Cikkek

Tippek a száraz és cserepes ajkak ellen

2022.12.14 18:54

Az őszi évszak számos szemet kápráztató változást hoz a mindennapjainkba. Az egyik leglátványosabbak a fák lombjai és a növények, amelyek elkezdenek élénk színekbe pompázni. A gyönyörű táj képes bárkit feltölteni energiával és arra ösztönözni, hogy több időt töltsön a természetben. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a hidegebb hónapok során bőrünk is többször van kitéve az időjárási viszontagságoknak.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét és ismerje meg belőle a leghatékonyabb ajakápoló módszereket!

A szél drasztikusan megviseli és kiszárítja a bőrt. Nincs is ez másképp ajkunkkal sem. Ezért is kifejezetten fontos odafigyelni, hogy ezt megelőzzük és támogassuk ajkaink egészségét. Mai cikkünkből megtudhatja, milyen természetes házi praktikák képesek az ajkak puhaságának megőrzésében és támogatásában segíteni. Az ajakszárazságot, kicserepesedést és kisebesedést számos mindennapi rossz szokás is képes előidézni, amiről nem is feltétlenül gondolnánk, hogy káros.

Dehidratáltság

A víz fontos lételeme a testnek. Már csak azért is ,mert az emberi szervezet 65-72%-át víz építi fel. Továbbá, nélkülözhetetlen annak egészséges működéséhez. Hiánya könnyen észlelhető, mert a bőr és az ajkak kiszáradását eredményezi. Ezért is nagyon fontos a folyamatos és kiegyensúlyozott folyadék pótlás és a megfelelő vízmennyiség biztosítsa a szervezet számára. Ajánlott beiktatni a napi óránkénti, legalább egy deci víz fogyasztását a mindennapokba. Ha azonban érzi, hogy ajkai nem puhák és kiszáradtak, akkor érdemes már azonnal a vizesüveg után nyúlni és orvosolni a problémát, illetve megelőzni annak kialakulását.

A száj rendszeres nyalogatása

Amikor az ajkak már szárazok és cserepesek, sokszor késztetést érezhetünk annak nyalogatására, mert pillanatnyi megoldásnak tűnik. Egy röpke időre mégsem tűnnek olyan érdesnek, azonban több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ugyanis a nyál tovább szárítja a bőrt és csak még sérülékenyebbé teszi. Azt már csak remélni tudjuk, hogy ilyenkor az elhalt bőrdarabok leszedése az ajkakról senkinek sem jutott az eszébe, mert az súlyos sebesedéshez vezethet.

Túl forró vízzel történő arctisztítás

Az arcmosás mindenki számára beletartozik a napi rutinba. Ám, ha ezt túl forró vízzel tesszük, akkor káros hatásokat idézhetünk elő a bőrünk számára. Igaz ugyan, hogy egy rövid ideig a bőr puhának és tápláltnak tűnik, viszont megszáradása után kellemetlen érzetet kelt, ugyanis a meleg képes kivonni a bőrből a természetes olajokat, ami annak kiszáradásához és cserepedéséhez vezethet. Ezért javasolt többek között a napi arcmosás során langyos vizet használni az öblítéshez.

Az ajkak ápolásához megtalálható otthonunkban is számos természetes termék, amely kifejezetten hasznos lehet.

Uborka

Az uborka egy remekül hidratáló zöldség, melynek használata az ajkak számára is felettébb előnyös. Vágjon fel néhány szelet uborkát, majd húzza át néhányszor a száján, és hagyja ajkain pihenni körülbelül 15 percig.

Kókuszolaj

A kókuszolaj szobahőmérsékleten egy színtelen folyékony anyag, amely a száj ápolására remekül alkalmas a nap minden szakaszában. Gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami remek megoldás az erősen repedezett ajkaknál, hiszen megelőzi a fertőzéseket. Továbbá, bőrpuhító és hidratáló hatásai vannak, amelyek képesek még az ajkak gátfunkciójának növelésére is, megvédve azt a külső behatásoktól.

BioMenü BIO szűz KÓKUSZOLAJ 500ml Bioszállító (bioszallito.hu)

BIONA BIO KÓKUSZOLAJ 610 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Herbavitál kókuszolaj extraszűz 200 g Bioszállító (bioszallito.hu)

Méz

A mézet számos jótékony hatásának köszönhetően már évszázadok óta használják népi gyógyászatban. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, amely nem csak hidratálja az ajkakat, de meg is védi a repedezett bőrt a fertőzésektől. Továbbá, enyhe hámlasztó jellemvonása képes eltüntetni az elhalt hámréteg sejtjeit is.

BERTALAN AKÁCMÉZ 900 G Bioszállító (bioszallito.hu)

BÖGRÉS SELYEMFŰMÉZ 570G - bioszallito.hu

Csodarét repceméz 900 g - bioszallito.hu

Csodarét hársméz 900 g - bioszallito.hu

Legyen Önnek is egészséges és táplált ajka a Bioszállító.hu termékeinek segítségével!

 

 

simplepay_hu