Cikkek

Hogyan és miért érdemes növényi italokat bevezetni étrendünkbe?

2022.06.22 10:58

Az egészséges étrend egyre elterjedtebb napjainkban, ezzel pedig egyre több vegetáriánus, vegán és kalóriacsökkentett termék áll rendelkezésünkre. A növényi italok bevezetése remek megoldás lehet diéta vagy tejérzékenység esetén. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, amik nem csak a hétköznapokat könnyítik meg, de fogyasztásuk egészséges is. Azonban még mindig fennáll a kérdés, hogy érdemes-e teljes körűen kizárni az állati eredetű tejet, vagy mindkettő fogyasztása javasolt? 

Tudja meg a Bioszállító.hu cikkéből, hogy milyen növényi italokat érdemes fogyasztani, és hogy mennyire fontos az állati eredetű tej bevitele a szervezet számára!

Napjainkban egyre több emberről hallhatjuk, hogy növényi italokat használnak főzéshez, hideg ételek elkészítéséhez és a reggelt indító kávéhoz. Azonban közel tíz évvel ezelőtt a lakosság nagy része a létezéséről sem hallott. Kezdetekben trendként és diéták kiegészítéseként javasolták, mára pedig lassan, de folyamatosan beszivárgott a köztudatba. Sokan viszont mégsem ezért fogyasztják. Tejallergiákban szenvedőknek, tejcukorbetegséggel küzdőknek és tejfehérje-allergia esetén is az állati eredetű tejek helyettesítését jelenti a mindennapokban. Ám, vannak olyanok is, akik más etikai vagy személyes okok miatt részesítik előnyben használatát.

Amennyiben kerülni szeretnénk az állati eredetű tejek, mint például tehéntej, juhtej vagy kecsketej fogyasztását, érdemes elgondolkodnunk a növényi italok fogyasztásán. Ha teljes mértékben nem szeretnénk elkerülni a tejes dolgokat, érdemes csökkenteni azok bevitelét, és néhány dologhoz, mint például a kávéhoz vagy a turmixokhoz növényi eredetű italokat használni. Számos módon támogatják és erősítik a szervezetet, és néhány szempontból egészségesebbek is mint, az állati eredetű tejek.

Milyen növényi italok állnak rendelkezésünkre?

Számtalan fajta hüvelyesekből, olajos magvakból és gabonákból készítik már, így rengeteg lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. A boltok polcain elérhető növényi italok közé tartozik a mandulatej, csicseriborsótej, szójatej, zabtej, mogyorótej, rizstej, kókusz tej, kesudiótej és a tönkölytej is. Akadnak már hozzáadott cukrot tartalmazó és cukor mentes alternatívák is, de ízesitett fajták (csokis, vaníliás) is megjelentek már a piacon. Annyi a lehetőség, hogy kezdő növényi ital fogyasztóként nehéz lehet eldönteni, hogy melyiket érdemes választani. Ezért lejjebb bemutatunk néhány növényi italt, valamint hogy milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek.

ALPRO KÓKUSZITAL CSOKIS 1000 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Lima bio rizsital vaníliával 1000 ml - bioszallito.hu

THE BRIDGE BIO BRAZIL DIÓ ITAL 1000 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

THE BRIDGE BIO CSICSERBORSÓ-PROTEIN ITAL Bioszállító (bioszallito.hu)

Zabital

A zabtej édesebb ízvilággal rendelkezik, de nem a hozzáadott cukor miatt, hanem a készítés során cukorrá alakuló anyagoknak köszönhetően. Magas az energiatartalma, ezért kifejezetten ajánlott a reggeli fogyasztása, de munka vagy tanulás előtt is növeli a teljesítményünket. Még a növényi italok csoportjában is figyelemfelkeltően magas a rost tartalma, így megkönnyíti és támogatja az emésztési folyamatokat. Mindeközben csökkenti a koleszterinszintet és mérsékeli az epe és gyomorsavat. Továbbá, más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, ide sorolhatóak a szénhidrátok, antioxidánsok, esszenciális zsírsavak, fehérjék és E-Vimatinok.

ALPRO ZABITAL 1000 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

ALPRO ZABITAL CUKORMENTES 1000 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Rizsital

A gluténérzékenyek számára egy remek lehetőség, ugyanis nem tartalmaz glutént. Kiváló tápanyagforrás a szervezet számára, hiszen találhatóak benne vitaminok, mint például D- Vitaminok és B-Vitaminok csak úgy, mint kalcium. Ezen felül temérdek rost, és az összes aminosav is megtalálható a rizstejben. Alacsony kalóriatartalmú, 100 ml-ben csupán 47 kalória található. Ezért kiváló opció lehet a fogyasztása diéták alkalmával is, hiszen telített érzést ad már egy pohár elfogyasztása után is, sőt, még az emésztést is javítja. Használata kiváló tisztitókúrák alkalmával is.

Isola bio rizsital gluténmentes 1000 ml - bioszallito.hu

ISOLA BIO BARNARIZS ITAL 1000 ML Bioszállító (bioszallito.hu)

Mandulaital

 Az egyik legkedveltebb növényi ital az édes és izgalmas ízvilága miatt. Kimagasló a tápanyag tartalmának köszönhetően mindennapi fogyasztása ajánlott alultápláltság, tápanyag hiány és vérszegénység esetén is. Magas a magnézium, kálium, vas és E-Vitamin tartalma, így jótékony hatással van a szív, érrendszer, agy és izomzat működésére. Emellett a csontokat és fogakat is segít megőrizni és erősíteni. Magas rosttartalma javítja és elősegíti az emésztési folyamatokat. Kalória tartalma ugyancsak alacsony, a cukormentes mandula növényi ital 100 ml-je csak 13 kalóriát tartalmaz. Ezért szuper választás diétázáskor, habár szem előtt kell tartanunk, hogy nem csak a szénhidrát, de a fehérje tartalma is alacsony.

Natrue mandulaital cukormentes 1000 ml - bioszallito.hu

Dennree bio mandulaital natúr 1000 ml - bioszallito.hu

Állati eredetű tej vagy növényi ital?

Nehéz megmondani, hogy a növényi italok vagy az állati eredetű tejek az egészségesebbek. Az állati eredetű tejek tartalmaznak olyan tápanyagokat, mint a koleszterin, laktóz és különböző fajta fehérjék, amik az emberi szervezetnek nélkülözhetetlenek.

Viszont a növényi italok is számos hasznos vitaminnal, természetes zsírokkal, fehérjékkel és ásványi anyagokkal rendelkeznek.

Amennyiben teljesen kizárható a tejérzékenység, érdemes a kettőt egyszerre fogyasztani, hiszen ezzel a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet támogathatjuk. Azonban bármilyen jellegű tejérzékenység esetén a növényi italok 100%-osan biztonságos alternatívát nyújthatnak a mindennapok során.

Amennyiben fogyókúrázunk vagy diétát követünk, érdemes a növényi italokat előnyben részesíteni, hiszen a tejcukor gyors felszívódású szénhidrátjai gyakran felboríthatják a vércukorszintet és meggátolhatják az egyenletes inzulintermelődést, míg a cukormentes növényi italok lassú felszívódásukkal nem befolyásolják az inzulinérzékenységet. Lehetőség szerint válasszunk cukormentes mandula vagy kókusztejet, hiszen ezekben található meg a legkevesebb kalória.

Próbáljon ki minél több növényi ital ízesítést és variációt a Bioszállító.hu-val!

simplepay_hu