Cikkek

Miért egészséges az olvasás?

2023.09.04 15:36

Már gyerekkorunkban megtanultunk olvasni, amely hamar a mindennapjaink részévé vált. Olvasunk iskolában, munka közben, informálódásból, vagy csak szimplán kedvtelésből. Azonban soha nem gondolunk bele, hogy ez a természetes cselekvés mi mindent visz végbe az agyunkban és a testünkben.

Olvasd végig a Bioszállító.hu cikkét, hogy megismerd az olvasás egészségfokozó hatásait!

Az ember már évezredek óta használ írásjeleket az információ megőrzésére. Történeteinket és gondolatainkat papírra vetjük, hogy mások elolvashassák őket. A betűket a fejünkben egymás után tesszük, melyek szavakat, majd mondatokat alkotnak, amely történeti szálak sorozatát vetíti le. Csupán ennyi kell ahhoz, hogy a gondolataink már szárnyaljanak is. Ez természetesen a gyakorlatban egy sokkal folyékonyabb folyamat, de érdemes végig gondolni, hogy az agyunk milyen sok részét hasznosítjuk olvasás közben.

Idegrendszer karbantartása olvasással

Az orvostudományt már egy ideje gyakran megihletik az olvasás és az agy közötti kapcsolat körüli kérdések, amelyekre igazán érdekes válaszokat kaphatunk. Az már viszonylag köztudott, hogy a gyakori olvasók nyelvi érzéke folyamatosan fejlődik, és választékosabban képesek fogalmazni, miközben a képzelőerő is szárnyal ezzel együtt. Gyakran hallani azt is, hogy az olvasás az elme edzése - azonban meglepetésként érhet mindenkit, hogyha azt mondjuk, hogy egyúttal a testünket is karbantartjuk vele. Az agyunk mint egy központi számítógép irányítja a szervezetünk összes funkcióját elektromos impulzusokkal. Amikor az agy egyes rétegei aktiválódnak, akkor a testünkben valamilyen változás lép elő. Olvasás közben, mikor „megjelenik” előttünk a történetek folyása, a különböző agyi kérgeink magas fokon munkába fognak. Ilyenkor gyakran fizikai reakciója is van ennek a folyamatnak. Amikor például szorosan futásra gondolunk, az agyunk futásért felelős része bekapcsolódik és idegi üzeneteket küld a megfelelő izmainknak. Habár nem kezdünk el ilyenkor futni, de „teszteljük” és éberen tartjuk a megfelelő izmokba futó idegi pályákat. Így egy jó könyv mellett gondoljunk bele abba is, hogy nem csak az agyunkat, de a testünket is karbantartjuk.

Stressz csökkentése olvasással

Amikor egy igazán jó könyvben merülünk el, akkor az olvasás során lelassul körülöttünk a világ, és megnyugszunk. Az olvasás ugyanis egy meditatív foglalkozásnak számít, amikor is az agyunk csupán egy dologra koncentrál. Olvasás mellette a gondolataink a problémákról és a stresszről elterelődnek. Kifejezetten alkalmas az olvasás depresszió és szorongásos betegségek kezelésére is.

Az olvasás csökkenti az időskori demenciát

Ahogy az ember öregszik, észreveheti magán, hogy sokkal feledékenyebbé válik és már nem úgy fog az agya, mint azelőtt. Az évek során az agysejtjeink ugyanis elhasználódnak és számuk is csökken. Azonban egyes agytornák képesek lehetnek szinten tartani vagy javítani a helyzetet. A sudoku és a szórejtvények mellett az olvasás is hasonló eredményeket képes produkálni. A mondatok összerakásánál történő fókuszálás és a folyamatos információ hullám memorizálása javítja az emlékezőképességünket és elősegíti a logikai gondolkodást.

Érzelmi egyensúly és empátia javulása

Az agyunk és idegrendszerünk mellett az olvasás igencsak erős kihatással van az érzelmeinkre is. Amikor a könyv, amit olvasunk izgalmas, szomorú, romantikus, vagy boldogsággal teli, az érzelmek olyan erővel jelennek meg bennünk is, mintha csak mi éltük volna át a történések. Az olvasás során megismert érzelmek ugyanis a mi érzelmi érettségünket is javítják és általuk könnyebben meg tudjuk érteni mások viselkedését, vagyis empatikusabbá válunk. Azzal, hogy az emberekhez ilyen módon is közelebb kerülünk, szociálisabbá és nyitottabbá válhatunk. Mindemellett a történetek „átélésével” a saját önbizalmunk és motivációnk is egy erős fejlődésnek indulhat.

Szerezd be az év legizgalmasabb könyveit a Bioszállító.hu könyvakcióján:

Könyv Akció! - bioszallito.hu

A Bioszállító.hu széles könyvválasztéka neked is segíthet az elméd és tested egészségnek fenntartásában.

 

simplepay_hu