Cikkek

A borsmenta nyáron is nagyon hasznos gyógynövény!

2022.07.28 18:27

Összesen ötven fajta menta létezéséről tudunk és ebből 11 hazánkban is megtalálható. Az egyik legismertebb és legkedveltebb változta a borsmenta, mely vadon élő növényként is megtalálható számos helyen.

Ismerje meg a borsmenta hasznos hatásait és olvassa el a Bioszállító.hu cikkjét!

A borsmenta természetes közegben főként vízpartokon, patakok partján és mocsarasabb területeken nő. Évelő növény révén otthoni termesztése is lehetséges, ugyanis a telet is szuperül átvészeli gyöktörzséknek köszönhetően. Felismerésénél segítségül szolgál a jellegzetes mentolos aromájának illata, ami, ha kellemes akkor az azt jelenti, hogy házi fogyasztásra is alkalmas. Azonban, elkészíthető különböző módokon is, mint például illóolajok, tealevelek és kapszulák. Továbbá, számos előnyős hatása van az egészségre, ami idén nyáron is megkönnyítheti a mindennapokat.

A borsmenta hosszú idők óta gyógynövényként szerepel a köztudatban. Ezért is találhatóak róla feljegyzések már az egyiptomi, a régi görög és római időktől kezdve. Napjainkban is hasonló népszerűségnek örvend, és alkalmazzák például számos fogápolási termékekben, rágógumikban és még a gyógyászatban is. Azonban, nem csak a frissítő mentolos íze miatt érdemes fogyasztása. Elhoztunk pár hasznos tippet, amiben Önnek is segítségére lehet a borsmenta.

Enyhíti az izom és ízületi fájdalmakat

A kellemes meleg nyári napoknak köszönhetően több időt van lehetőségünk a szabadban tölteni. Ilyenkor szívesebben sportolunk vagy töltünk időt a természetben, akár nyaralásokon, de akár szabadidős tevékenységként is. Ám ezek megterhelőek lehetnek az izmok és az ízületek számára. A borsmenta kiváló fájdalomcsillapító és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek mellett hűsítő, görcsoldó és élénkítő hatása is van, ami remek gyógyírként szolgál akár a fejfájásra is. Ilyen esetekben a borsmentaolaj alkalmazása a legkézenfekvőbb, ugyanis napi háromszor 2-3 csepp bemasszírozása a fájdalom helyén csökkenti a tünetek mértékét.

Csökkenti és javítja az allergiás tüneteket

Szezonális allergia csökkentésre az egyik leghatékonyabb gyógynövény, hiszen az izmok ellazításának eredményeként az orrjáratokat is megnyugtatja. Az élénk mentol aromájával kitisztítja a légutakban megtapadt polleneket. Továbbá, köptető, gyulladásgátló és élénkítő hatásainak segítségével is csökkenteni tudja az allergiás tüneteket. Ezért a panaszok megszüntetésének érdekében javasolt az otthoni inhalálás borsmentatea, vagy meleg víz és 2-3 csepp borsmentaolaj keveréke felett. Amennyiben más módszer után nézne, ugyancsak hatásos és jótékony, ha az olajat a halántékra, mellkasra vagy a tarkóra visszük fel.

Enyhíti a viszketést

A borsmentában található mentol gátolja a viszketést, ami hasznos rovarcsípések vagy akár allergiás tünetek csökkentésére is. A testápolókba és egyéb krémekbe, fürdővízbe kevert 2-3 csepp borsmentaolaj hatékonyan enyhíti a panaszokat. Érdemes megjegyezni, hogy pár csepp borsmentaolaj alkalmazása a karra kenve ajánlott a szabadban töltött nyári meleg estéken is, hiszen a mentol szag a rovarok számára kellemetlen, azt messze elkerülik.

Védelmet nyújt a leégés ellen és csökkenti tüneteit

A borsmentának nyugtató, lágyító és tonizáló hatása van a bőrön külsőleges alkalmazás esetén. Továbbá, magas SPF (napvédő faktor) tartalma miatt véd a nap káros sugarai ellen, ezért remek választás a napégés megelőzésének érdekében. Azonban, ha mégis megtörténne a baj, gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló a leégés által okozott sérült bőr fájdalmának kezelésére és javítására. Legegyszerűbb és leghatékonyabb felhasználási tipp: 2-3 csepp borsmentaolaj összekeverése egy fél teáskanál kókuszolajjal és ennek felvitele a bőr érintett területeire.

Számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik a borsmenta, mint például az emésztés segítése, az émelygés csökkentése és az energia és teljesítmény javítása. Ezért fogyasztása és külsőleges használata sokrétűen javítja és támogatja az egészséget.

GAL BORSMENTAOLAJ KAPSZULA Bioszállító (bioszallito.hu)

MEDINATURAL ILLÓOLAJ BORSMENTA Bioszállító (bioszallito.hu)

PARAJDI FÜRDŐSÓ BORSMENTA 1000 G Bioszállító (bioszallito.hu)

BOSZY BORSMENTA FILTERES TEA Bioszállító (bioszallito.hu)

Használja Ön is a Bioszállító.hu borsmenta termékeit a nyári panaszokra is!

 

simplepay_hu