A zabkorpa élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag termék. A mai emberek többsége túl sok feldolgozott és finomított élelmiszert fogyaszt. Általánosságban elmondható, hogy mindennapi táplálkozásban az emberek nagy részénél háttérbe szorulnak a rostban gazdag ételek, mindez kedvezőtlenül hat az emésztésre és hátrányosan befolyásolja egészséget. A zabkorpa számos jótékony hatással bír. A vércukor szint csökkentése mellett, a koleszterin szintet is csökkenti, kitakarítja a felesleges anyagokat a bélrendszerből, szinte minden hozzátapad, amivel a tápcsatornában találkozik az emésztés folyamán. Fogyasztása gyógyír lehet székrekedés esetén, támogatja a vastagbél munkáját. Magas vízfelvevő képességének köszönhetően a saját tömegének többszörösét képes felvenni, ezáltal csökkentve az éhségérzetet. ( Egy evőkanál zabkorba képes 450ml vizet képes magába szívni.) Zabkorpát tehetünk müzlibe, joghurtba, használhatjuk sütéshez, főzéshez egyaránt. Helyettesíthetünk vele lisztet, búzadarát vagy zsemlemorzsát is.