Útifű maghéj - Psyllium (egyéb elnevezések; Ispagul, Plantago ovata, Bolhamag útifű)
Az útifű maghéj duzzadó rost, egy extrém módon hidrofil nyálka, ami könnyedén elnyeli a vizet. Eredeti méretének a negyvenszeresére duzzad meg a belekben, lágy gélszerű anyagot formál, ami körkörös forgó mozdulatsorral halad keresztül a bélrendszeren, miközben növeli a széklettömeg nagyságát, lágyítja tartalmát, fokozza a bél perisztaltikát. A psyllium duzzadási képességeit a konyhában is jól ki tudjuk aknázni, sütemények, kenyerek készítésénél, és sűrítésnél.
Az Útifűmaghéj:
Segít kontrollálni a vér koleszterinszintjét, és csökkenti a vérzsírokat
Hozzájárul a normál bélműködéshez
Segít fenntartani az egészséges bélrendszert és megkönnyíti a bélmozgást, az emésztést
A diétázók feltétlen építsék be étrendjükbe, hiszen a testsúlycsökkentést többféleképp is támogatja:
teltségérzetet okoz
fokozza az anyagcserét
támogatja a méregtelenítést
szabályozza a vércukorszintet
Tudtad? Az éhségre sok tényező hat; mikor eszünk, az ételek összetétele, a zsír, szénhidrátok, fehérjék, rostok és víztartalom. Ételeink rosttal történő dúsítása a jóllakottság érzetét adja, így ellen tudunk állni annak, hogy a szükségesnél több ételt fogyasszunk, a rost azt üzeni ez az agynak, hogy eleget ettünk. Felhasználási javaslat: Belsőleg fogyasztva (naponta 1-2 alkalommal, maximum 7-21 gramm): 1 lapos evőkanálnyi (7 gramm) mennyiség 2dl folyadékba (lehet víz, tea, zöldség v. gyümölcslé) elkeverve, reggeli és/vagy vacsora előtt. Gyorsan igyuk meg, mert gyorsan felszívja a hozzáadott folyadékot és kocsonyaszerű pép lesz belőle. Főzéshez, sütéshez; a tészta megfelelő állományának elérése (1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2dl folyadékban elkeverni, és ez után a tésztához keverni). Figyelmezetés: Gyógyszerektől, 1 óra különbséggel elkülönítve fogyasszuk el, és ne felejtsünk el inni az élettani hatás elérése érdekében. Kiszerelés: 300g