Cikkek

Fogfehérítés - 5 egyszerű otthoni természetes módszer

2022.03.13 14:08

Ha fogfehérítésről van szó, rengeteg termék közül tudunk válogatni. A legtöbb fogfehérítő termék azonban vegyszereket tartalmaz, amely sokakat aggaszthat. Amennyiben fehérebb fogakat szeretnénk, de el akarjuk kerülni a fehérítő vegyszereket, érdemes természetes alternatívákat kipróbálnunk, melyeket kényelmesen, otthonunkban alkalmazhatunk.

Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb cikkjét, melyben 5 otthon is elvégezhető fogfehérítési módszerrel ismerkedhet meg!

Mitől lesznek sárgák a fogaink?

Számos oka lehet a fogak elszíneződésének. Bizonyos erősen színező hatású ételek és italok elszínezhetik a fogzománot, ilyen a kávé, a fekete tea vagy a cékla. Emellett dohányzás is kerülendő, ha fehér fogakat szeretnénk: nem csak egy egészségkárosító szokás, de akár pár éven belül teljesen besárgíthatja a fogakat. Ezen kívül a lepedék felhalmozódása a fogakon is sárgás megjelenést okozhat.

 

Milyen otthoni természetes fogfehérítést végezhetünk?

 

A fogak olajozása kókuszolajjal

A fogak olajozása egy hagyományos indiai népi gyógymód, melynek célja a szájhigiénia javítása és a méreganyagok eltávolítása a szervezetből. Ennél a természetes fogfehérítő módszernél nincs más dolgunk, mint fogmosás után kókuszolajat kenni a fogainkra, majd azt 5-20 percig hatni hagyni. A kókuszolaj eltávolítja a szájban lévő baktériumokat, melyek a lepedéket okozzák és fogaink sárgának tűnhetnek tőlük.

A kókuszolaj emellett számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Magas benne a laurinsavtartalom, mely gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságairól ismert. A fogak rendszeres olajozása csökkentheti a baktériumok számát a szájban, valamint a plakk és az ínygyulladás kialakulását is megelőzheti. A kókuszolajjal történő olajozás nem teszi ki a fogakat károsodásnak, hiszen nem tartalmaz savat vagy más olyan összetevőket, melyek erodálják a fogzománcot.

 

NATURTANYA DR.NATUR ÉTKEK BIO EXTRA SZŰZ KÓKUSZOLAJ 450 ML

TRIGRAMM EXT.SZŰZ KÓKUSZOLAJ 200ML GM

 

Mossunk fogat szódabikarbónával

A szódabikarbóna természetes fogfehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért számos fogfehérítő fogkrém összetevői között is megtalálhatjuk. Enyhén csiszoló hatású, így segít eltüntetni a fogak felületi elszíneződését. Ezen kívül a szódabikarbóna segíti megakadályozni a szájban lévő baktériumok elszaporodását.

Keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát 2 teáskanál vízzel, majd mossunk fogat az így létrejövő pasztával. Ezt heti párszor ismételjük meg!

NATUR ÉTKEK, ÉTKEZÉSI SZÓDABIKARBÓNA

LOVE DIET ÉTKEZÉSI SZÓDABIKARBÓNA 1000 G

 

Fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csak testünkre és egészségünkre lehet jó hatással, de fogfehérítésre is alkalmasak lehetnek.

Bár nem helyettesítik a fogmosást, a friss gyümölcsök és zöldségek segíthetnek eltávolítani a fogakon lévő lepedéket rágás közben. Az eper, az ananász és a banán három olyan gyümölcs, melyek segíthetnek kifehéríteni a fogakat.

Eper

Az eper és a szódabikarbóna keveréke egy olyan természetes fogfehérítő módszer, mely régóta népszerű a közhiedelemben. Az eperben lévő almasav eltávolíthatja a fogak elszíneződését, a szódabikarbóna pedig kivilágosíthatja a foltokat. Amennyiben ezt a módszert válasszuk, érdemes csupán heti néhány alkalomra korlátozni az otthoni fogfehérítést, hiszen az epres-szódabikarbónás keverék túlzott használata károsíthatja a fogzománcot. 

Ananász

Egy tanulmány kimutatta, hogy a bromelaint, az ananászban található értékes enzimet tartalmazó fogkrém lényegesen hatékonyabban távolította el a fogak elszíneződését, mint a hagyományos fogkrém.

Banánhéj

A banánhéjban rengeteg hasznos mikrotápanyag található, melyeknek antioxidáns és antibakteriális hatásai vannak. A banánhéjban található savak segíthetnek a fehérebbé varázsolni fogainkat, valamint eltávolítani a lepedéket és a fogkövet.

Dörzsöljük be fogainkat a banánhéj belső, fehér részével, majd hagyjuk hatni 10-15 percet. Ezután alaposan mossuk meg fogunkat!

 

Fogfehérítés szénnel

Az aktív szénnel való fogfehérítés rendkívül divatos lett manapság. Számos fogfehérítő termék tartalmaz aktív szenet, mely egy finom szemcsés por. Fából, kókuszdióhéjból és más természetes anyagokból készítik, amelyek extrém hő hatására oxidálódnak. A szenes fogmosás eltünteti a felületi elszíneződést fogainkról, azonban ügyeljünk arra, hogy ne használjuk minden nap.

 

BEN&ANNA TÉGELYES FEHÉRÍTŐ FOGPOR AKTÍV SZÉNNEL 15 G

BIO2YOU NATÚR FEHÉRÍTÓ FOGKRÉM AKTÍV FASZÉNNEL 100 ML

 

Válasszunk természetes fogfehérítő fogkrémeket 

Számos természetes alapanyagokból összeállított bio fogkrém létezik már a piacon, melyekkel biztonságosan világosíthatjuk fogainkat. Válogasson a Bioszállító.hu kínálatából!

 

Kedvenc fogkrémjeink:

BEN&ANNA TÉGELYES FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM 100 ML

HIMALAYA BOTANIQUE FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM 150 G

JEUNESSE DIMND FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM ÉRZÉKENY FOGAKRA

SPECCHIASOL® VERADENT® FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM

BIO2YOU NATÚR FEHÉRÍTÓ FOGKRÉM HOMOKTÖVISSEL,MENTAOLAJJAL,ZS 100 ML

 

Nem szabad arról megfeledkezni, hogy a természetes módszerek csupán a felületi fogfehérítésben segítenek. A belső rétegek, azaz a dentin világosítását csupán professzionális körülmények között lehet elvégezni biztonságosan, így ezzel kapcsolatban érdeklődjön fogorvosánál!

 

Kövesse a Bioszállító.hu oldalát folyamatosan frissülő egészséges termékekért és tudjon meg még többet az egészséges életmódról és táplálkozásról cikkeinkből!

simplepay_hu