fekete rizs rövid szemű és magas rosttartalmú rizsfajta. A fekete rizs magas antocianin tartalma miatt fekete, ez az antioxidáns felel a cékla, vagy a vöröskáposzta színéért is. Íze miatt alkalmas sós és édes ételek készítéséhez is. Főzés előtt a szemek feketék, kifőzve viszont sötétlilává válnak. Szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1515/ 362
Fehérje (g / 100 g) 7,5
Szénhidrát (g / 100 g) 76,17
Zsír (g / 100 g) 2,47
Élelmi rost (g / 100 g) 3,4
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nátrium
Vitamin: A, B6, E
Jótékony hatással van: szívbetegség, rák megelőzés
Felhasználása: ajánlott rizsételek, sushi és desszertek készítéséhez.