Cikkek

A méz fogyasztásának jótékony hatásai

2022.12.14 19:13

A méz az egyik legfinomabb természetes édesítőszer, ami kifejezetten nagy népszerűségnek örvend. 2010-ben egy átlagos magyar ember évi 30 dekagramm mézet fogyasztott, azonban 2019-re ez már közel 1 kilogrammra emelkedett.

Tudjon meg többet a méz hasznosságáról a Bioszállító.hu cikkéből!

Ahogy azt a számok is mutatják, hazánkban évről évre nő a mézfogyasztás mennyisége. Ennek elsődleges oka, hogy a méz nem csak a teák, kávék és sütemények édesítésére kiváló, de számtalan jótékony hatással is bír az emberi szervezetre. Mai cikkünkből megtudhatja, hogy miért érdemes a méz rendszeres fogyasztását beiktatni a mindennapokba, és mennyi a megfelelő mennyiség, hogy jótékony hatásait megtapasztalhassuk.

Ez a méheknek köszönhető sárga ragacsos anyag már ősidők óta részese az emberi táplálkozásnak. Eleinte az ősemberek csak csemegeként gyűjtötték édes zamata és kívánatos illata miatt. Azonban a sumérok, egyiptomiak és görögök egyaránt felfedezték pozitív hatásait, melyet előszeretettel alkalmaztak gyógyászatukban. Mára már a mézzel való gyógyítás olyan hatékony és híres, hogy külön nevet is kapott: apiterápiának hívjuk.

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat rejt a méz

A szervezet számára mindig is fontos volt a megfelelő mennyiségű ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok bevitele, amely támogatja azt egészséges működésében. Ilyenkor a hidegebb hónapok során különösen kiemelkedő hangsúlyt kell erre fektetni, hiszen testünknek több baktériumot és vírust kell leküzdenie. A méz egy természetes megoldás, amely képes számunkra biztosítani számos nélkülözhetetlen értékes anyagot. Négyötöd részét glükóz és fruktóz építi fel, azonban számos ásványi anyag is megtalálható benne, mint például kalcium, réz, mangán, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink és nátrium. Továbbá kis mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamint. A sötétebb színű mézek, mint például fenyőméz vagy pitypangméz jellegzetesen több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a világos színűek.

A méz jótékony hatásai

Fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik

A méz antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, amit már a népi gyógyászatban is előszeretettel használtak. Nem is volt ez másként a háborúk idején, amikor a sebek fertőtlenítésére és kezelésére alkalmazták a legtöbbet. Azonban ezt a csodaszert szokták javasolni torokfájások alkalmával is, mert nem csak fertőtlenítő, de fájdalomcsillapító hatása is van.

Remek megoldás természetes köptetőként

Már a betegség első jeleinél érdemes mézet fogyasztani – főleg akkor, ha köhögés kínoz bennünket. Képes azt is meggátolni, hogy a tüdőben váladék rakodjon le, illetve a már lerakódott váladék felszakításában is nagy szerepet játszik. A szervezetből ki kell tisztítani a káros anyagokat, amelyek később nagyobb problémákhoz, vagy a betegségek fokozásához vezetnek. A méz hihetetlenül hatásos módon képes kipucolni a szervezetet.

TIPP+

Egy kis üvegcsébe keverjen össze mézet feldarabolt citrommal és gyömbérrel. Majd fogyasszon belőle napi 4-5 alkalommal 1-2 evőkanálnyit. Csodákra képes már a betegségek első tüneteinek háttérbe szorításánál és orvoslásánál.

Baktériumölő hatásokkal rendelkezik

A méz magas káliumtartalmának, enzimjeinek és aromaanyagainak köszönheti kiváló baktériumölő tulajdonságát. Természetes antibiotikumnak számít már évezredek óta. Továbbá, amikor a méz vízzel érintkezik, hidrogén-peroxid szabadul fel, ami képes feloldani a baktériumokat és az elhalt szöveteket. Savas pH-val rendelkezik, ami szintén meggátolja, hogy a baktériumok megtudjanak élni azon a területen, ahol a méz kifejti jótékony hatásait.

Javasolt fogyasztási mennyiség

A nőknek körülbelül napi 25-50 gramm méz fogyasztása javasolt, miközben a férfiak számára 36,5-60 gramm. Egy evőkanálnyi méz körülbelül 22-28 gramm méz mennyiségével egyezik meg. Tehát naponta 2,5-3, de maximum 4 evőkanál fogyasztása ajánlott anélkül, hogy ez megterhelő lenne a szervezet számára.

MMM BIO VIRÁGMÉZ 500G Bioszállító (bioszallito.hu)

Váraljai erdei édesharmat méz 400 g Bioszállító (bioszallito.hu)

VÁRALJAI VIRÁGMÉZ MACI 250 G Bioszállító (bioszallito.hu)

Csodarét hársméz 900 g - bioszallito.hu

Csodarét repceméz 900 g - bioszallito.hu

Propolisz-fenyőméz cukorka S. Bernhard 170g # 2809 Bioszállí (bioszallito.hu)

Védje szervezetét a Bioszállító.hu oldalán található mézválogatással!

simplepay_hu