Cikkek

Gyermeked van? Ezek a meseolvasás előnyei

2023.04.04 12:29

Sokszor nem is gondolnánk, hogy egyszerű dolgok milyen sokat tudnak jelenteni. A meseolvasás vagy a történetek hallgatása köztudottan pozitív hatással van mindenkire. Mai cikkünkből megtudhatja, hogy miért javasolt már egész pici korban elkezdeni az olvasást.

Olvassa tovább a Bioszállító.hu cikkét és terelje gyermekét a fejlődés irányába!

Bár a meseolvasás sokszor csupán egy kellemes, összebújós időtöltésnek tűnhet gyermekünkkel, nem is gondolnánk, hogy mennyi egyéb pozitív hatást is rejt magában. Az olvasás esetében nincs olyan, hogy túl korán. Ugyanis a meseolvasás szerepet játszik mind a szókincs bővítésében, mind a képzeleterő fejlesztésében, és a nyelvi készségek javításában is. Nincs ez másként már a babák, a bölcsődések és az óvodások esetében sem. Sőt, minél hamarabb kezdjük ennek a szokásnak a kialakítását, annál nagyobb előnyre tehet szert gyermekünk, és annál hamarabb alakulhat ki az olvasás élvezete – így később sem iskolai kötelezettségként fog rá tekinteni a csemete.

Hogyan tegyük élvezetessé a meseolvasást gyermekeink számára?

  • Válasszunk a gyermek életkorának megfelelő meséket
  • Olvassunk változatos meséket: klasszikusokat, népmeséket
  • A halk klasszikus és meditációs zene hallgatása a háttérben segíti a mélyebb elmélyülést meseolvasás közben
  • Meseolvasás közben figyeljünk a hangsúlyra, valamint lassan és érthetően olvassunk fel
  • Idegen szavak esetén magyarázzuk el gyermekünknek a jelentését
  • Érdemes átbeszélni a meseolvasás közben elhangzott történetet akár többször is
  • Ne a borítója alapján válasszuk ki a könyvet, mert előfordulhat, hogy nem a legszebb grafikával ellátott képeskönyvek a legjobbak
  • Meseolvasás közben a gyermek lerajzolhatja a mesében hallottakat is
  • Amikor már a gyermekünk is tud olvasni akkor hagyjuk, hogy pár oldalt ő is felolvashasson a meséből a közös élmény érdekében – ez az önálló olvasásra is bátorít

Milyen előnyökkel jár a meseolvasás?

A tudás bővítése és elmélyítése

Miközben mesét olvasunk gyermekünknek, rengeteg új információval bővítjük tudását. Legyenek ezek akár új szavak, akár más kultúrák, történelem vagy népi szokások, mind segítenek gyermekünknek a körülötte lévő világ jobb megismerésében. Mindezek segítenek érdekes gondolatokat, látásmódókat és praktikákat kialakítani a későbbiekben.

A memória és a gondolkodás fejlesztése

Egy mese elolvasása során számos dologra oda kell figyelni, hogy teljesen megértsük a történetet. A főszereplő nevére, hogy hova ment és miért, útján kikkel találkozott. A picik számára ez rengeteg információ, amit agyuk könnyen képes befogadni, nekünk csak segítenünk kell kiemelni a fontos információkat belőle. Minél több mese olvasásánál és ismétlésénél a gyermek memóriája egyre csak tágul, és egyre több információt képes befogadni. Ezzel javítva mind a memória hosszabb megőrzését, szelektálását és a gondolkodás menet jótékony kialakítását.

Képes érzelmileg befolyásolni

Minden mesében megtalálhatóak az úgynevezett jó és rossz szereplők is. Ez segíti a gyermekeket, hogy a jó és rossz cselekedeteket képesek legyenek elválasztani és megítélni. Vizsgálatok kimutatták, hogy minél több mese olvasása lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy mások helyzetébe képzeljék magukat. Ezzel empatikusabbá és együttérzőbbé formálva őket. Továbbá, a könyvek megismerése által szélesedik az emberi látókör, és több szemszögből leszünk képesek vizsgálni a világot, ami képes elfogadóbbá tenni a gyerekeket. Mindez kiegyensúlyozott időtöltést biztosít, ami képes csökkenteni a stresszt.

Segít az alvásban

A gyermekek számára kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Egy jó meseolvasás képes megkönnyíteni az ébrenlét és az alvás közötti átmenetet, ami segít a könnyebb álomba ringatásban.

A Bioszállító.hu csapatának kedvenc mesekönyvei:

20 KICSI DINÓ ALUDNI TÉR

A BAGOLY, AKI FÉLT A SÖTÉTBEN (ÚJ KIADÁS)

A NAGY ÁLLATKERTI FOGMOSÁS

A PALACSINTA TÁBOR - NYÁRI OVIS MESÉK (3. KIADÁS)

ANDREA ERNE: TEHERAUTÓK, MARKOLÓGÉPEK ÉS TRAKTOROK /MIT? MIÉRT? HOGYAN?

ANNA FRANK NAPLÓJA - OLVASS VELÜNK! (4. SZINT)

AURELIE CHIEN: GASTON ÉRZELMEI - DÜHÖS VAGYOK

BARÁTKOZZ MOZARTTAL

BAJZÁTH MÁRIA: ÉN, SENKI, SEGÍTSÉG - NÉPMESÉK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL 9 ÉVES KORTÓL

A Bioszállító.hu széleskőrű könyv választékával még könnyebb elkezdeni az meseolvasást!

simplepay_hu