Cikkek

Egészségesebb a kávénál a maté tea? 5 érv, amiért érdemes kipróbálni

2022.04.25 19:16

Ez a dél-amerikai tea különlegesség hazánkban még nem terjedt el széles körben, azonban sokan esküsznek rá. A maté tea fogyasztásának pozitív előnyei közé tartozik a megnövekedett energiaszint és a könnyebb fogyás. Vajon érdemes a kávét matéra cserélnünk?

 

Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb cikkjét, melyből kiderül!

A maté egy hagyományos dél-amerikai ital, amelyet a magyalfélék családjába tartozó yerba mate növény leveleiből és szárából főznek. Széles körben fogyasztják Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Brazíliában, ahol a maté őshonos. Szerencsére nem kell Dél-Amerikáig utaznunk, hogy megkóstoljuk ezt a különleges italt. A matét energiaitalok összetevőjeként vagy a Bioszállító.hu gyógytea részlegén is megtalálja.

 

Koffeinnel ébredünk

Az emberek évszázadok óta élvezik a stimulánsokat. Legyen szó kávéról, kakaóbabról, guarana bogyóról, kóladióról vagy maté teáról, rengeteg természetes koffeintartalmú növényből válogathattunk mindig is, ha az éberség fenntartásáról van szó. Bár mindegyik tartalmaz némileg eltérő aktív vegyi anyagokat, mindegyik tartalmaz koffeint vagy hasonló stimuláló tulajdonságokkal rendelkező, közeli rokon molekulát. És amíg Magyarországon a kávéfogyasztás terjedt el a legjobban, érdemes más természetes alternatívál is kísérletezni.

 

A maté tea egészségügyi előnyei

A yerba maté (vagy röviden maté) fogyasztásának számos egészségügyi előnye van. Több energiánk lesz, jobban tudunk fókuszálni, csökkenti a fáradtságérzetet, segít a fogyásban, aktiválja az antioxidánsokat, emellett a sportteljesítményt is fokozza.

 

1. Növeli az energiaszintet

A yerba maté csészénként 85 mg koffeint tartalmaz. Ez kevesebb koffein, mint ami a kávéban van, de több, mint egy csésze átlagos teában. Ezért, akárcsak bármely más koffeintartalmú étel vagy ital, a maté is növelheti az energiaszintet, és kevésbé érezhetjük magunkat fáradtnak.

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak yerba matét, gyakran számolnak be arról, hogy a kávéhoz hasonlóan fokozza az éberséget – de stressz és túlzott éberség nélkül.

 

2. Javítja a fizikai teljesítményt

A koffeinről az is ismert, hogy javítja az izomösszehúzódásokat, csökkenti fáradtságot és akár 5%-kal javítja a sportteljesítményt. Mivel a yerba maté mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz, fogyasztásával hasonló fizikai teljesítményre számíthatunk.

Egy tanulmányban azok, akik egy 1 grammos kapszulányi őrölt yerba maté levelet kaptak közvetlenül edzés előtt, 24%-kal több zsírt égettek el közepes intenzitású edzés közben.

 

3. Védelmet nyújthat a fertőzések ellen

A maté segíthet megelőzni a baktériumok, paraziták és gombák által okozott fertőzéseket. Egy vizsgálat megállapította, hogy a nagy dózisú yerba maté kivonat deaktiválta az E. coli baktériumot, amely ételmérgezési tüneteket, például gyomorgörcsöt és hasmenést okoz. Emellett a benne lévő vegyületek védelmet nyújthatnak a Malessiza furfur és a bélparaziták ellen is.

 

4. Segíthet a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében

A yerba maté csökkentheti az étvágyat és serkentheti az anyagcserét, ami segíthet a fogyásban. Egy 12 hetes, túlsúlyos embereken végzett vizsgálatban azok, akik napi 3 gramm yerba maté port kaptak, átlagosan 0,7 kg-ot fogytak. Emellett 2%-kal csökkentették a derék-csípő arányát, ami a hasi zsír elvesztését jelzi.

 

5. Erősítheti az immunrendszert

A Yerba mate szaponinokat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező természetes vegyületek. Ezenkívül kis mennyiségben tartalmaz C-vitamint, E-vitamint, szelént és cinket. Ezek az antioxidánsok erősíthetik az immunrendszert és javíthatják az egészséget.

 

Érdemes a kávét maté teára cserélni?

A yerba maté több pozitív hatással rendelkezik egészségünk szempontjából, mint a kávé. Jobb az emésztőrendszer számára, hiszen természetesen számol le a parazitákkal, emellett a bélrák kialakulását is megelőzheti. A kávéval ellentétben segít a szív működését és egészségének megőrzését. A maté még a csontsűrűséget is növeli, ezzel a tulajdonsággal pedig semmilyen más koffeintartalmú ital nem rendelkezik.

 

A maté tea egy egyedülálló ital, amely energialöketet ad fejfájás vagy erős szívdobogás nélkül, antioxidánsokban gazdag és segíti egészségünk megőrzését. Próbálja ki Ön is!

 

A Bioszállító.hu kedvenc maté tea készítményei:

DR.FLÓRA ARGUR YERBA MATE CITROM TEA 25X1,7G 43 G

HERBÁRIA MATÉ LEVÉL 40G

MECSEK FOGYI TEA ANANÁSZ+MATE TEA 100 G

POSSIBILIS MATE TEA 100 G

 

 

 

simplepay_hu