógumi xilittel és édesítőszerrel menthol Bioszállít (bioszallito.hu)

NYÍRFACUKOR FAHÉJAS XILIT Bioszállító (bioszallito.hu)

Mindennapi rutinként fogyasszon Ön is xilitet a Bioszállító.hu termékei segítségével!

simplepay_hu