Cikkek

Tényleg egészségesek az aszalt gyümölcsök?

2022.05.26 16:23

Vajon az aszalt gyümölcs tényleg olyan egészséges, mint a friss? Az aszalványok édes, ragacsos nassolnivalók, épp ezért sokan kizárják fogyasztásukat diéta vagy egészséges életmódváltás során – míg mások előszeretettel fogyasztják, mint a csoki vagy a cukorka egészséges alternatíváját. Mi lehet az igazság?

 

Tudjon meg mindent az aszalt gyümölcsökről a Bioszállító.hu legújabb cikkjéből!

Az aszalt gyümölcsök, például a kajszibarack, az alma, a mazsola és az aszalt szilva egészségesebb módja lehet édesség iránti vágyakozás kielégítésének, mint egy tábla csoki vagy egy cukros desszert. Emellett a lakosság nagy része nem viszi be az ajánlott napi adag gyümölcsöt, az aszalt gyümölcs pedig kiváló helyettesítő lehet, hiszen könnyebben hordozható és sokkal tovább eláll, mint a friss változat. Egy közelmúltbeli tanulmány pedig kimutatta, hogy azok, akik több szárított gyümölcsöt fogyasztanak, általában nagyobb mennyiségben visznek be bizonyos fontos tápanyagokat, beleértve a rostot és a káliumot.

Azonban ezzel együtt az aszalt gyümölcsök fogyasztása megnövelheti a kalóriabevitelt. Az aszalványok sokkal koncentráltabb kalória- és cukorforrások, mint a friss gyümölcsök. Ennek ellenére az aszalt gyümölcsfogyasztás alacsonyabb testtömeg-indexszel (BMI), alacsonyabb derékkörfogattal és alacsonyabb vérnyomással is összefüggésbe hozható.

 

EGY BOLDOG NAP ASZALT ŐSZIBARACK 100 G

GOLD PACK ASZALT SZILVA SOFT 200 G

 

Van olyan tápláló az aszalt gyümölcs, mint a friss gyümölcs?

A feldolgozás bármely formája, beleértve az aszalást is, bizonyos tápanyag-veszteséget okoz – különösen az antioxidánsok, például a béta-karotin és a C-vitamin esetében. Azonban fontos azt is megjegyeznünk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök idővel a hűtőszekrényben is veszítenek tápanyagtartalmukból – determészetesen ez nem azt jelenti, hogy minden tápértékük elvesztik, csupán egy bizonyos részüket. A napi ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiség a tápanyagvesztés figyelembevételével lett meghatározva, épp ezért az aszalt gyümölcsök táplálkozási szempontból egyenértékűek a friss gyümölccsel.

 

GREENMARK BIO ASZALT FÜGE EGÉSZ 250 G

NATURFOOD ASZALT ANANÁSZ 80 G

 

Mi a helyzet a szulfitokkal?

Gyakran adnak szulfitokat a szárított gyümölcsökhöz, hogy megőrizzék színüket és állagukat. A szulfittal szárított barack például puha és narancssárga, míg a szulfit nélkül szárított barack kemény és barna.

A szulfitok természetesen előfordulnak az élelmiszerekben, és nem jelentenek problémát az emberek túlnyomó többsége számára. Ha allergiás vagy érzékeny a szulfitokra, akkor nyilvánvalóan kerülni kell az aszalt gyümölcsöket és az azokat tartalmazó egyéb élelmiszereket. De ha nem, akkor teljesen biztonságosak a fogyasztásuk!

 

NATURFOOD ASZALT GOJI BOGYÓ 100 G

NATURFOOD ASZALT MANGÓ CUKOR NÉLKÜL 80 G

 

Mennyi aszalt gyümölcsöt lehet fogyasztani?

Mivel a víz nagy része eltávozik az aszalás során, az aszalt gyümölcsök koncentráltabb cukor- és kalóriaforrást jelentenek. Ennek eredményeként egy adag aszalt gyümölcs lényegesen kisebb lesz, mint egy adag friss gyümölcs. Általános szabály, hogy az aszalt gyümölcsök adagja körülbelül fele akkora, mint a megfelelő friss gyümölcs adagmérete. Tehát, míg a friss sárgabarack, alma és szőlő adag mérete körülbelül 1/2 csésze (vagy 125g), a szárított sárgabarack, alma és mazsola adagja csak 1/4 csésze.

 

NOBILIS ASZALT FEKETE CSERESZNYE 100 G

PALEOLIT ASZALT ALMA KOCKA CUKORMENTES KÍNAI 100 G

 

Az aszalt gyümölcsöket a cukorbetegek is fogyaszthatják?

A gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök egyaránt tökéletesek a cukorbetegek számára, és értékes tápanyagok forrásai lehetnek (különösen, ha egy kevésbé tápláló édesség alternatívájaként alkalmazzák). Mivel azonban a gyümölcsökben a kalória nagy részét cukor teszi ki, fontos, hogy figyeljünk az elfogyasztott mennyiségre. Ügyeljünk arra, hogy a napi szénhidrátmennyiséget ne lépjük túl, amikor gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt eszünk. És bár jó lehet, ha naponta elfogyasztunk egy-két adag gyümölcsöt, valószínűleg az a legjobb, ha egyszerre nem fogyasztunk egynél több gyümölcsöt vagy szárított gyümölcsöt.

 

SERENA ASZALT DATOLYASZILVA 100 G

TÜNDÉRKERT ASZALT SZILVA 100 G

 

Az aszalt gyümölcsök is rossz hatással vannak a fogakra?

Az aszalt gyümölcsök, például a sárgabarack, az alma és az aszalt szilva – természetesen mértékkel! – egészségesebb módja lehet édesszájúság kielégítésének, mint egy cukros nasi után nyúlni. De egészséges vagy sem, ezek az édes finomságok továbbra is fogszuvasodást okozhatnak. Valójában, mivel ragacsosak és gyakran kissé savasak, még rosszabbak is lehetnek a fogakra, mint néhány édesség, így érdemes a megfelelő szájápolásról is gondoskodni minden egyes nap.

 

DR.CHEN JUJUBA MÉZES ASZALT 200 G

DETELINAS ASZALT FÜGE 175 G

 

Akkor érdemes aszalt gyümölcsöket fogyasztani?

Igen, mértékkel. Az aszalt gyümölcsök rendkívül táplálóak, és súlyra akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a friss gyümölcs. Egy adag sok vitamint és ásványi anyagot, például folsavat biztosít, emellett rengeteg rostot tartalmaz, gazdag antioxidánsokban és polifenolokban is. Ennek köszönhetően jobb véráramlás, jobb emésztőrendszer, csökkent oxidatív károsodás és számos betegség kockázatát csökkenthetjük az aszalt gyümölcs fogyasztásával.

 

Válogasson a Bioszállító.hu legfinomabb aszalt gyümölcseiből és tartsa fenn egészségét egész évben!

simplepay_hu