Cikkek

A kombucha egészségjavító titkai

2022.12.14 18:49

Ez a rejtélyes növény évezredek óta az emberi egészség szolgálatában áll, nem véletlen tartják számon a népi hagyomány is. A kombucha egy ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy különböző jótékony gombaféléket és élesztőt adnak fekete vagy zöld teához, amit fermentálnak. A végeredményként kapott tea kivonat, avagy a kombucha telítve van B-vitaminokkal, aminosavakkal, enzimekkel és megannyi hasznos egészségfokozó ásványianyagokkal. Nem hiába hívták az „Örök élet italának”.

 

Kövesse Ön is a Bioszállító.hu cikkeit és ismerkedjen a kombucha egészségjavító hatásaival!

A kombucha egy különleges ital, amelyet hosszú idők óta tartanak számon a népi gyógyászatban mint egészségjavító, immunerősítő főzet. Feltehetően Kelet-Ázsiából, a kínai és japán régiókból származó ital. Kereskedelmi útvonalokon keresztül került át Európába, ahol hamar felfedezték energizáló, probiotikus, immunerősítő erejét. A magas ásványianyag tartalma és a szervezetre kifejtett jótékony hatások az elkészítésének módjából származnak. A már korábban említett fermentálási eljárás egyfajta erjesztési forma, amely hasznos gombák és baktériumok segítségét veszi alapul. A kombucha készítéséhez több fajta mikroorganizmus alkot egy tenyészetet, amely SCOBY-nak (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast) is hívnak – ez magyarul annyit tesz, hogy baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kolóniája. A kombucha SCOBY-ban megtalálható gombák és baktériumok a következőek:

 

  • Acetobacter xylinum
  • Acetobacter xylinoides
  • Gluconoacetobacter
  • Gluconobacter oxydans
  • Saccharomyces ludwigii
  • Saccharomyces apiculatus
  • Saccharomyces cerevisiae

 

A kombucha ital alapját zöld, fekete, jázmin vagy különféle gyümölcsteák jelentik. Ehhez kerül még cukor, és az említett SCOBY mikroorganizmusok. A fermentációs folyamat során az élesztőgombák a cukrot felhasználják és alkohollá alakítják, amelyet a baktériumok ecetsavvá, citromsavvá vagy különböző szerves savakká formálnak át. Az így keletkezett italban így megtalálható B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminok, valamint olyan ásványianyagok mint a kalcium, vas, magnézium, cink, nátrium. Mindemellett a kombucha 14 féle aminosavat és létfontosságú enzimeket tartalmaz. Általánosságban elmondható, hogy a fermentáció megnöveli az élelmiszerek tápanyag koncentrációját, amely által javul az ásványianyag felszívódás és hasznosulás fogyasztásuk során.

 

A kombucha elkészítéséből fakadóan élőflórákban is dúskál. Ezek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek az emberi emésztőrendszerben is megtalálhatóak, és probiotikus hatásukkal javítják az emésztést. Természetesen vásárolható hőkezelt vagy pasztőrözött kombucha is, amelyben ezen jótékony hatású baktériumok nem találhatóak meg, azonban tartósabbak és tovább elállnak.

A fentiekben leírt elkészítési folyamat és az ebből származó tápanyag tartalom már önmagában sugallja a kombucha egészségbomba hatását. Kevesen tudják azonban, hogy ez a különleges ital rengeteg emberi szervezethez kapcsolódó funkcióban képes pozitív eredményt kifejteni. A kombucha fogyasztása az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartásával és a szénhidrát- és zsíranyagcsere egészséges befolyásolásával képes fogyást eredményezni. Az italban található antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, így a szervezet regenerációs folyamatai javulnak. Több kutatás összeköti a kombucha ezen tulajdonságát a rákos sejtek kialakulásának megelőzésével. Mindemellett fogyasztása esetén javul a máj egészsége, csökken a koleszterin, normalizálódik a vérnyomás, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy a készítésénél hozzáadott cukor teljes mértékben lebomlik, így cukorbetegek és inzulinrezisztenciával diagnosztizált emberek is nyugodtan fogyaszthatják. A napi ajánlott bevihető mennyiség kombuchából kb. 300-400ml, amely a legtöbb előre csomagolt italt magába foglalja. A boltok polcain megtalálható még koncentrátumként is, amelyet vízzel szükséges hígítani a dobozon leírt arányokkal.

 

CAPTAIN BIO KOMBUCHA FERMENTÁLT ZÖLD TEA ITAL ÉLŐFLÓRÁVAL GYÖMBÉRES-CITROMOS 400 ML

 

CAPTAIN BIO KOMBUCHA ITAL G.DINNYE-MENTA 400 ML

 

KOMBUCHA TEA KONCENTRÁTUM 500 ML

 

A kombucha különleges pozitív egészségfokozó hatásai segíthetnek mindennapjaink egyensúlyának fenntartásában. Ez a probiotikus és immunerősítő ital bátran fogyasztható vegán és gluténmentes étrendtípusok mellett is.

 

Segítse Ön is immunrendszerét a téli napokon is a Bioszállító.hu termékeivel.  

simplepay_hu