Cikkek

5 praktika a nyugodt és pihentető alváshoz

2022.12.14 18:51

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor egy fárasztó nap után próbálnánk elaludni, de sehogy se jön a szemünkre az álom édes érzése. Egyre idegesebben tekintünk a rohanó órára, és már tudjuk, hogy milyen kimerültek leszünk reggel. Gyakran megeshet az is, hogy akár hosszabb, akár rövidebb ideig alszunk, ugyan úgy fáradtnak érezzük magunkat nap közben. Ezen problémák gyakoriak és elterjedtek a modern társadalmunkban. A stresszes és rohanó mindennapok, a késő esti befejezendő munka vagy otthoni feladatok és a gondterhelt gondolatok kihatással vannak az alvásritmusunkra és a pihenésünk minőségére.

 

Kövesse Ön is a Bioszállító.hu cikkeit a hasznosabbnál hasznosabb praktikákért!

Előfordulhat, hogy este az agyunk képtelen igazán nyugalmi állapotba kerülni, és így megnehezedhet az elalvás, és csökkenhet az alvás regeneratív hatása. A Bioszállító.hu ezen cikke megpróbál segítséget nyújtani az előbb jellemzett problémák leküzdésére, hogy mindenki elnyerhesse az őt megillető pihentető alvást.

 

  1. Tegyük el a mobiltelefonunkat.

Napközben a napfény által a szervezetünk aktívabb és energetikusabb, azonban amikor ránk köszönt az este, testünk elkezd elalvást segítő melatonint termelni. Ez a hormon tudatja a szervezetünkkel, hogy itt a lefekvés ideje. Az úgynevezett cirkadián ritmus, vagy biológiai óra tartja az egyensúlyt a nappali aktivitás és az esti pihenés között. Azonban a modern társadalomban rengeteg olyan eszközt használunk, amely fényt áraszt magából. Az éjszakai mobiltelefonozás és számítógépezés nem csupán fokozza az agyi aktivitásunkat, de a képernyőkből származó erős kék fény sugárzás azt hiteti el a testünkkel, hogy még nappal van. Ez csökkenti a melatonin termelést és a fokozatos elálmosodást, és kihatással van az alvás minőségére. Érdemes ezért 30 perccel az alvási időnk előtt lerakni a mobiltelefonunkat, és helyette inkább egy könyvet olvasni.

 

  1. Csökkentsük a szobahőmérsékletet

Az esti sötétség mellett a hidegebb hőmérséklet is elősegíti is megnöveli a melatonin hormon termelését a szervezetünkben. A bioritmusunk a nap folyamán szabályozza testünk belső hőmérsékletét. Míg reggel a testhőnk a legmagasabb, este a lefekvési időnk közeledtével fokozatosan csökken. Az orvosok megállapították, hogy az elalváshoz legideálisabb szobahőmérséklet nyáron 23-24 Celsius fok, télen pedig 18-19 Celsius fok.

 

  1. Tervezzük meg az alvást.

A szervezetünk és a bioritmusunk szereti az állandó dolgokat. Ebből tudja a testünk, hogy a nap melyik időszakában van. Érdemes kijelölni egy pontos időpontot, amikor ágyba megyünk, és egy másikat arra is, amikor felkelünk. Amennyiben ezen időkhöz tartjuk az ébrenlétet és az alvást, a szervezetünk sokkal kiszámíthatóbbá válik, és a bioritmusunk segítségével a szervezetünk tudja, mikor kell melatonint termelni. Ezáltal megkönnyíthetjük az elalvást és a felkelést, emellett az alvásunk minősége is drasztikusan javulhat.

 

  1. Hallgassunk a testünkre

Többeknek ismerős lehet a szituáció, amikor felkelünk az éjszaka közepén teljesen kipihenten, és képtelenek vagyunk visszaaludni. Ahelyett, hogy magunkra erőszakolnánk az alvást, próbáljuk meg elfogadni, hogy a szervezetünknek elegendő volt ennyi pihenés. Az emberi alvás lehet több fázisú, amely azt jelenti, hogy személyenként változhat az alvás hossza és frekvenciája. Amennyiben este felkelünk és nehezünkre esik visszaaludni, keljünk fel, végezzünk egyszerűbb test átmozgatási gyakorlatokat, vagy akár olvashatunk is kicsit - azonban fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat. Ezáltal testünk megint belép az alvási fázisba, és könnyedén visszaszenderedhetünk.

 

  1. Iktassuk ki az esti kávézást.

A kávé és a benne található koffein megnöveli a vérnyomást és éberré teszi az embert. Az ital fogyasztása után a testünkben a kávé több órán keresztül kifejti hatását, amely hatással lehet az éjszakánkra. A koffein ugyanis képes késleltetni a biológiai óránk működését és a melatonin termelődését. Ajánlott, hogy lefekvés előtt 6-8 órával már ne igyunk kávét, fekete vagy zöld teát.

 

Érdemes azonban megjegyezni, hogy léteznek olyan teák és táplálékkiegészítők, amelyek kifejezetten segítenek az elalvásban és a minőségi pihenés megszerzésében. A levendulából, orbáncfűből, macskagyökérből és citromfűből készített teák köztudottan nyugtató hatásúak, amelyek megoldást biztosítanak az alváspanaszokra.

GYÓGYFŰ MÉLYALVÁS TEAKEVERÉK 50 G

 

BOSZY MÉLYALVÁS TEAKEVERÉK 20X1G 20 G

 

ERBAVITA® MIKRONIZÁLT CITROMFŰ TABLETTA

 

Válassza Ön is a Bioszállító.hu termékeit a kiegyensúlyozott pihenésért!

simplepay_hu