Cikkek

4 gyógynövény, amely segíthet a stresszes időszakban

2022.01.05 22:37

A szorongás és a stressz sajnos a modern élet gyakori velejárója. A téli időszak közepén járunk, amikor a rövid a nappalok és a hideg idő a természetben való kikapcsolódást vagy a napfényben való feltöltődést sem teszi lehetővé, ilyenkor pedig az energiaszintünk is alacsonyabb. Stresszt idézhet elő a fáradtság mellett egy-egy nehezebb időszak, munkahelyi aggodalmak, vizsgák, megpróbáltatások vagy felhalmozódott problémák. Bár sokszor nehezünkre eshet az érzelmi hullámvölgyeket lecsillapítani, számos gyógynövény segítségünkre lehet a stressz természetes csökkentésében.

 

Olvassa el a Bioszállító.hu legfrissebb cikkét és győzze le a stressz tüneteit természetes megoldásokkal!

Ashwaganda

 

Az ashwaganda egy örökzöld cserje, mely főként Afrikában és Ázsiában honos, emellett az indiai ájurvédikus orvoslás nagyra becsült gyógynövénye. Adaptogénnek minősül, ami azt jelenti, hogy segíthet a szervezetnek a stressz kezelésében. Az ashwaganda olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megnyugtatni az agyat, csökkentik a vérnyomást, segítenek a stessz tüneteinek kezelésében és erősítik az immunrendszert. További jótékony hatása az agyműködés fokozása, a vércukor- és kortizolszint csökkentése, valamint a memóra javítása. 

Számos ellenőrzött humán tanulmány kimutatta, hogy az ashwagansa csökkentheti a stressz- és szorongásos zavarokkal küzdő emberek tüneteit. Egy 60 napos vizsgálatban, amelybe 64 krónikus stresszben szenvedő embert vontak be, az ashwagandával kezelt csoport tagjai átlagosan 69%-os csökkenésről számoltak be a szorongást és az álmatlanságot illetően, szemben a placebo csoport 11%-ával.

 

GAL SENSORIL ASHWAGANDA 60 KAPSZULA 60 DB

VITAKING ASHWAGANDA EXTRACT KAPSZULA 60 DB

ORGANIQA BIO ASHWAGANDA POR 125 G

 

Kamilla

 

A kamilla tea egy népszerű ital, mely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Évszázadok óta használják a természetes orvoslás területén. A kamilla tea tele van antioxidánsokkal, segítheti az alvást, megkönnyíti az emésztést és jelentősen segít a stressz tüneteinek csökkentésében.

A kamilla hatékonyan segíti az ellazulást, valamint segít a depresszió, a szorongás és az álmatlanság kezelésében. Egy 2016-os kis tanulmány megállapította, hogy a kamilla hosszú távú használata jelentősen csökkenti a szorongásos zavar közepestől súlyosig terjedő tüneteit.

A kamilla rituálészerű fogyasztása szintén sokat segíthet az ellazulásban. Gondoljunk csak egy esős délutánra, amikor megállunk fél órára és egy csésze gőzölgő kamillateával megpihenünk. A gyógynövény jótékony hatásait az esti órákban, lefekvés előtt is kiélvezhetjük, amennyiben nehezünkre esik elaludni.

 

HERBÁRIA KAMILLAVIRÁGZAT TEA 25X0,8G 30 G

ADAMO KAMILLAVIRÁG 50 G

AROMAX KAMILLA ILLÓOLAJ 2 ML

BOSZY KAMILLA TEA 20X1G 20 G

 

Macskagyökér

 

A valeriána néven is ismert gyógynövényt már az ókorban is ismerték és azóta is mindent gyógyító csodanövényként tartják számon. Nyugtató tulajdonságai miatt gyakran felhasználják alvássegítő étrendkiegészítők összetevőjeként. A macskagyökér nyugtató hatású vegyületcsoportot tartalmaz, amely a gyökérben található meg legmagasabb koncentrációban. Stressz, álmatlanság, ideges kimerültség és szellemi túlterheltség idején sokat tud segíteni nyugtató hatásával. 

Kutatások szerint a macskagyökér segíthet ellazulni, emellett jótékony hatással lehet a szorongásra és a stresszre. A macskagyökér potenciális szorongáscsökkentő hatásai mellett segíthet a szorongásos viselkedéssel jellemezhető krónikus betegségekben, mint például a rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD) vagy a figyelemzavar (ADD, ADHD).

A macskagyökeret keserű íze miatt érdemes teaként mézzel, cukorral vagy édesítőszerekkel együtt fogyasztani!

 

HERBÁRIA MACSKAGYÖKÉR TEA 40 G

MAMA DROG MACSKAGYÖKÉR 50 G

GYÓGYFŰ MACSKAGYÖKÉR 40 G

 

Levendula

 

A levendulát már a középkor óta ismerik jótékony tulajdonságai és kellemes illata miatt, növényét és számos változatát pedig világszerte gyakran felhasználják parfümökben, kozmetikai termékekben és receptekben is. Amellett, hogy a levendula szép megjelenésű és csodás illatú, régóta alkalmazzák az orvostudományban is, főként szorongásos tünetek kezelésére. Emellett segíthet a stressz, a nyugtalanság, az alvászavarok, az idegesség és a depresszió tüneteinek enyhítésében is.

A stressz csökkentésére a levendulát akár étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk, de az aromaterápia is hatásos lehet. Klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a szorongásos tünetek hatékony kezelésére a levendula legjobb felhasználása a növény illóolaját tartalmazó szájon át szedhető kiegészítők alkalmazása.

Az aromaterápia esetében a kutatások azt mutatják, hogy a szagláson keresztül történő belégzésnek legalább 3 percnek kell lennie ahhoz, hogy hatásos legyen. 10 perc belélegzés már hatással van a szorongással összefüggő testi funkciókra, például a vérnyomásra és a pulzusszámra.

Érdemes tehát levendulaolajat tartalmazó készítményeket szedni vagy aromaterápiás levendula illatú készítményeket szaglászni. Természetesen már az is nyugtató hatással lehet, ha egy nagy kád levendulás fürdőt veszünk vagy esetleg levendulás szappannal zuhanyzunk egy stresszes nap végén.

  

EARTH FRIENDLY BABY NYUGTATÓ LEVENDULÁS HABFÜRDŐ 300 ML

NATUROL XXL LEVENDULA ILLÓOLAJ 30 ML

ETS 20 BIO TEA KAMILLA & LEVENDULA

 

A természetes készítmények mellett sokat tehet mentális egészségéért és a stressz leküzdéséért rendszeres sportolással, kiegyensúlyozott étrenddel és a szeretteivel való kikapcsolódással is. Fedezze fel a Bioszállító.hu oldalát természetes megoldásokért és éljen egészséges életet!

simplepay_hu