Cikkek

Fehérje készítmények, mint étrendkiegészítők

2022.09.25 18:37

A rendszeresen sportolók számára megannyi fehérje, vagy más nevén proteinkészítmény áll rendelkezésre az izomzat építésére. Porok, müzliszeletek, italok és sok más termékfajta. Sokan azonban nem is gondolnák, hogy az egészséges életvitel fenntartásához is nélkülözhetetlen a megfelelő fehérjebevitel.

Tudjon meg többet a fehérje készítményekről a Bioszállító.hu cikkéből!

A rendszeresen sportolók számára megannyi fehérje, vagy más nevén proteinkészítmény áll rendelkezésre az izomzat építésére. Porok, müzliszeletek, italok és sok más termékfajta. Sokan azonban nem is gondolnák, hogy az egészséges életvitel fenntartásához is nélkülözhetetlen a megfelelő fehérjebevitel.

Tudjon meg többet a fehérje készítményekről a Bioszállító.hu cikkéből!

A megfelelő étrend kialakításához megannyi tápanyag, köztük vitaminok, ásványianyagok rendszeres fogyasztása szükséges, aminek nélkülözhetetlen alappillére a fehérje. Ha belegondolunk, hogy a mindennapi étkezési szokásaink mellett ezekből mennyit is viszünk be, könnyen ráeszmélhetünk, hogy ez igencsak elenyésző. Ilyenkor lehetnek praktikusak a különböző étrendkiegészítők. Ebben a cikkben megtekintjük, miért is szükséges számunkra a megfelelő fehérjebevitel, és ezt miként tudjuk elérni.

Mire is szolgál a fehérje?

Az emberi szervezet egyik legnagyobb alkotóeleme a különböző fehérjék összessége. A testünk körülbelül 14-16 százalékát teszi ki. Emellett alkotó elemük a kötőszöveteknek, izmoknak, ínaknak és csontoknak, továbbá, a hajnak és a szőrzeteknek is. Olyan funkciókban vesznek részt, mint a folyadék- és sav-bázis egyensúly, az érrendszer rugalmasságának fenntartása. Hiányuk esetén megromlik a sejtek víztartó képessége és ödéma alakulhat ki a lábon és az arcon. Mindemellett kihatással lehetnek a vérképzésre, hormontermelésre, de hiányuktól akár a szervezetünk fizikai teljesítőképessége és az immunrendszer védekezőképessége is lecsökkenhet. Ezen tünetek áltatlában nem megfelelő diéta által alakulnak ki, így fehérjepótló ételek, mint a tojás, tej, csirkehús, burgonya és halételek fogyasztása is ajánlott a megfelelő beviteli mennyiség érdekében.

Fehérje készítmények, és miként fogyasszuk őket

A napi fehérjebeviteli szükség erősen függ a nemtől, kortól és fizikai aktivitástól. Egy átlagos embernek körülbelül 0,66 gramm/teáskanál fehérje napi bevitele szükséges. De például a fiatalok fejlődő szervezete számára (főleg, ha az nagyobb mozgásigénnyel társul) a fehérje igény is megnő. Ugyanez elmondható várandós és szoptató nők esetében is, mikor a tejleválasztás miatt több fehérjét igényel a testük. A 60 év feletti korosztály esetében is fontos a megfelelő fehérjebevitel, mivel ilyenkor a fehérje feldolgozási képesség megromlik az emberi szervezetben. Aktív sportolók és élsportolók számára a megnövekedett energiafelhasználás miatt napi 1-1,6 gramm fehérjeforrás szükséges. Fontos ugyan megjegyezni, hogy túlzásokba se érdemes esni. Habár a fehérjének nincs egészségkárosító hatása, de mint mindennél az életben, érdemes a mértékletességre hagyatkoznunk, mivel a rendszeresen túlzott fogyasztása megterhelő lehet a vese és a máj számára.

Ma már szinte minden diétához és étkezési szokáshoz választhatunk valamilyen féle fehérje készítményt, amely feldolgozott protein mellett tartalmaz más, számunkra hasznos tápanyagokat is. Ilyenek lehetnek például a csak növényi forrásból elkészített vegán, vagy a fogyókúrázók számára fejlesztett kis kalória tartalmú, de akár fontos élelmiszerrostokba gazdag fehérjeporokat is megtalálhatunk. De a mindenféle ízvariáció mellett találhatunk laktóz- vagy gluténmentes, és paleo étrendet követőknek fejlesztett fehérjetermékeket is. Gyors és finom megoldás tehát a protein shake, mert elkészítése egyszerű, és így akár percek alatt ízletes frissítőt varázsolhatunk magunknak. Továbbá, ha egy gyors elérhető falatra vágyunk, a fehérje müzliszeletek és kész italok mindig jó társunk lehetnek egy sűrű nap során. 

BIOTECH VEGAN PROTEIN ERDEI GYÜMÖLCS 500 Bioszállító (bioszallito.hu)

Blnce protein epres ízű növényi fehérje 550 g - bioszallito.

Feel Fit kókuszos protein golyók mandulával 63 g - bioszalli (bioszallito.hu)

HEALTHYCO PROT.ELLA FEHÉR CSOKI 200G CM. Bioszállító (bioszallito.hu)

A megfelelő, kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozás az egészségorientált életvitel legfontosabb eleme. Azonban ez tudjuk, nem mindig ilyen egyszerű. A már széles körben elérhető fehérje készítmények segítségünkre lehetnek pótolni azt, ami hiányzik.

Éljen Ön is kiegyensúlyozottabb életet a Bioszállító.hu termékeivel.

 

 

simplepay_hu