Cikkek

Mi az a tinktúra és hogyan lehet egyszerűen elkészíteni?

2022.10.17 12:44

Elsősorban fontos feltenni azt a kérdést, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számunkra hasznos. Röviden és tömören a tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagok alkoholos kivonatát értjük, amely remek megoldás számos megbetegedés tüneteinek kezelésére.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét és gazdagítsa otthoni receptkönyvét egy csodaszer receptjével!

Elsősorban fontos feltenni azt a kérdést, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számunkra hasznos. Röviden és tömören a tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagok alkoholos kivonatát értjük, amely remek megoldás számos megbetegedés tüneteinek kezelésére.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét és gazdagítsa otthoni receptkönyvét egy csodaszer receptjével!

Szerencsére a tinktúrák már könnyen elérhetőek és beszerezhetőek, sőt, akár otthon is elkészíthetőek. Hatékony hatásuk már csak attól függ, hogy milyen gyógynövényből készítjük, hiszen a különböző gyógynövények más-más jótékony hatóanyagokkal rendelkeznek. Készíthetőek azonban tinktúrák többféle növényből is – ebben az esetben viszont érdemes arra odafigyelni, hogy ezen növények kiegészítsek egymást, és ne elnyomják. Cikkünkből megtudhatja, mi is pontosan az a tinktúra oldat, és hogyan készítheti el otthon. Egy egyszerű, de hasznos receptet hoztunk ma Önöknek.  

Mi az a tinktúra?

Tudni érdemes, hogy minden tinktúra oldat, de nem minden oldat tinktúra. A különbség pedig az, hogy a tinktúra egy erős koncentrátumú növényi kivonat, amelyet csak és kizárólag alkoholban, esetlegesen kevés desztillált vízzel keverve oldunk fel. Az egyéb kivonatokat pedig többségében az alkoholtól eltérő oldószerrel egészítik ki, mint például ecetben és glicerinben. A tinktúrák hatékonysága köszönhető többek között magas gyógynövény koncentrációjának is, amely sokkal erősebb például a gyógyteáknál. Kétféleképpen lehet őket elkészíteni.

- Az egyik opció, amikor friss növényeket használunk fel alapanyagként,

- a másik pedig, hogy szárított gyógynövényeket használunk.

Azonban mindkét esetben fontos arra odafigyelni, hogy vegyszermentes, alaposan megtisztított és felaprított gyógynövények kerüljenek felhasználásra. Kitűnő gyógynövény választás például a vadgesztenye, fokhagyma, parlagfű, medvehagyma, citromfű, hársfa, kakukkfű, borsmenta és fodormenta.

Gyógyfű orvosi citromfű levél 50 g Bioszállító (bioszallito.hu)

Adamo hársfavirág 50 g Bioszállító (bioszallito.hu)

GYÓGYFŰ KERTI KAKUKKFŰ TEA Bioszállító (bioszallito.hu)

GYÓGYFŰ BORSMENTALEVÉL TEA Bioszállító (bioszallito.hu)

Herbária fodormenta levél 30 g Bioszállító (bioszallito.hu)

Elkészítés friss növényből készülő tinktúra esetén

  • Töltsön fel egy befőttesüveget ¾-ig a választott alaposan összeaprított és megtisztított gyógynövénnyel.
  • Öntse fel épp annyi, alkohollal, ami ellepi a gyógynövényt, de hagyjon egy kis levegőnek helyet az üvegben, hogy rázható legyen.
  • Zárja le az üveget.

Elkészítés szárított gyógynövényből készülő tinktúra esetén

  • Töltse fel a befőttesüveget félig, de maximum ¾-ig alaposan kiszárított, felvágott és tiszta gyógynövénnyel.
  • Ebben az esetben is annyi alkoholt öntsön a száraz növényekre, hogy ellepje azt.
  • Zárja le az üveget.

További lépések és tárolási javaslatok

Miután elkészült a készítménnyel, tárolja száraz, napfénytől elzárt és hűvös helyen, körülbelül 4-6-8 hétig (ez gyógynövény tinktúránként eltérő lehet), és heti szinten többször rázza fel, az oldódás gyorsításáért és segítéséért. Amikor elértük a teljes oldottságot, jöhet is a szűrés. Helyezzen egy tiszta vásznat egy tál felé, majd öntse bele a befőttesüveg tartalmát. Hagyja lecsepegni, majd kezdje el préselni, hogy az összes nedvességet kinyerje belőle. Ha ez is megvolt, akkor át is öntheti egy üvegcsébe. Javasolt felcímkézni a nevével, elkészítési idejével és alkohol százalékával. Ha a tárolás a fentebb javasoltak szerint történik, akkor az alkoholnak köszönhetően akár több évig is elállhatnak a tinktúrák.

Milyen alkoholt érdemes használni?

40-50%-os alkohol (például vodka)

Elsősorban szárított és kevesebb nedvtartalmú friss gyógynövények felhasználása mellé ajánlott.

65-70%-os alkohol

Kifejezetten ajánlott magas nedvtartalommal rendelkező gyógynövények használatánál, de fűszeres gyökerekhez, magvakhoz és citromfűhöz is remekül passzol. Tudni illik azonban, hogy minél nagyobb százalékú alkoholt használunk, annál többet képes kioldani a gyógynövényből.

85-95%-os alkohol

Ezt a nagyon magas százalékú alkoholt már esszenciális olajok és aromák elkészítésére használjak, amelyek a növényekből nehezebben nyerhetőek ki. Ezen tinktúra készítményeket kizárólag cseppenként fogyasztják, hiszen ekkora százalékú alkoholnál képes teljesen kiszárítani a növényt is.

Készítsen Ön is házi tinktúrát a Bioszállító.hu termékeivel!

 

 

 

simplepay_hu