Cikkek

Hogyan vigyük be a lehető legtöbb vitamint? 6 tipp az egészséges étrendhez

2022.04.27 17:24

Az egészséges életmód fenntartásához rendkívül fontos a különböző vitaminok és tápanyagok bevitele. Ennek a lehető legjobb módja a kiegyensúlyozott táplálkozás és a kimagasló minőségű táplálékkiegészítők kombinálása. Íme 6 módszer, melyekkel a lehető legtöbb vitamint biztosíthatjuk szervezetünk számára.

 

Lendüljön formába és gondoskodjon egészségéről a Bioszállító.hu legújabb tippjeivel!

Az elmúlt néhány évben az egészségtudatosság széles körben népszerűvé vált. Többet sportolunk, odafigyelünk az étrendünkre, gondosan megválogatott vitaminokat és étrendkiegészítőket szedünk, emellett a mentális egészség fontossága is egyre nagyobb szerepet kap.

Mivel az egészséges táplálkozás az egészségtudatosság egyik alappillére, érdemes minél több szempontból odafigyelni az ételeink minőségére és mennyiségére – különösen a bevitt vitaminok és nélkülözhetetlen tápanyagok szempontjából, melyek elengedhetetlenek szervezetünk fejlődéséhez és működéséhez. Így fontos, hogy minden egyes nap egészséges mennyiséget vigyünk be belőlük. Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat mikrotápanyagként is szokás emlegetni.

 

Muszáj kiemelni, hogy nem minden vitaminra és ásványi anyagra van szükség egyforma mennyiségben. Három fő mikrotápanyagra azonban mindenképp érdemes odafigyelni: ezek az A-vitamin, a jód és a vas. Ez a három mikroelem nélkülözhetetlen az emberi szervezet működőképességéhez, különösen gyermekek és terhes nők esetében.

 

Bár a megfelelő étrend az elsődleges módja a vitaminok és ásványi anyagok bevitelének, a táplálékkiegészítők is jól működhetnek. Különösen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek speciális emésztési zavarai vannak, vagy akut vitamin- vagy ásványianyag hiány esetén. Azonban most maradjunk az étkezésnél.

 

Íme hat módszer, amellyel a legtöbb vitamint és ásványi anyagot vihetjük be étrendünkön keresztül!

 

1. Vásároljunk friss, termelői élelmiszereket helyben

A hatalmas élelmiszerigény miatt a nagyvállalatoknak gyakran éretlenül kell leszüretelniük a zöldségeket és a gyümölcsöket, majd szállítás közben érlelik őket. Ezzel az a probléma, hogy a zöldségek és gyümölcsök így nem tudnak elegendő mikrotápanyagot felvenni a növényekből.

Ízletes és vitaminokban dús alapanyagokért azonban szerencsére nem kell messzire mennünk. Látogassuk meg a helyi piacot, ahol a frissen betakarított termények sokkal több mikrotápanyagot biztosítanak szervezetünk számára.

 

2. Fogyasszuk nyersen vagy párolva a zöldségeket

A különböző elkészítési módszerek káros hatással lehetnek a mikrotápanyagokra. Minél tovább főzünk egy ételt, annál több enzim bomlik le benne. Bár ez bizonyos esetekben fontos az emésztés könnyítése szempontjából, a zöldségek esetében ez pont ellenkezőleg hat. A zöldségekben a magas hőmérséklet hatására elpusztul a vitaminok és az ásványi anyagok nagy része.

Amennyiben szeretnénk kiélvezni a zöldségek áldásos tulajdonságait és hozzáférni a bennük található összes tápanyaghoz, fogyasszuk őket nyersen. Ha mindenképp főtt köretet szeretnénk készíteni, válasszuk a párolást, mely segít megtartani a vitaminokat.

 

3. Cseréljük le az üdítőt gyümölcslére

A szénsavas italok már minden családi, baráti összejövetel alapját képezik, és sok háztartásban a hétköznapokban is alapvető szükséglet. Azonban ezek az italok cukortartalmuknak köszönhetően növelik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket kockázatát. Emellett foszforsavat is tartalmaznak, mely kivonja a kalciumot a csontokból.

Amennyiben szeretjük az ízletes italokat, természetesen nem kell róluk lemondanunk, csupán pár változtatást kell eszközölnünk. Készítsünk gyümölcsökből és zöldségekből turmixot vagy gyümölcslevet, mellyel nem csak a bevitt cukormennyiséget csökkenthetjük, de a napi 5 zöldség- és gyümölcsadagot is könnyen elérhetjük egy frissítő vitaminbombával.

 

4. Fogyasszunk rendszeresen olajos magvakat

A nassolás nem feltétlenül egy rossz szokás, ha szuper élelmiszerekkel tápláljuk testünket közben. Ilyenek a diófélék is. Könnyen hordozhatók, így akár útközben is rágcsálhatunk, emellett bűntudatmentesen ehetjük őket, hiszen bővelkednek jó zsírokban, magas a fehérjetartalmuk, emellett remek E-vitamin- és magnéziumforrások is.

Különösen egészséges diófélék a kesudió, pisztácia, pekándió, mogyoró, dió és földimogyoró. A mandula és a brazil dió a leginkább tápláló diófélék, mindegyikből egy adag körülbelül 19 és 26 százaléka a felnőttek szokásos napi magnéziumbevitelének.

 

5. Fogyasszunk több tejterméket

Hacsak nem vagyunk laktózérzékenyek vagy vegetáriánusok, a tejnek a mindennapi étkezési rutin részének kell lennie. A tej kiváló kalciumforrás, amely létfontosságú a csontsűrűség építéséhez és fenntartásához. Más mikroelemeket is tartalmaz, mint például a kálium, foszfor, A-, B2-, B12- és D-vitamin. Az olyan tejtermékek, mint a kefír vagy a joghurt pedig segítik az egészséges bélflóra kialakítását.

 

6. Fogyasszunk rendszeresen halat

A hal kiváló forrása számos mikrotápanyagnak, beleértve a jódot, káliumot, magnéziumot, D-vitamint és Omega-3 zsírsavakat. Javasolt hetente legalább kétszer halat fogyasztani – különösen olajos halat, mely bővelkedik omega-3-ban.

 

+1 válasszunk jó minőségű vitaminokat és étrendkiegészítőket

 

Íme a Bioszállító.hu tavaszi ajánlata:

 

VITAKING PROFI MULTI PALEO KOMPLEX 30 DB

Professzionális vitamin. Összetevői támogatják az immunrendszer normál működését. Egyes összetevői szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez. A napi csomagokban található B-1 vitamin szükséges a szív és az izomzat egészségéhez, működéséhez. C-vitamin tartalma hozzájárul a haj, a bőr és a köröm egészségéhez is. A K2 vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában, míg a D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

 

VEGNUM MULTI-D ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ MULTIVITAMIN KAPSZULA 30 DB

Multivitamin, a természet erejével: új, komplex összetételű multivitamin kapszula antioxidánsokban gazdag zöldség- és gyümölcskivonatokkal, valamint 2000NE kiválóan felszívódó növényi D-vitaminnal.

 

BIOCO VEGAN C+D DUO TABLETTA 90 DB

A nyújtott felszabadulású 1000mg C-vitamin mellett a készítmény 2000 NE speciális, algából származó D3-vitamint tartalmaz, amely gondoskodik arról, hogy vegán étrendet követve is biztosíthassuk a megfelelő D3-vitamin bevitelt.

 

CALIVITA BETA CAROTENE LÁGYZSELATIN-KAPSZULA 100DB

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, amit szervezetünk a szükségleteknek megfelelő mértékben tud átalakítani A-vitaminná.

 

ERBAVITA® BARNA ALGA TABLETTA - SZERVES JÓD- ÉS KOLLOIDÁLIS ALGINSAV FORRÁS

Szerves jód és kolloidális alginsav forrás, az anyagcsere serkentéséhez.

 

 

DR.THEISS IRON ENERGY FOLYÉKONY ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ VASSAL ÉS VITAMINOKKAL, ÉDESÍTŐSZERREL 250 ML

Kétértékű vasat tartalmaz, melynek a felszívódását a C-vitamin elősegíti (A C-vitamin fokozza a vas felszívódását). A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, valamint részt vesz a normál oxigénszállításban. A vas, a C-vitamin és a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A B1-vitamin és a B6-vitamin, valamint a vas részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

simplepay_hu