Cikkek

Milyen fényvédők állnak rendelkezésünkre, és miben segítenek?

2022.07.28 18:55

Most már hivatalosan is elérkezett a nyári szezon, amikor is a szikrázó napsütés egyre gyakoribb a mindennapokban. Az előrehaladott idő és a szennyezett levegő miatt azonban napjainkban több üvegházhatású gáz szabadul fel a légkörben, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ez az ózonréteg károsodásához is vezet, mely által megnő a káros UV- sugárzás mennyisége. Ezért fontos odafigyelni a rendszeres és megfelelő napvédő használatára, a bőr egészségének megőrzéséért. Ugyanis elmulasztása esetén a bőr hamarabb öregszik, ráncok jelenhetnek meg, rákos sejtburjánzások alakulhatnak ki, és pigmentfoltok is feltűnhetnek a test különböző területein.

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkjét és tudja meg milyen jótékony hatással bírnak a különböző fényvédők!

A napfény éltető eleme az emberi szervezetnek, ugyanis segíti D-Vitamin termelődését, ami kiegyensúlyozottságot és boldogságot generál. A fény pozitív hatással van a lélekre is. Ezért a lehető letöbb időt érdemes a szabadban tölteni, de mindenképp biztonságosan. Szerencsére számtalan különböző fényvédő áll rendelkezésre a boltok polcain, mint például naptejek, napolajok, napkrémek és a legújabb változat, a habok. Azonban rengeteg egyéb tulajdonságára is oda kell figyelni, mikor a megfelelő fényvédőt igyekszünk kiválasztani, mint például a PPD értéke, az SPF száma. Mit is jelentenek ezek pontosan?

Mit jelent a PPD érték?

Mostanában egyre több napvédőn láthatjuk, hogy a PPD (Persistent Pigment Darkening) érték is felvan tüntetve. Ez elsősorban az UVA-sugárzás ellen véd. Az UVA-sugarak képesek áthatolni a bőr legalsó rétegeibe, és ez által leállítani a kollagén és elasztin termelődését a szervezetben. Ezek az anyagok felelősek a bőr rugalmasságáért és fiatalon tartásáért, így védelmük elhanyagolhatatlan, hiszen a bőr öregedési folyamatait is lelassíthatják. Szóval, ha egy napvédőn 10-es PPD érték van feltüntetve, akkor az azt jelenti, hogy az UVA- sugarak csak 10%-át engedi át és 90%-át kiszűri.

Mit mutat az SPF szám?

A PPD-vel ellentétben a SPF (Sun Protection Factor) az UVB-sugarak elleni védelemben van segítségünkre. Ugyan az UVB-sugarak nem hatolnak olyan mélyen a bőrbe, mégis számtalan káros hatással lehetnek a szervezetre nézve. Ezek a sugarak nagy mértékben felelősek a leégésért és a bőr kellemetlen, égő fájdalmáért. A szabad gyökök képzését is elősegíthetik, melynek akár a rákos sejtek elszaporodása is lehet az eredménye. Azonban a D-Vitamin termelődését növeli, és az UV-sugarak ellen védő festékanyag képzésében is szerepet játszik. Tehát, az SPF szám megmutatja, hogy a fényvédő mekkora mennyiségű UVB- sugarat enged át. Például, az SPF 30-as fényvédő az UVB- sugarak csak 1/30-at engedi át, vagyis 97%-át kiszűri.

Mennyi fényvédőt ajánlott használni?

Sokan nem biztosak benne, hogy elegendő mennyiségű fényvédőt használnak-e. Azonban fontos tudni, hogy a feltüntetett SPF értékek is egy adott mennyiségre vannak kiszámolva. Szakemberek javaslata által, 2mg fényvédőt kell felvinni négyzetméterenként a test különböző területeire. Leegyszerűsítve ¼ teáskanálnyi fényvédőt vigyünk fel az arcra és 6 teáskanálnyít egy napozni készülő bikinis testre.

Mennyi időközönként javasolt a fényvédők újbóli alkalmazása?

A helyes válasz eltérő lehet szituációktól függően. Ami, biztos, hogy a fényvédők hatékonysága is csökken az idő elteltével. Például, ha nyaralás közben a vízparton pihenünk, akkor többet izzadunk és esetlegesen a vízbe is bemegyünk és megtörölközünk utána. Ezek még inkább csökkentik a fényvédelem hatását, és kevesebb védelmet nyújt az UV- sugarak káros hatásai ellen. Ezért napon tartózkodás esetén 2-3 óránként érdemes újra felvinni a fényvédőt.

Specchiasol® Verattiva® 15 faktoros Napozó spray - Bioszállí (bioszallito.hu)

Dr.kelen sunsave f50+ gyerek napkrém 100 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

Körös napolaj pumpás 100 ml Bioszállító (bioszallito.hu)

ZIAJA NAPOZÓ SPRAY FF50+ Bioszállító (bioszallito.hu)

Specchiasol® Verattiva® ÖREGEDÉSGÁTLÓ GYORSBARNÍTÓ Bioszállí (bioszallito.hu)

Figyeljen a bőre egészséges megőrzésére a Bioszállító.hu termékeivel!

 

 

simplepay_hu