A mandulát rengeteg féleképp felhasználhatjuk, épp ezért az egészséges étkezés szupersztárja. A mandulaliszttől a mandulatejig rengeteg diétás receptben találkozhatunk vele, így érdemes végig venni a mandulában található hasznos tápanyagokat és fogyasztásának előnyeit.
Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb cikkjét és tudja meg, miért is egészséges a mandula!
Amennyiben eddig nem rajongott a manduláért, a mandula fogyasztásával járó egészségügyi előnyök garantáltan megváltoztatják véleményét. Ez a finom mag tele van olyan alapvető tápanyagokkal, mint például a bélbarát rostok, a szív számára egészséges zsírok, vagy számtalan egyéb vitamin és ásványi anyag. A mandula emellett rendkívül sokoldalú, mivel önmagában is fogyaszthatjuk, azonban édes vagy sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk. Ismerje meg a mandula összes jótékony hatását és egészségügyi előnyeit, valamint hogy hogyan iktassa be étrendjébe különböző módokon.
A manduláról
A mandula egy csonthéjas termés, őshazája pedig Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. A mandulafa termése az egyik legrégibb és legismertebb más olajos magvakhoz képest. Rokona a baracknak és a szilvának, épp ezért néz ki úgy, mintha egy lédús gyümölcs belsejéből származna. Magja lehet édes vagy keserű.
Tápanyagtartalom
Kicsi a mandula, de erős! Lenyűgöző mennyiségű fehérjét, telítetlen „jó” zsírokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat (például kalciumot és magnéziumot) tartalmaz. Tele van remek antioxidánsokkal, többek között flavonoidokkal és E-vitaminnal, emellett nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelkedő.
Egy maréknyi, kb 22 darab egész mandula szárazon pörkölve, só nélkül
- 170 kalóriát,
- 6 gramm proteint,
- 15 gramm zsírt,
- 5 gramm szénhidrátot,
- 3 gramm rostot
- és 1 gramm cukrot tartalmaz.
A mandula egészségügyi előnyei
Betegségmegelőzés
A mandula magas antioxidánstartalmának köszönhetően meggátolhatja a szabadgyökök káros hatását. A szabad gyökök az alapvető sejtfolyamatok normális melléktermékei, azonban a környezeti stressztényezők, mint például a cigarettafüst, a szmog és az erős napsugárzás növelhetik a szabadgyökök képződését, ami sejtkárosodást, azaz oxidatív stresszt eredményez. Idővel ez a károsodás krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vagy rákhoz vezethet. A mandula tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és flavonoidokkal, melyek megváltoztatják a szabad gyökök molekuláris szerkezetét, ezzel lényegében ártalmatlanná téve azokat. A flavonoidok gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal is bírnak, tovább fokozva a mandula betegségmegelőző képességét.
A bél egészségének támogatása
A diófélék, köztük a mandula oldhatatlan és oldható rostot is tartalmaznak. Ez nagyszerű hír a bélrendszer számára, mivel mindkét rosttípus támogatja az egészséges emésztést. Az oldhatatlan rostok, amelyek nem oldódnak vízben, segítik a táplálék mozgását a gyomor- és bélrendszeren keresztül, emellett segítenek a székrekedést megelőzni. Mindeközben az oldható rostok vastag, elterjedt géllé alakulnak a bélben, ezzel blokkolva a zsírok felszívódását és a szénhidrátok emésztési sebességét.
Egy 2017-es tudományos áttekintés szerint a diófélékben, köztük a mandulában található rostok és flavonoidok prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy jótékony bélbaktériumokkal segítik elő a belek egészségét, ezzel megelőzve a különböző bélpanaszokat, köztük a gyulladásos bélbetegséget.
Vércukorszint szabályozása
A korábban említett oldható rostok lelassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel megakadályozva a vércukorszint megugrását. A vércukorszint ingadozása fokozza az inzulintermelést, amely egy idő után inzulinrezisztenciához, pre-diabéteszhez vagy kettes típusú cukorbetegséghez vezethet. A mandula magas rosttartalma segíthet a vércukorszint kontrollálásában.
Csökkenti a szívbetegség kockázatot
A mandula a szív egészségét is támogatja, ez részben rosttartalmának köszönhető. Az oldható rostok megakadályozzák a koleszterin véráramba jutását, valamint a káros anyagok felszívódását. A mandulában lévő telítetlen zsírok növelik a „jó” koleszterint, miközben csökkentik a „rossz’ koleszterint.
Az agy egészségének támogatása
A mandulában lévő L-karnitin serkentheti az acetilkolint, amely a memóriában és a tiszta gondolkodásban játszik szerepet, emellett a mandulában található antioxidánsok szintén segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.
Fogyasztása
A mandulát fogyaszthatjuk magában, pörkölve, sósan, édesen vagy fűszeresen is, azonban különböző termékekben is találkozhatunk vele – ilyen a mandulatej, a mandulaolaj, a mandulavaj vagy a mandulaliszt. Rengeteg süteményhez, kekszhez felhasználhatjuk, emellett zabkásában, joghurttal vagy müzliszeletben is megkóstolhatjuk. Sós ételek esetén kellemes ízt ad a csirkés ételeknek, azonban különböző sós süteményekhez is hozzáadhatjuk.
Válogasson a Bioszállító.hu mandula tartalmú készítményeiből és őrizze meg egészségét!
ALPRO MANDULAITAL 1000 ML
NATUR ÉTKEK PRÉMIUM MANDULAOLAJ (EHETŐ ÉS KENHETŐ). ADALÉKANYAGMENTES, ÉS KIEMELTEN TÁPANYAGDÚS 250ML
NATUR ÉTKEK, MANDULALISZT - ENYHÉN ÉDES AROMÁJÚ LISZTPÓTLÓ, SÜTÉSHEZ, FŐZÉSHEZ VAGY AKÁR SŰRÍTÉSRE
ESI®100%-OS HIDEGEN SAJTOLT MANDULAOLAJ 500 ML - BELSŐLEG FOGYASZTVA SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST, TISZTÍTJA A BELEKET
SZAFI FITT PRÉMIUM HÁNTOLT FÖLDIMANDULA PANÍR 250 G
SZAFI REFORM ERITRITES MANDULÁS DRAZSÉ 200G
ALPRO NATÚR MANDULAGURT 120 G
CHOKO BERRY PASSIÓS MANDULA 80 G