Cikkek

Az alvás rejtelmei

2023.03.13 19:39

Az alvás a mindennapok központi része. Ennek ellenére sokszor nem gondolunk bele, hogy miért fontos a minőségi, pihentető alvás. Az emberi lét kifejezetten fontos része az alvás, amely gyakran a felgyorsult modern kor és az éjszakázások áldozatául esik. A Bioszállító.hu ezen cikkében mélyebb betekintést nyújtunk az alvás mögötti misztikumba, és bemutatjuk a kipihent test és lélek életminőség javító hatásait.

 

Kattintson és olvassa el a Bioszállító.hu legújabb blogcikkét!

Amikor megkérdezik tőlünk, hogy hogy aludtunk, először is az ágyba töltött órákat számolgatjuk a fejünkben. Míg az átaludt órák száma igencsak fontos, az alvás mögött több tényező is szerepet játszik, amelyek a minőséget befolyásolják. Minden alvással töltött időszak alatt a testünk és az elménk is átesik több mélységen, amely ciklikusan ismétlődik alvás hosszától függően akár többször is. Egy ciklus körülbelül 90-120 percig tart, amely 4 különböző alvási stádiumot foglal magába. Az említett stádiumok alvás közben lefolytatott agyi aktivitást kategorizálják az ébrenléthez viszonyítva. Ezek lehetnek a szendergés, felszínes alvás, mély alvás és álomalvás.

 Az alvás 1. stádiuma: Szendergés

Erre a részre még lehet emlékszünk is az estéinkből, amikor az ébrenlét és az álom összemosódik. A szendergés egy körülbelül öt perces állapot, amikor az agyunk átkapcsol alvási üzemmódba. Ilyenkor a testi és agyi aktivitásaink elkezdenek lelassulni, azonban még lehetnek hirtelen finom rángások és egyéb idegi reakciók ebben az átmeneti állapotban. Az első stádiumban a legkönnyebb felébrednünk, azonban nagyon könnyen tovább tudunk esni a következő fázisba.

Az alvás 2. stádiuma: Felszínes alvás

Az alvásunk ezen szakaszában lelassul a légzésünk, csökken a pulzusunk és testhőmérsékletünk. Ilyenkor izmaink is ellazulnak, szemünk se mozog már, azonban az agyunk még kifejt kisebb idegi aktivitást. Alvási időnk körülbelül felét teszi ki a felszínes alvás.

 

Az alvás 3. stádiuma: Mély alvás

Ahogy a neve is elárulja, az alvásunk ebben a fázisban ér a legkoncentráltabb stádiumába. A pulzusunk és légzésszámunk itt a legalacsonyabb ,és az idegrendszerünk aktivitása is minimálisra csökkent - ezért ilyenkor a legnehezebb a felébredés is. A pihenés testre gyakorolt pozitív hatásai a mély alvásban jelennek meg. Ekkor az izmaink regenerálódnak, és a testünk fejlődik. Ezért is van, hogy tinédzser korban az alvásigény megnő. Az orvostudomány azt is felfedezte, hogy a mély alvás során egy kimutatható agyi aktivitás zajlik le a szervezetünkben, amelyben agyunk delta hullámokat ad ki. Ezért is szokták ezt a stádiumot delta alvásnak vagy Lassú Hullámú Alvásnak (LHA) nevezni.

 

4. Álomalvás

Az álomalvás szintje, vagy más néven REM fázis az angol Rapid Eye Movement, vagyis a „gyors szem mozgás” kifejezésből származik. Ebben a stádiumban az ember agyi aktivitása a legélénkebb, mely közel azonos az ébrenléthez. Azonban érdekes módon a testünk egy átmeneti paralízisbe, azaz mozgásképtelenségbe zuhan, kivéve két testrészünket: a szem és a légzéshez felhasznált izmok. Ezen fázishoz kapcsolhatjuk az álmodást is. Az orvostudomány kimutatta, hogy a REM stádium szükséges az olyan kognitív funkciókhoz, mint az emlékezőképesség, tanulás és kreativitás, ugyanis álom közben az agyunk rendezi a napközben megteremtett emlékeket és gondolatokat.

 

Ahogyan a fentiekből is láthatjuk, az alvás több mint egyszerű pihenés. A testünk komplex funkciói, az izmai és az idegrendszer ilyenkor tud regenerálódni és fejlődni. Ezért is fontos, hogy komoly gondot fordítsunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás beiktatására a mindennapokban. A Bioszállító.hu megannyi termékkel rendelkezik, amely segíthet Önnek is az ágyban forgolódó esték feloldásában, hogy azokat átvehesse a megérdemelt pihenés ideje.

 

https://bioszallito.hu/Beurer-SL-15-DreamSound-/-Elalvast-segito-hang

 

https://bioszallito.hu/Pharmacoidea-nyugodt-alvas-kapszula-30-db

 

https://bioszallito.hu/ErbaVita-LietoSON-alkoholmentes-Relax-csepp

 

 

Aludjon Ön is jobban a Bioszállító.hu termékeivel!

simplepay_hu