Cikkek

A zab egészséges! 5 indok, hogy miért érdemes fogyasztani

2022.09.25 19:31

A zab egyike az olyan alapélelmiszereknek, amely szinte mindegyik konyhába megtalálható. Hacsak kásaként, vagy müzlivel fogyasztva, szeletként vagy desszertben, így vagy úgy általában az egészséges étrend részét is képezi.

Tudjon meg többet a zabról és más egészséges élelmiszerekről a Bioszállító.hu cikkeivel!

A zab egyike az olyan alapélelmiszereknek, amely szinte mindegyik konyhába megtalálható. Hacsak kásaként, vagy müzlivel fogyasztva, szeletként vagy desszertben, így vagy úgy általában az egészséges étrend részét is képezi.

Tudjon meg többet a zabról és más egészséges élelmiszerekről a Bioszállító.hu cikkeivel!

Napjainkban egyre több zab alapú élelmiszerrel találkozhatunk a boltok polcain, így természetes, hogy felmerül bennünk a kérdés, mi is teszi igazán különlegessé és népszerűvé ezt az egyszerű gabonafélét. Ebben a cikkben bemutatunk 5 egészségfokozó hatást, amelyet a zab fogyasztásának köszönhetünk.

Ez a Közel-Keletről származó gabona már évezredek óta ismert és használt az emberek által. Eleinte, de a mai napig is főleg állatok, lovak és szarvasmarhák etetésére használták. Később az emberek is nagy előszeretettel kezdték el felhasználni az étkezéseik során. A fizikumukról híres Gladiátorok is nagy mennyiségben fogyasztottak zabot a magas fehérje és energiatartalma miatt. A legnagyobb elterjedése azonban a Kelet-Európai és Angolszász kultúrákba fedezhető fel. Azonban, a tudatos táplálkozás által újra felkapottá váló zab értékes tulajdonságokkal rendelkezik.

Zab mint Vitaminbomba

A zab remek vitamin- és más tápanyagforrásként is szolgál. Magas B-Vitamin (főleg B1-, B2-, B6-vitaminok), E-Vitamin, kálium, magnézium, vas és cink tartalma által kiváló étrendkiegészítőként funkciónál.

Csökkenti a koleszterint

Az étkezés során a zabból kioldódó béta-glükán rostok rengetek hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Ezekből az egyik, hogy csökkentik a vér LDL-koleszterin szintjét, amely szabadgyökök által oxidálódva érelmeszedést idézhet elő. A béta-glükánok meggátolják az LDL oxidációs folyamatait. A megfelelő koleszterinszint fenntartásával drasztikusan csökkenthető a szívroham és a stroke előfordulásának esélye.

Diétában jó társunk

A zab egy másik kiváló tulajdonsága, hogy lassan felszívódó szénhidrát. Így a reggelire elfogyasztott zabkása sokáig tud minket ellátni energiával a nap folyamán, miközben elkerülhetjük a túlzó vércukoringadozást és a farkaséhséget. A már említett béta-glükán erős teltségérzetet kelthet a testünkben, ezáltal sokkal később érezzük magunkat éhesnek elfogyasztása után. Így diétázóknak, fogyókúrázóknak előszeretettel ajánlott ezen ételek fogyasztása.

Jót tesz az emésztőrendszernek

Ugyancsak a zabban található rostoknak - különöseképpen a béta-glükánnak – köszönhetően ez a szuper gabona jó hatással bír az emberi emésztőrendszerre. A rostok hatására az emésztőrendszer hasznos baktériumainak száma meg tud sokszorozódni, amellyel javul a tápanyagok lebontása és felszívódása is. Idős korban kifejezetten jó ötlet a zabkorpa fogyasztása, mivel az ilyenkor megjelenő esetleges székrekedés megelőzésében, és enyhítésében is nagy segítséget nyújthat.

Szabályozza a vércukorszintet

Sajnos egyre több ember szenved a diabétesz, avagy cukorbetegség hatásaitól, amelyet csak szigorú diétával lehet szinten tartani. Szerencsénkre a zabétel remek választás ilyen esetben is. A zab komplex szénhidrátjai emésztés során lassan oldódnak fel, ezáltal nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ez alapvetően a béta-glükánnak köszönhető, mivel egy úgy nevezett gél réteget képez a gyomorfalon, így lassabban indul meg a glükóz felszívódása. Emellett hosszútávon javíthatja az inzulinérzékenységet is.

A zabból nem csak finom, de végtelenül egészséges ételeket tudunk készíteni, amely bónuszként remek hatással van a szervezetünkre. Fogyaszthatjuk müzliként, zabpehelyként, zabszeletként, kekszként, pudingként és italként sporthoz, fogyókúrához, vagy csak a változatos étrend fenntartásához. Mindez gyorsan elkészíthető különböző receptekkel, vagy készen kapható verziókban is elérhető. Nem mellesleg gluténénmentes diétát követőknek is előszeretettel ajánljuk.

Bombus bio oat energy zabkása banán és kókusz 65 g - bioszal (bioszallito.hu)

Bohlsener bio zabkeksz csokoládés 125 g Bioszállító (bioszallito.hu)

Biotech oat&fruits zabszelet áfonya 70 g Bioszállító (bioszallito.hu)

Alpro zab ital barista 1000 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

BAUCKHOF BIO ZABPEHELY GM. Bioszállító (bioszallito.hu)

Válassza Ön is a Bioszállító.hu termékeit a kiegyensúlyozott étrend fenntartásához.

 

 

 

simplepay_hu