Részletek
Részletek
Az egyik legtöbbet kutatott ízület támogató hatóanyag – 100% VEGÁN formában!
Ha ízületvédelemről, az ízületek egészségének támogatásáról van szó, akkor szinte mindenki egyből a glükózamin szedésére gondol. Nem véletlenül, hiszen rendkívül széles körben vizsgált hatóanyag, amit világszerte milliók használnak ízületvédelemre, erősítésre, illetve a már kialakult panaszok, a fájdalom és gyulladás csökkentésére.
A glükózamin-tartalmú táplálékkiegészítők szinte minden készítményben kagylóból származnak, ez a termék azonban teljesen kagylómentes: növényi eredetű, fermentációval készült glükózamint tartalmaz! Napi adagja (3 kapszula) 1500 mg glükózamint biztosít, ami megfelel a klinikai vizsgálatokban leggyakrabban használt dózisnak.
A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula fontos összetevője még a kitozán. Ez egy egyedülálló poliszacharid, természetes anyag, amit leggyakrabban tengeri állatok (kagylók, rákok) páncéljából vonnak ki, termékünkben azonban ez is 100% vegán forrásból származik! A kitozán azért került a termékbe, mert egy kutatás alapján növelheti a glükózamin hasznosulását.1
A termék harmadik hatóanyaga pedig a fermentált C-vitamin, amely bizonyítottan hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál működéséhez, valamint a normál csontozat fenntartásához is.
A glükózamin hatása – a tudományos kutatások tükrében*
A glükózamin egy aminocukor, amely természetesen előfordul majdnem minden emberi szövetben. Igen nagy koncentrációban van jelen a kötőszövetekben: inakban, szalagokban és legfőképpen az ízületi porcokban (itt a legnagyobb a koncentrációja).2,3 Emellett az ízületi folyadéknak is fontos alkotóeleme.
Szervezetünkben a glükózamin szükséges a proteoglikánok és glükózaminoglikánok előállításához, amelyek fontos építőelemei a porcnak és az ízületi folyadéknak is.4,5 A porcok az ízületi folyadékkal közösen párnaként védik a csontokat és együttesen biztosítják, hogy mozgás során a csontvégek olajozottan, súrlódás- és fájdalommentesen csússzanak el egymáson.
Sajnos napjainkban egyre többen szenvednek különféle ízületi panaszoktól, ízületi gyulladás vagy kopás okozta fájdalmaktól. Már az sem igaz, ami régen, hogy az ízületi problémák csak idős korban jelentkeznének: egyre fiatalabb korban tapasztalják, hogy valami nincs rendben. Hazánkban kb. 1-1,5 millióan érintettek – de a kezelésért, sőt megelőzésért is sokat tehetünk glükózaminnal!
Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján a glükózaminnak több pozitív hatása is lehet az ízületekre:
Csökkenti a gyulladást, ami az egyik fő oka a porcszövet lebomlásának.6-8
Csökkenti a mátrix metalloproteinázok akitivitását – ezek a porcot pusztító, katabolikus (vagyis lebontó) enzimek.7,8
Serkenti a porcsejteket (kondrociták), hogy több glükózaminoglikánt és proteoglikánt állítsanak elő, ezzel elősegíti a porcépítést és a sérült, kopott, gyulladt porc regenerálódását.5,9,10
Serkenti az ízületi folyadék termelését, javítja annak nedvesítő (lubrikáló) tulajdonságait.5,10-12
Egy vizsgálatban 178 porckopásos beteget osztottak fel két csoportra: az egyiknek napi 1500 mg glükózamint, a másiknak ibuprofént, azaz gyulladáscsökkentő gyógyszert adtak. A vizsgálat kettős vak volt, vagyis sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, ki melyik csoportba került. 4 hét kezelés után a kutatók megállapították, hogy a glükózamin a porckopás tüneteinek kezelésében legalább ugyanolyan hatékony, mint az ibuprofén, ugyanakkor a glükózamint sokkal jobban tolerálják a betegek, mint a gyógyszert.13
Egy másik vizsgálatban 6 hónapig tartó kezelési idő alatt hasonlították össze a glükózamin és a paracetamol hatását 318 térdízületi porckopásos betegen. Olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például az ízületi fájdalom, merevség és funkció. Az eredmény: napi 1500 mg glükózamin hatásosság terén megfelel napi 3000 mg paracetamolnak.14 Ez a vizsgálat is a legjobb minőségű volt, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos – a tudományos kutatások „arany standardja”.
2001-ben 212 porckopásos betegen 3 éven át, 2002-ben pedig 200 porckopásos betegen szintén 3 éven át vizsgálták a glükózamin hatását.15,16 Ezek is a lehető legjobb minőségű vizsgálatok voltak, a glükózamint hatóanyagmentes placebo kezeléssel hasonlították össze. Napi 1500 mg glükózamin az ízület fájdalmát, merevségét is funkcióját is javította.
Egy 2018-as összefoglaló tanulmány 61 klinikai vizsgálat elemzéséből arra jutott, hogy térd- vagy csípőízületi porckopásban szenvedő betegeknél a glükózamin az ízületi fájdalom és merevség csökkentésében és az ízület működésének javításában is hatékony.17
Egy 2023-ban publikált összefoglaló tanulmány 15 jó minőségű (véletlen besorolású, kontrollált) klinikai vizsgálat áttekintésével arra jutott, hogy a glükózamin hatékonyan csökkenti a fájdalmat a térdízületi porckopásban szenvedő betegeknél.18 A vizsgálatok alapján hosszú távú kezeléshez az ideális, jól tolerált napi adag 1500 mg glükózamin.
Felmerülhet a kérdés: érdemes-e a glükózamint reumás ízületi gyulladás, más néven reumatoid artritisz esetén is alkalmazni? Igen, hiszen biztató eredmény született ezen a téren is: egy 2007-ben publikált vizsgálatban 51 reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteget felosztottak két csoportra: az egyik napi 1500 mg glükózamint, a másik hatóanyagmentes placebo kezelést kapott. A betegek és az orvosok értékelése is azt mutatta, hogy a glükózamin szedése észrevehetően javította az ízületi gyulladás tüneteit!19
Kitozán: hogyan növelheti a glükózamin hatékonyságát?
A glükózamin biológiai hasznosulása alacsony és ingadozó, ami részben az úgynevezett „first pass” effektusra vezethető vissza – ez arra utal, amikor a májban és gyomor-bélrendszerben inaktiválódik egy hatóanyag, azelőtt, hogy eljutna a hatás helyére. Egy ígéretes kutatási eredmény szerint azonban a kitozán segíthet fokozni a glükózamin hasznosulását!
Egy 2013-as vizsgálatban kutatók kimutatták, hogy a kitozán jelentősen fokozhatja a glükózamin átjutását a bélfalon, így növelve keringésbe történő felszívódását és hasznosulását. A kutatók szerint a kitozán ígéretesnek tűnik felszívódás-segítőként, a glükózamin vérplazmában mért szintjét akár közel kétszeresére is növelheti.1
C-vitamin: az ízületek, porcok támogatója és védelmezője
A C-vitamin leginkább immunerősítőként kerül szóba, pedig elengedhetetlen szerepet játszik a kollagénképződésben és így a porcok egészségének fenntartásában is. Porcképzésben betöltött szerepe mellett antioxidáns hatása is van, így képes semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni a szervezetben a keletkezett gyulladásokat.
Kutatásokban a C-vitamin gátolta a porc lebomlását, megelőzte a porckopással járó károsodásokat, és csökkentette az ízületi gyulladást és fájdalmat.20-23 A C-vitamin-hiány összefügg az ízületi gyulladás kialakulásával. Egy 2004-es tanulmány szerint a kevés C-vitamin fogyasztása akár háromszorosára növelheti az ízületi gyulladás kockázatát.23 Egy 2019-es tanulmányban pedig 314 65 év feletti ember étrendjét követték több éven át és azt találták, hogy a C-vitaminban szegény étrendű embereknél 3,29-szer nagyobb volt a porckopás kockázata, mint a legtöbb C-vitamint fogyasztó embereknek!22
Nem szabad elfelejteni, hogy a C-vitamin vízben oldódik, tehát a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezet nem raktározza el, gyorsan kiürül a vizelettel. Ezért nagyon fontos, hogy szervezetünket folyamatosan, minden nap ellássuk a megfelelő C-vitamin mennyiséggel!
A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula használata kiemelten ajánlott:
sportolóknak, aktív életmódot élőknek
45 év felettieknek megelőzésre
állandó ülő- vagy fizikai munkát végzőknek
túlsúllyal küzdőknek
ízületi porckopás (artrózis) esetén
reumás ízületi gyulladás esetén
Természetesen fontos, hogy mindig kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres és megfelelő típusú mozgással, szükség esetén fogyással és egyéb életmódbeli változtatásokkal együtt alkalmazzuk a glükózamint!
*Ez az ismertető nem a Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a glükózaminról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
OGYÉI szám: 34260/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Ha ízületvédelemről, az ízületek egészségének támogatásáról van szó, akkor szinte mindenki egyből a glükózamin szedésére gondol. Nem véletlenül, hiszen rendkívül széles körben vizsgált hatóanyag, amit világszerte milliók használnak ízületvédelemre, erősítésre, illetve a már kialakult panaszok, a fájdalom és gyulladás csökkentésére.
A glükózamin-tartalmú táplálékkiegészítők szinte minden készítményben kagylóból származnak, ez a termék azonban teljesen kagylómentes: növényi eredetű, fermentációval készült glükózamint tartalmaz! Napi adagja (3 kapszula) 1500 mg glükózamint biztosít, ami megfelel a klinikai vizsgálatokban leggyakrabban használt dózisnak.
A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula fontos összetevője még a kitozán. Ez egy egyedülálló poliszacharid, természetes anyag, amit leggyakrabban tengeri állatok (kagylók, rákok) páncéljából vonnak ki, termékünkben azonban ez is 100% vegán forrásból származik! A kitozán azért került a termékbe, mert egy kutatás alapján növelheti a glükózamin hasznosulását.1
A termék harmadik hatóanyaga pedig a fermentált C-vitamin, amely bizonyítottan hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál működéséhez, valamint a normál csontozat fenntartásához is.
A glükózamin hatása – a tudományos kutatások tükrében*
A glükózamin egy aminocukor, amely természetesen előfordul majdnem minden emberi szövetben. Igen nagy koncentrációban van jelen a kötőszövetekben: inakban, szalagokban és legfőképpen az ízületi porcokban (itt a legnagyobb a koncentrációja).2,3 Emellett az ízületi folyadéknak is fontos alkotóeleme.
Szervezetünkben a glükózamin szükséges a proteoglikánok és glükózaminoglikánok előállításához, amelyek fontos építőelemei a porcnak és az ízületi folyadéknak is.4,5 A porcok az ízületi folyadékkal közösen párnaként védik a csontokat és együttesen biztosítják, hogy mozgás során a csontvégek olajozottan, súrlódás- és fájdalommentesen csússzanak el egymáson.
Sajnos napjainkban egyre többen szenvednek különféle ízületi panaszoktól, ízületi gyulladás vagy kopás okozta fájdalmaktól. Már az sem igaz, ami régen, hogy az ízületi problémák csak idős korban jelentkeznének: egyre fiatalabb korban tapasztalják, hogy valami nincs rendben. Hazánkban kb. 1-1,5 millióan érintettek – de a kezelésért, sőt megelőzésért is sokat tehetünk glükózaminnal!
Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján a glükózaminnak több pozitív hatása is lehet az ízületekre:
Csökkenti a gyulladást, ami az egyik fő oka a porcszövet lebomlásának.6-8
Csökkenti a mátrix metalloproteinázok akitivitását – ezek a porcot pusztító, katabolikus (vagyis lebontó) enzimek.7,8
Serkenti a porcsejteket (kondrociták), hogy több glükózaminoglikánt és proteoglikánt állítsanak elő, ezzel elősegíti a porcépítést és a sérült, kopott, gyulladt porc regenerálódását.5,9,10
Serkenti az ízületi folyadék termelését, javítja annak nedvesítő (lubrikáló) tulajdonságait.5,10-12
Egy vizsgálatban 178 porckopásos beteget osztottak fel két csoportra: az egyiknek napi 1500 mg glükózamint, a másiknak ibuprofént, azaz gyulladáscsökkentő gyógyszert adtak. A vizsgálat kettős vak volt, vagyis sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, ki melyik csoportba került. 4 hét kezelés után a kutatók megállapították, hogy a glükózamin a porckopás tüneteinek kezelésében legalább ugyanolyan hatékony, mint az ibuprofén, ugyanakkor a glükózamint sokkal jobban tolerálják a betegek, mint a gyógyszert.13
Egy másik vizsgálatban 6 hónapig tartó kezelési idő alatt hasonlították össze a glükózamin és a paracetamol hatását 318 térdízületi porckopásos betegen. Olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például az ízületi fájdalom, merevség és funkció. Az eredmény: napi 1500 mg glükózamin hatásosság terén megfelel napi 3000 mg paracetamolnak.14 Ez a vizsgálat is a legjobb minőségű volt, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos – a tudományos kutatások „arany standardja”.
2001-ben 212 porckopásos betegen 3 éven át, 2002-ben pedig 200 porckopásos betegen szintén 3 éven át vizsgálták a glükózamin hatását.15,16 Ezek is a lehető legjobb minőségű vizsgálatok voltak, a glükózamint hatóanyagmentes placebo kezeléssel hasonlították össze. Napi 1500 mg glükózamin az ízület fájdalmát, merevségét is funkcióját is javította.
Egy 2018-as összefoglaló tanulmány 61 klinikai vizsgálat elemzéséből arra jutott, hogy térd- vagy csípőízületi porckopásban szenvedő betegeknél a glükózamin az ízületi fájdalom és merevség csökkentésében és az ízület működésének javításában is hatékony.17
Egy 2023-ban publikált összefoglaló tanulmány 15 jó minőségű (véletlen besorolású, kontrollált) klinikai vizsgálat áttekintésével arra jutott, hogy a glükózamin hatékonyan csökkenti a fájdalmat a térdízületi porckopásban szenvedő betegeknél.18 A vizsgálatok alapján hosszú távú kezeléshez az ideális, jól tolerált napi adag 1500 mg glükózamin.
Felmerülhet a kérdés: érdemes-e a glükózamint reumás ízületi gyulladás, más néven reumatoid artritisz esetén is alkalmazni? Igen, hiszen biztató eredmény született ezen a téren is: egy 2007-ben publikált vizsgálatban 51 reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteget felosztottak két csoportra: az egyik napi 1500 mg glükózamint, a másik hatóanyagmentes placebo kezelést kapott. A betegek és az orvosok értékelése is azt mutatta, hogy a glükózamin szedése észrevehetően javította az ízületi gyulladás tüneteit!19
Kitozán: hogyan növelheti a glükózamin hatékonyságát?
A glükózamin biológiai hasznosulása alacsony és ingadozó, ami részben az úgynevezett „first pass” effektusra vezethető vissza – ez arra utal, amikor a májban és gyomor-bélrendszerben inaktiválódik egy hatóanyag, azelőtt, hogy eljutna a hatás helyére. Egy ígéretes kutatási eredmény szerint azonban a kitozán segíthet fokozni a glükózamin hasznosulását!
Egy 2013-as vizsgálatban kutatók kimutatták, hogy a kitozán jelentősen fokozhatja a glükózamin átjutását a bélfalon, így növelve keringésbe történő felszívódását és hasznosulását. A kutatók szerint a kitozán ígéretesnek tűnik felszívódás-segítőként, a glükózamin vérplazmában mért szintjét akár közel kétszeresére is növelheti.1
C-vitamin: az ízületek, porcok támogatója és védelmezője
A C-vitamin leginkább immunerősítőként kerül szóba, pedig elengedhetetlen szerepet játszik a kollagénképződésben és így a porcok egészségének fenntartásában is. Porcképzésben betöltött szerepe mellett antioxidáns hatása is van, így képes semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni a szervezetben a keletkezett gyulladásokat.
Kutatásokban a C-vitamin gátolta a porc lebomlását, megelőzte a porckopással járó károsodásokat, és csökkentette az ízületi gyulladást és fájdalmat.20-23 A C-vitamin-hiány összefügg az ízületi gyulladás kialakulásával. Egy 2004-es tanulmány szerint a kevés C-vitamin fogyasztása akár háromszorosára növelheti az ízületi gyulladás kockázatát.23 Egy 2019-es tanulmányban pedig 314 65 év feletti ember étrendjét követték több éven át és azt találták, hogy a C-vitaminban szegény étrendű embereknél 3,29-szer nagyobb volt a porckopás kockázata, mint a legtöbb C-vitamint fogyasztó embereknek!22
Nem szabad elfelejteni, hogy a C-vitamin vízben oldódik, tehát a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezet nem raktározza el, gyorsan kiürül a vizelettel. Ezért nagyon fontos, hogy szervezetünket folyamatosan, minden nap ellássuk a megfelelő C-vitamin mennyiséggel!
A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula használata kiemelten ajánlott:
sportolóknak, aktív életmódot élőknek
45 év felettieknek megelőzésre
állandó ülő- vagy fizikai munkát végzőknek
túlsúllyal küzdőknek
ízületi porckopás (artrózis) esetén
reumás ízületi gyulladás esetén
Természetesen fontos, hogy mindig kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres és megfelelő típusú mozgással, szükség esetén fogyással és egyéb életmódbeli változtatásokkal együtt alkalmazzuk a glükózamint!
*Ez az ismertető nem a Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a glükózaminról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Fermentált Vegán Glükózamin + Kitozán kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
OGYÉI szám: 34260/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.