Cikkek

A macagyökér jótékony hatásai

2021.12.28 21:52

A maca, más néven macagyökér rendkívüli népszerűségnek örvend az utóbbi időszakban. A legújabb szuperösszetevő különböző egészséges receptek és élelmiszerek sztár összetevőjévé vált, a táblás csokoládétól kezdve az italporokig. Érdemes tehát megismerkedni a macával és jótékony hatásaival szervezetünkre.

 

Olvasson tovább, hogy megismerje a macagyökér előnyeit, valamint fogyasztásának legjobb módjait!

Mi az a macagyökér?

A macát perui ginzengnek is nevezik, főként azért, mert a perui Andok vidékén őshonos. Kifejezetten a zord, szélsőséges körülmények kedveznek termesztéséhez. Ez a keresztesvirágú növény a karfiol, a brokkoli, a káposzta és a kelkáposzta rokona. Ennek ellenére gyökérzöldségnek számít, hiszen a föld alatt növekvő gyökere az a rész, amely fogyasztásra alkalmas. A maca gyökerét hagyományosan megfőzve fogyasztják, azonban a nyers és a főtt macagyökér is szárítható és porrá zúzható.

 

A macában található tápanyagok

A maca hírnevét a benne található tápanyagoknak köszönheti. A macagyökér rostokban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag, emellett olyan kulcsfontosságú ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a réz és a vas - sőt, C-vitamin tartalommal is rendelkezik. A benne található antioxidánsok mellett a macagyökér glükozinolátokat is tartalmaz, ennek köszönheti enyhén kesernyés ízét.

 

Egészségügyi előnyei

A maca gyökerét évezredek óta felhasználják ételként és gyógyszerként is az Andok vidékén. Jelenleg a maca hatásaival kapcsolatban számos kutatás folyik, melyek különböző szempontokból vizsgálják egészségügyi hatásait. A macagyökér számos speciális vegyületet tartalmaz – köztük makamidokat és glükozinolátokat –, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez figyelemre méltó, mivel az antioxidánsok küzdenek az oxidatív stressz (szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyhiánya) ellen, amely a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kialakulásának fő tényezője. Ezenkívül a maca gyökér egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, például C-vitamint, flavonoidokat és karotinoidokat. Ezek a vegyületek közvetlenül megakadályozzák az oxidatív stresszt azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket, amelyek nagy mennyiségben oxidatív károsodást okoznak.

 

Javíthatja az agyműködést

A macagyökér javíthatja a kognitív funkciókat, beleértve a memóriát és a tanulást. Ez összefügghet azzal, hogy képes leküzdeni az oxidatív stresszt, amely károsíthatja az idegsejteket.

 

Energianövelő 

A maca természetes energizáló. Keményítő- és szénhidráttartalmának köszönhetően a szervezet számára kitűnő energiaforrást biztosít a sejtek táplálásával. Nem mellesleg a maca gyökerében található poliszacharidok (a szénhidrátok egy fajtája) kimerültség gátló hatást fejtenek ki fizikai aktivitás esetén.

 

Hangulatjavító 

A macát gyakran hangulatjavító hatású étrendkiegészítőként emlegetik. Szénhidráttartalmának köszönhetően megelőzi az alacsony vércukorszintet és az ezzel járó hangulatingadozást, szorongást és ingerlékenységet. Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a maca 14 nőnél csökkentette a szorongást és a depressziót, míg egy másik, 29 nő bevonásával végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a maca csökkenti a depressziót.

 

Afrodiziákum 

A maca természetesen segít a libidó növelésében. Fokozza a nemivágyat és javít a fogamzóképességen férfiak és nők esetében egyaránt. Legalább pár hét fogyasztás után feljavítja a csökkent szexuális vágyat.

 

Menopauza 

Az ösztrogénszint természetes csökkenésével beálló változókor kellemetlen tünetekkel jelentkezhet a nők életében. Ilyen például a hőhullámok, alvászavar, hangulatindadozák vagy az ingerlékenység. A maca elősegítheti a menopauza tüneteinek enyhítését, emellett hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.

 

A maca lehetséges kockázatai

Bár a macát évezredek óta használják a természetes gyógyászatban, az orvosi kutatások még váratnak magukra. Egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy hogyan befolyásolhat bizonyos krónikus betegségeket, vagy hogyan léphet kölcsönhatásba más vényköteles gyógyszerekkel. Általánosságban elmondható, hogy a macagyökér fogyasztása biztonságos, a mellékhatások pedig nem gyakoriak, amennyiben nem lépjük túl a napi ajánlott mennyiséget.

 

A maca fogyasztása

A maca gyökér leggyakrabban por formában vásárolható meg, azonban kapszulák és folyadék formájában is bevihetjük a szervezetünkbe. 

Macagyökérpor vásárlása esetén lehetőségünk van nyers vagy zselatinizált terméket beszerezni. A nyers macaport a hámozott, nyers gyökér szárításával és porításával állítják elő. Ízét gyakran diósnak, keserűnek és földesnek nevezik. A zselatinizált macaport a felmelegített (azaz főtt) maca gyökér szárításával és porításával állítják elő. A hő hatására a kész por édesebbé válik, emellett a macában található keményítő is lebomlik, mely megkönnyítheti az emésztést.

 

Kedvenc maca termékeink a Bioszállító.hu kínálatában:

 

BIO MENÜ BIO MACA-GYÖKÉR POR 250 G

 

BIOMENÜ BIO MACAGYÖKÉR POR ZSELATINIZÁLT 250 G

 

SWANSON MACA KAPSZULA 500MG 60 DB

 

VITAKING MACA GYÖKÉR 500MG KAPSZULA 90DB

 

BENJAMISSIMIO BIO VEGÁN FEKETE CSOKOLÁDÉ MENTÁS MACA PORRAL 70 G

 

DR.CHEN XTRAMEN GOJI+MACA IVÓAMPULLA 100 ML

 

ORGANIQA 100% BIO VEGÁN FEHÉRJE MIX CSOKOLÁDÉ-MACA 200 G

 

Kövesse a Bioszállító.hu Facebook oldalát és ne maradjon le folyamatosan frissülő cikkjeinkről, kedvezményeinkről és híreinkről!

 

simplepay_hu