A para-amino-benzoesav, azaz PABA egy aminosav. Az aminosavak szerves vegyületek, melyek kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára. Az aminosavakból épülnek fel a fehérjék.
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Mihez szükséges?
antioxidáns folyamatokhoz, védőfaktorként
az emésztőrendszer mikroorganizmusainak tökéletes működéséhez
közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét