Cikkek

Az ősz kincse: a csipkebogyó

2023.10.07 15:14

Egy új évszak köszöntött ránk, amely újból hozza magával a bájait. Ősszel sokunknak a gyönyörű levélhullás, a sütőtök és a kellemesen hűvös idő jut eszünkbe. Azonban van még egy csodaszer, amitől igazán különleges ez az időszak – az pedig a csipkebogyó.

Olvasd el a Bioszállító.hu cikkét és ismerd meg velünk az ősz kincsét, azaz a csipkebogyót és annak egészségfokozó hatásait!

A csipkebogyó egy igen különleges növény, amely mind gasztronómiában, mind a gyógyászatban megállja a helyét. Már az ókorban felismerték, hogy egyes betegségek, mint például a megfázás, tüdőgyulladás, és emésztési problémák esetén képes lehet segíteni a csipkebokor gyümölcse. Az évszázadok során megannyi egyéb módon hasznosították ezt növényt. A rómaiak például előszeretettel készítettek lisztet a bogyókból, de a tüskés, áthatolhatatlan csipkebokrot is gyakran használták kertjeik körbekerítésére és védelemre. Kulturálisan igen elterjedt a csipkebogyó, amely a dicsőség jelképévé vált, és a Bibliában is több formában megjelenik ez a növény. Mindez nem hiába, hiszen a csipkebogyó az egyik legegészségesebb és sokszínű őszi növény, amely Európa szerte szinte mindenhol megtalálható vadon.

A csipkebogyó, mint egészségbomba

A mindennapok során a testünk megfelelő működéséhez megannyi ásványianyagra és vitaminra van szükségünk, amelyet a megfelelő táplálék és táplálékkiegészítők bevitelével biztosíthatjuk szervezetünknek. Az viszonylag köztudott, hogy egyes ételek több tápanyagot tartalmaznak, mint mások. A csipkebogyó kivételes vitamin- és ásványianyagforrás, amely kimagasló hatást érhet el a szervezetünk egészségében. Száz gramm csipkebogyó ugyanis 14 g szénhidrátot, 1,6g fehérjét és 24 g rostot tartalmaz. Vitaminok szempontjából a csipkebogyó magába foglalja az A-, B komplex, C-, D- és E-Vitaminokat. Ezen felül gazdagon megtalálható benne vas, cink, réz, folsavak és magnézium. Ezek közül mégis kimagaslik a C-Vitamin - ugyanis a csipkebogyó 100 grammjában önmagában megtalálható a napi ajánlott beviteli mennyiség, de akár annak többszöröse is. A csipkebogyó ugyanis a legmagasabb C-Vitamin tartalommal rendelkező bogyós gyümölcs, amely olyan citrusféléket is maga mögött hagy, mint a citrom vagy a narancs.

Mire használjuk a csipkebogyót?

A népi gyógyászat egyik legyakrabban használt természetes kelléke a csipkebogyó. Nem véletlen, hiszen megannyi egészségügyi problémánkon segíthet, főleg a hideg időszakban. A magas C-Vitamin tartalma miatt kiváló társunk lehet amikor az immunrendszerünket sok terhelés éri. A hideg, sötétebb őszi és téli időszakban, amikor az influenza és a megfázásos betegségek elszaporodnak, kifejezetten fontos a C-Vitamin pótlás.

A csipkebogyó azonban rengeteg más betegségben is segítségünkre lehet. Hatásos megoldást nyújthat a köhögési problémák során, de akár olyan betegségeknél is, mint az asztma és a tüdőgyulladás. A benne található flavonoidok miatt remek gyulladáscsökkentő láz esetén, és az ízületi fájdalmak leküzdésében is remek társunk lehet. Ehhez tartozik, hogy a csipkebogyó tartalmú kenőcsök csökkenthetik az allergiás bőrirritációkat és jól kezelhető vele a horzsolások és sebesülések. Teaként vagy szörpként remek méregtelenítőként bizonyul. A csipkebogyó vízhajtó hatása miatt kiüríti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, de kitisztítja a vesehomokot és a húgyúti fertőzéseket is.

Hogyan fogyasszuk a csipkebogyót?

Ennek a különleges növénynek egy másik nagy előnye, hogy számos felhasználási módja van a lekvártól kezdve, az olajokon és italokon át a különböző étrendkiegészítőkig – sőt, még házilag is könnyen készíthetünk teát magunknak.

Az ősz első fagyával érdemes leszedni a megpuhult bogyókat, amely megkönnyíti a vele történő munkát. A bogyók végeit levágva tegyük bele langyos vízbe, majd hagyjuk ázni 10-12 órán keresztül. Végeredményképő kapunk magunknak egy vitaminokkal teli, csodás csipkebogyó teát.

Ha pedig nincs kedvünk a bogyók feldolgozásával bíbelődni, akkor válasszunk magas csipkebogyótartalmú étrendkiegészítőket a mindennapos immunerősítésért:

Fitt 100%-os csipkebogyó velő 200 ml - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

ETS 20 BIO ÁFONYA-HIBISZKUSZ TEA - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Dr. Chen 1200 mg C-vitamin + D3-vitamin 100+5 db - Bioszállí (bioszallito.hu)

Nézz körül te is a Bioszállító.hu csipkebogyó tartalmú termékei között!

simplepay_hu