Cikkek

Díszítse házi készítésű gyertyával otthonát

2022.12.14 19:01

A téli hónapok délutánjain szívesebben kuckózik be az ember egy izgalmas filmet nézve és popcornt rágcsálva szerettével, minthogy a csípősen hideg természetben töltse idejét. Ám mindnyájan tudjuk, hogy az erdők, rétek és tópartok illatát, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak a nyári feledhetetlen élmények megszerzéséhez, nehéz pótolni ebben az időszakban. Épp erre jók a saját készítésű illatgyertyák.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét és kapjon kedvet Ön is a gyertyakészítéshez!

Vannak illatgyertyák, amelyekkel könnyedén felidézhetjük a nyár önfeledt emlékeit – de akár az otthon illatát is megteremthetjük vele, mely mindig nyugtatóan, pihentetően hathat a hazaérkezőkre. Ide sorolható például a levendula, fenyőfa, lime és orchidea. Továbbá, az ilyen gyertyák többsége már otthon is egyszerűen elkészíthető, és teljes mértékben saját ízlésre szabható. Mai cikkünkből megtudhatja, hogyan kezdjen neki a házi gyertyakészítéshez, és hogy milyen alapanyagokra lesz hozzá szüksége.

A gyertyát már évezredek óta használják az emberek a mindennapokban, ám ennek szükséglete és hasznossága drasztikusan átalakult. A kezdetekben világításként szolgált az otthonokban, azonban mára már inkább dekorációként funkcionál, az ünnepi napokat hangulatosabbá, díszesebbé és stílusosabbá téve. Továbbá a gyertyakészítés egy remek hobbi, ami ötletes ajándékötletekkel is szolgálhat.

A gyertya készítéshez szükséges hozzávalók:

  • Viasz
  • Használható hozzá akár régi gyertyamaradvány vagy olcsóbb háztartási gyertya
  • Méhviasz
  • Paraffinviasz
  • Szójaviasz
  • Fémtalpas kanóc/ talp nélküli kanóc/ pamutfonal
  • 2 db főzőedény
  • Bármilyen szimpatikus forma a gyertyaöntéshez, lehet akár fém, műanyag vagy üveg is
  • Hurkapálca/ ceruza
  • Választott olajos bázisú illóolaj

Naturol xxl levendula illóolaj 30 ml - bioszallito.hu

MEDINATURAL ILLÓOLAJ NARANCS Bioszállító (bioszallito.hu)

Aromax ciprus illóolaj 10 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

AROMAX ERDEIFENYŐOLAJ Bioszállító (bioszallito.hu)

AROMAX TITKOK KERTJE ILLÓOLAJ KEV. 10 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Gyertyakészítés lépésről lépésre:

  1. Egy viszonylag nagyobb főzőedénybe tegyen vizet és alacsony hőfokon kezdje el melegíteni. Helyezzen ebbe bele egy kisebb edényt, amelybe magát a viaszt fogja olvasztani. Ebben a meleg vízfürdőben kevergetés mellett az majd gyorsan és könnyedén megolvad. Ilyenkor érdemes hozzáadni az illóolajat és színező anyagot is.

Fontos! – A viasz egy gyúlékony anyag, amelyet nem szabad közvetlenül olvasztani, csak vízfürdőben, alacsony hőfok felett.

  1. A kanócot kösse fel egy hurkapálcára vagy ceruzára, majd lógassa bele a gyertya formába, úgy, hogy az feszes legyen. Ez egy kulcsfontosságú lépés, hogy a kanóc semmi féle képen se tudjon beleesni a formába a folyamat során. Ha nem talpas kanóccal dolgozik, akkor érdemes a fonalat gyurmával az öntőforma aljára ragasztani, hogy egyenes és feszes maradjon. Közben már öntheti is bele a felolvadt viaszt, illetve, ha a gyertya belsejébe szeretne díszeket helyezni, mint például fahéjat, akkor itt az idő ezt is megtenni.

(Többszínű gyertya készítése esetén meg kell várni, míg minden egyes réteg egyesével megszárad.)

  1. A gyorsabb dermedés érdekében helyezze a gyertyát a hűtőbe. Azonban fontos tudni, hogy a különböző gyertya formák száradási ideje eltérő lehet. Miután elkészült, már csak a formából kell kiszedni, ami könnyedény megtehető, ha a gyertya elegendő időt töltött a hűtőszekrénybe.

TIPPEK+ a házikészítésű gyertyák különlegesebbé tételéhez:

  • A gyertyát nyugodtan lehet narancshéjba is önteni, amelyet ha fenyőággal párosítunk, remekül mutat a karácsonyi partik asztalán. Továbbá, ez citromhéjjal is ugyan úgy működik, ezt a módszert azonban inkább a nyári estéken érdemes bevetnünk, a kerti díszvirágokkal körbevéve.
  • Intenzív színekért adjon zsírkrétát a viaszhoz. Minden egyes színt külön-külön kell viasszal felolvasztani. Továbbá, a színek tökéletes rétegződéséért meg kell várni minden egyes réteg között, hogy teljesen megszáradjanak.

Készítsen Ön is különleges és egyedi gyertyát otthonában a Bioszállító.hu termékeinek segítségével!

 

simplepay_hu