Cikkek

A mandula jótékony hatásai

2022.01.09 19:02

A mandulát rengeteg féleképp felhasználhatjuk, épp ezért az egészséges étkezés szupersztárja. A mandulaliszttől a mandulatejig rengeteg diétás receptben találkozhatunk vele, így érdemes végig venni a mandulában található hasznos tápanyagokat és fogyasztásának előnyeit.

 

Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb cikkjét és tudja meg, miért is egészséges a mandula!

Amennyiben eddig nem rajongott a manduláért, a mandula fogyasztásával járó egészségügyi előnyök garantáltan megváltoztatják véleményét. Ez a finom mag tele van olyan alapvető tápanyagokkal, mint például a bélbarát rostok, a szív számára egészséges zsírok, vagy számtalan egyéb vitamin és ásványi anyag. A mandula emellett rendkívül sokoldalú, mivel önmagában is fogyaszthatjuk, azonban édes vagy sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk. Ismerje meg a mandula összes jótékony hatását és egészségügyi előnyeit, valamint hogy hogyan iktassa be étrendjébe különböző módokon.

 

A manduláról

A mandula egy csonthéjas termés, őshazája pedig Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. A mandulafa termése az egyik legrégibb és legismertebb más olajos magvakhoz képest. Rokona a baracknak és a szilvának, épp ezért néz ki úgy, mintha egy lédús gyümölcs belsejéből származna. Magja lehet édes vagy keserű.

 

Tápanyagtartalom

Kicsi a mandula, de erős! Lenyűgöző mennyiségű fehérjét, telítetlen „jó” zsírokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat (például kalciumot és magnéziumot) tartalmaz. Tele van remek antioxidánsokkal, többek között flavonoidokkal és E-vitaminnal, emellett nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelkedő.

 

Egy maréknyi, kb 22 darab egész mandula szárazon pörkölve, só nélkül

  • 170 kalóriát,
  • 6 gramm proteint,
  • 15 gramm zsírt,
  • 5 gramm szénhidrátot,
  • 3 gramm rostot
  • és 1 gramm cukrot tartalmaz.

 

 A mandula egészségügyi előnyei

 

Betegségmegelőzés

A mandula magas antioxidánstartalmának köszönhetően meggátolhatja a szabadgyökök káros hatását. A szabad gyökök az alapvető sejtfolyamatok normális melléktermékei, azonban a környezeti stressztényezők, mint például a cigarettafüst, a szmog és az erős napsugárzás növelhetik a szabadgyökök képződését, ami sejtkárosodást, azaz oxidatív stresszt eredményez. Idővel ez a károsodás krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vagy rákhoz vezethet. A mandula tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és flavonoidokkal, melyek megváltoztatják a szabad gyökök molekuláris szerkezetét, ezzel lényegében ártalmatlanná téve azokat. A flavonoidok gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal is bírnak, tovább fokozva a mandula betegségmegelőző képességét.

 

A bél egészségének támogatása

A diófélék, köztük a mandula oldhatatlan és oldható rostot is tartalmaznak. Ez nagyszerű hír a bélrendszer számára, mivel mindkét rosttípus támogatja az egészséges emésztést. Az oldhatatlan rostok, amelyek nem oldódnak vízben, segítik a táplálék mozgását a gyomor- és bélrendszeren keresztül, emellett segítenek a székrekedést megelőzni. Mindeközben az oldható rostok vastag, elterjedt géllé alakulnak a bélben, ezzel blokkolva a zsírok felszívódását és a szénhidrátok emésztési sebességét.

Egy 2017-es tudományos áttekintés szerint a diófélékben, köztük a mandulában található rostok és flavonoidok prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy jótékony bélbaktériumokkal segítik elő a belek egészségét, ezzel megelőzve a különböző bélpanaszokat, köztük a gyulladásos bélbetegséget.

 

Vércukorszint szabályozása

A korábban említett oldható rostok lelassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel megakadályozva a vércukorszint megugrását. A vércukorszint ingadozása fokozza az inzulintermelést, amely egy idő után inzulinrezisztenciához, pre-diabéteszhez vagy kettes típusú cukorbetegséghez vezethet. A mandula magas rosttartalma segíthet a vércukorszint kontrollálásában.

 

Csökkenti a szívbetegség kockázatot

A mandula a szív egészségét is támogatja, ez részben rosttartalmának köszönhető. Az oldható rostok megakadályozzák a koleszterin véráramba jutását, valamint a káros anyagok felszívódását. A mandulában lévő telítetlen zsírok növelik a „jó” koleszterint, miközben csökkentik a „rossz’ koleszterint.

 

Az agy egészségének támogatása

A mandulában lévő L-karnitin serkentheti az acetilkolint, amely a memóriában és a tiszta gondolkodásban játszik szerepet, emellett a mandulában található antioxidánsok szintén segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.

 

Fogyasztása 

A mandulát fogyaszthatjuk magában, pörkölve, sósan, édesen vagy fűszeresen is, azonban különböző termékekben is találkozhatunk vele – ilyen a mandulatej, a mandulaolaj, a mandulavaj vagy a mandulaliszt. Rengeteg süteményhez, kekszhez felhasználhatjuk, emellett zabkásában, joghurttal vagy müzliszeletben is megkóstolhatjuk. Sós ételek esetén kellemes ízt ad a csirkés ételeknek, azonban különböző sós süteményekhez is hozzáadhatjuk.

 

Válogasson a Bioszállító.hu mandula tartalmú készítményeiből és őrizze meg egészségét!

 

ALPRO MANDULAITAL 1000 ML

NATUR ÉTKEK PRÉMIUM MANDULAOLAJ (EHETŐ ÉS KENHETŐ). ADALÉKANYAGMENTES, ÉS KIEMELTEN TÁPANYAGDÚS 250ML

NATUR ÉTKEK, MANDULALISZT - ENYHÉN ÉDES AROMÁJÚ LISZTPÓTLÓ, SÜTÉSHEZ, FŐZÉSHEZ VAGY AKÁR SŰRÍTÉSRE

ESI®100%-OS HIDEGEN SAJTOLT MANDULAOLAJ 500 ML - BELSŐLEG FOGYASZTVA SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST, TISZTÍTJA A BELEKET

SZAFI FITT PRÉMIUM HÁNTOLT FÖLDIMANDULA PANÍR 250 G

SZAFI REFORM ERITRITES MANDULÁS DRAZSÉ 200G

ALPRO NATÚR MANDULAGURT 120 G

CHOKO BERRY PASSIÓS MANDULA 80 G

simplepay_hu