Cikkek

A rizs sok arca - egészségesebb, mint hinnéd

2023.09.04 12:36

Gyakran bele sem gondolunk, hogy a rizst, mint egy minden háztartásban megtalálható alapvető élelmiszert mi mindenben megtaláljuk. A sokszínű felhasználása és kifejezetten egészséges és hasznos tápanyagtartalma miatt érdemes minél többször beiktatni az étkezésbe. Ebben a cikkben megtekintjük, milyen sokszínűen használhatjuk fel a rizst.

Tudj meg többet a rizs különleges tulajdonságairól a Bioszállító.hu cikkével!

Honnan származik a rizs?

Ez a különleges növény egy hosszú útra tekint vissza, egészen Ázsiáig. A rizs ugyanis egy szubtrópusokon honos perjeféle, amely egy több, mint 5000 éves múltra tekint vissza. Indiában és Kínában olyannyira a kultúra részét képezi, hogy már az ókorban is használták különböző vallási ceremóniákhoz. Nem meglepő módon napjainkban ez a két ország termeli ki a világ rizstermesztésének 51%-át. Ma már 8000 különböző rizsfajta létezik, amelyek méretben, formában és színben is különbözhetnek egymástól. Amennyibe körbenézünk az ázsiai gasztronómiában, azt tapasztalhatjuk, hogy az ételek nagy része valamilyen rizs ételt takar.

Nos, de pontosan miért is olyan népszerű ez a különleges növény?

1. A rizs egészséges

A gabonafélékhez viszonyítva a rizs kimondottan alacsony kalóriatartalmú. Ez annak köszönhető, hogy a benne található szénhidrátok nagy része az ember számára nem hasznosítható. Ezen tulajdonsága által a rizs tökéletes választás lehet vércukor problémákkal élőknek és fogyni vágyóknak egyaránt. A gyorsan hasznosuló energiatartalma miatt a rizs kifejezetten kedvelt étel a sportolók számára, főleg egy hosszú edzést követő gyors erővisszanyeréshez.

Napjainkban a rossz étkezési szokásaink miatt a bélflóránk meggyengül, emésztésünk romlik, amely több egészségügyi problémához vezethet. Mivel a rizs egy rosttal teli növény, így kifejezetten hasznos az emésztés és a bélflóra számára. Érdekesség, hogy a rizs nem tartalmaz glutént, így az erre érzékenyek is bátran választhatják a rizsből készült ételeket, amely kifejezetten jól tudja helyettesíteni a tésztaféléket.

A rizs mindemellett megannyi a szervezet számára hasznos ásványi anyagot, nyomelemelt és vitamint tartalmaz. Ezekből a legjelentősebb a vas, foszfor és a magnézium, de remek B1-, B2-, A-, C- és D-Vitamin forrásnak is számít.

2. A rizs sokoldalú

A rizs többezer éves történetének és az emberi találékonyságnak köszönhetően megannyi rizsalapú étel született az idők során, emellett pedig a növényt is előszeretettel felhasználják a világ számos részén.

A rizs őrölve tulajdonságaiban nagyon hasonlít a gabonafélékhez, így liszt formájában akár tésztát is, de még kenyeret is lehet készíteni belőle. Ez megannyi diétás és gluténmentes étel alapját teszi ki. Mindemellett boltok polcain lehet még rizstejet, rizsprotein port, rizsszirupot, de ecetet, kását, gabonapelyhet és kekszet is találni. Így akár minden étkezésre találhatunk magunknak egy finom rizsterméket.

BIOPONT BIO BARNARIZSGOLYÓ SPEN-HAGYMÁS - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

THE BRIDGE BIO RIZSITAL KAKAÓS 250 ML - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Acecook Oh!Ricey Rizstész.Szélesmet. 500 g - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

3. Arcápolás és rizs

A rizs sokoldalúságáról tanúskodik az is, hogy a kozmetikai iparban is előszeretettel használják fel. Ez annak köszönhető, hogy rizs áztatásából származó „tej” kifejezetten jól hidratálja és védi a bőrt és a hajat is. Rendszeres használat mellett képes puhítani bőrt, és megakadályozza az olajkiválasztódást. Ezáltal képes csökkenteni az olajos bőrből kialakuló pattanásokat, valamint a fejbőr korpásodását. Emellett a rizstej igen kíméletes a bőrhöz: nem hagy rajta kellemetlen vagy irritáló nyomot, amely kifejezetten ideális lehet az allergiások és bőrproblémákkal küzdők számára. Így ha kifejezetten száraz és érzékeny bőröd van,  nyugodtan tegyél egy próbát a rizsalapú testápolók és arctisztítók terén.

Anthyllis bio sampon és tusfürdő 250 ml - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Anthyllis bio hajbalzsam 200 ml - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Mindezek által láthatjuk, hogy a rizs nem csupán egy egyszerű élelmiszerforrás, hanem egy eszméletlenül sokoldalú, hasznos és nem utolsó sorban egészséges alapanyag, amelyre mindenkinek érdemes odafigyeli és használni.

 

Válaszd Te is a Bioszállító.hu rizstermékeit!

simplepay_hu