Cikkek

A forralt bor egészséges? Receptek és leírás

2022.12.14 18:57

A karácsonyi időszakban egyre gyakrabban futunk össze forralt bor árusokkal az utcákon, és egyre többször jut eszünkbe egy-egy csendes hétvégi estén. Ez a zamatos meleg ital az otthon és a család érzését nyújtja számunkra, vagy az ünnepi napokat juttattja eszünkbe. A forralt bor szerencsére egy remek választás, amely elkészíthető alkoholos és alkoholmentes variációban is, így minden családtag számára fogyasztható kortól és elhatározástól függetlenül.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét és tudjon meg többet a forralt bor mértékletes fogyasztásának jótékony hatásairól!

Az alkoholból készülő forralt fűszeres italhoz felhasználható egyaránt vörös és fehér bor is. Az alkoholmentes nedű elkészítéséhez pedig remek választás az almalé és szőlőlé. Továbbá, fontos megemlíteni, hogy a forralt bor mértékkel való fogyasztása sok pozitív hatást rejt az emberi szervezetre. A forralt bor a köztudatban már egy nagyon régóta ismert ünnepi időszakban kedvelt ital. Kezdetekben Európában terjedt el azzal a céllal, hogy a megsavanyodó bort fogyaszthatóvá tegyék. Már eleinte is fűszerekkel és mézzel ízesítették, majd forralással tökéletesítették. Mivel a forralt bor ilyen régóta megtalálható a történelmünkben, ezért fűszerezése mindig a kor ízlésének és divatjának megfelelően változott.

A forralt bor fogyasztásának előnyei:

Segíti és gyorsítja az anyagcsere folyamatokat

A forralt bor számos nyálka- és cseranyagokat, valamint illóolajokat tartalmaz, amely gyorsítja az emésztőnedvek termelését, így javítva az emésztési folyamatokat a szervezetben.

Optimalizálhatja a koleszterinszintet

Mint azt már többször is említettük, a forralt bor mérsékletes fogyasztása nagyon fontos, semmi esetben sem szabad átlépni a napi egy bögre mennyiséget. Már ez az adag is képes növelni a jótékony koleszterintet, biztosítani az erek rugalmasságát és óvni a szív és érrendszert. Mindez annak köszönhető, hogy gazdag a polifenol tartalma.

Kiemelkedően hatékony tulajdonságú fűszereket tartalmaz

Mind a fahéj, a szegfűszeg és a kardamom is antibakteriális hatásokkal rendelkezik, amelynek fogyasztása kifejezetten előnyős a megfázások és megbetegedések háttérbe szorításához.

Készítsen ízletes forralt bort a Bioszállító.hu termékeivel!

 

Napjainkban kedvelt ízvilágú forralt bor receptek:

Hagyományos forralt bor:

  • 1 üveg száraz fehér vagy vörösbor
  • 1 db citrom megtisztítva és felkarikázva
  • 1 db narancs megtisztítva és felkarikázva
  • 3 deciliter víz
  • 2 db rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • ízlés szerint cukor/ méz/ édesítőszer/ nádcukor

Egy lábasban kezdje el melegíteni a választott bort és a vizet, majd miután már melegszik, hozzá is lehet adni a citromot, narancsot, fahéjat, szegfűszeget és cukrot. Aki még különlegesebbé szeretné tenni az ízvilágát, az adhat hozzá kardamomot és gyömbért is ízlés szerint. Alaposan keverjük át és melegítsük további 5-6 percig, de nagyon fontos, hogy a bort ne forraljuk fel. Utána hagyjuk állni és az ízeket összeérni egy órán át. Mielőtt fogyasztjuk, a hőmérsékletétől függően érdemes újra melegíteni.

PALEOLIT CEYLONI FAHÉJRÚD EGÉSZ 14G - bioszallito.hu

Szafi Reform Paleo Szegfűszeg őrölt 30 g - bioszallito.hu

NATURMIND NÁDCUKOR LÁGY SÖTÉTBARNA 1000G Bioszállító (bioszallito.hu)

BÖGRÉS VIRÁGMÉZ 570G - bioszallito.hu

Naturtrend négyszer édes édesítőszer 500 g - bioszallito.hu

Megfázást enyhítő forralt bor recept:

  • 1 üveg száraz vagy félszáraz fehérbor
  • 2,5 deciliter kreolszirup
  • 1 evőkanál megtisztított és apróra vágott gyömbér
  • 1 deciliter rum
  • 2,5 deciliter víz

Előszőr is főzzön gyömbérteát, úgy, hogy a gyömbért és a vizet forralja fel, és főzze 3-4 percig egy lábasban. Miután ez kész, szűrje le, hogy ne legyenek benne gyömbér darabok, majd vegye a lángot és öntse hozzá a bort. Ha már felmelegedett, akkor adja hozzá a kreolszirupot és a rumot. Pár perc már elég is ahhoz, hogy az ízek összekeveredjenek és feloldódjanak. Utána a tűzhelyet el is lehet zárni. Fontos azonban, hogy a forralt bort neve ellenére, ebben az esetben se forralja fel.

 

simplepay_hu