A kelp gazdag kálium-, jód- és nyomelem forrás. Elősegítheti a normál pajzsmirigyhormon termelődést, támogathatja a kiegyensúlyozott idegrendszeri működést, jó hatású lehet a bőr, a köröm és a haj állapotára.
A szervezet ideális jódtartalma létfontosságú, a jódhiány csökkenti a szervezet testi és szellemi teljesítőképességét. Fontos összetevője a gyógyszeriparban is ismert nátrium-alginát, melyet gyomorsavtúltengés és reflux elleni gyógyszerek hatóanyagaként is sikerrel alkalmaznak.
Az emésztőrendszerből való felszívódás után megváltoztatja a nyál összetételét, így a szájüregben lévő baktériumok nem képesek többé a fogakhoz tapadni. Ezzel megelőzhető a plakkok és a fogkő kialakulása és a már kialakult fogkövet is eltávolíthatja, mert a hínárból felszívódott aktív anyagok lebontják a baktériumokat, így a fogkő fogmosással is könnyen leválik.
Felhasználása: ételadalékként, süteményekhez adva, és pudingporokban, üdítőkben, szószokban sűrítőként is alkalmazható. Fagylaltban megakadályozza a jégkristályok képződését.