Cikkek

A kollagén 5 jótékony hatása

2022.03.24 19:34

A kollagén népszerű hatóanyag napjainkban, hiszen remek egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Főként bőrfeszesítő és fiatalító hatásairól ismert, azonban sokan az ízületek védelmére fogyasztják. Azonban azt kevesen tudják, hogy pontosan mi is a kollagén, hogyan kerül előállításra és milyen hatással van szervezetünkre.

Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb bejegyzését és tudjon meg többet a méltán népszerű kollagén jótékony hatásairól!

Mi a kollagén?

A kollagén egy természetesen előforduló szerkezeti fehérje, mely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet normál működésében. A kötőszövet fő összetevője, mely szervezeti és funkcionális támogatást nyújt számos fontos testrésznek. Gondoskodik a bőr egészségéről, emellett az inak, a fogak, a szalagok és a csontok egészségéhez is hozzájárul. A kollagén emellett fontos jeleket küld a sejteknek, amelyek leküzdhetik a gyulladást és helyreállíthatják a károsodást. 

Sajnos az életkor előrehaladtával a kollagéntermelés is lassan csökkenni kezd. Ez a természetes folyamat számos problémát okozhat, ha nem pótoljuk megfelelően a szervezet szintézishez szükséges tápanyagokat. Az ízületek merevsége, a szalagok rugalmatlansága, a bőrön pedig az öregedés jelei is előfordulhatnak. 

A kollagén tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása nemcsak a szervezet kollagén raktárainak fenntartását segítheti elő, hanem új kollagén előállítását is elősegítheti.

 

Miből készülnek a kollagén tartalmú étrendkiegészítők?

Egészen a közelmúltig sok kultúrában elterjedt volt, hogy az állat minden részét feldolgozták, beleértve a tápanyagban gazdag szervhúst és a kötőszövetet is. Manapság azonban az emberek többnyire csak izomhúst esznek, és sajnos csak izomhúsban nincs sok tápanyag. Ez az egyik oka a kollagén tartalmú étrendkiegészítők elterjedésének: a kollagén fontos aminosavakat tartalmaz, amelyeket nem találunk meg az izomhúsban.

Az étrendkiegészítőnek szánt kollagén egy aminosavakból, különösen glicinből, prolinból, hidroxiprolinból és argininből készült fehérje. A kollagén peptid-kiegészítők jellemzően a szarvasmarha kötőszövetéből, halból vagy tengeri kollagénből származnak.

 

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

 

Enyhíti az ízületi és térdfájdalmakat 

Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy ízületi fájdalmat tapasztaljunk. Függetlenül attól, hogy munkánk az íróasztalához láncol, vagy esetleg egész nap talpalunk, az ízületi fájdalmak időről időre mindenkinél előfordulhatnak.

A kollagén természetes megkönnyebbülést nyújthat. Egy 24 hetes tanulmányban a kutatók kollagén-kiegészítőket adtak azoknak a sportolóknak, akiknek nincs ízületi betegségük, hogy megtudják, milyen hatással van a kollagén a porcokra, valamint az esetleges fájdalmak kialakulására mozgás közben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kollagén csökkenti a fájdalmat, állás, nehéz tárgyak emelése vagy nyugalmi állapot közben is. Noha még további kutatásokra van szükség, ez a tanulmány alátámasztja annak lehetőségét, hogy a kollagén segíthet lelassítani az ízületi károsodást az egyéneknél, például az ízületi gyulladásban vagy a reumában szenvedőknél.

 

Fiatalon tartja a bőrt

Bizonyos idő után a kollagén lebomlása a szervezetben megereszkedéshez és ráncokhoz vezet. Ez azt is jelenti, hogy bőrünk szárazabb lesz, ami bőrünk védőrétegének elgyengüléséhez is vezethet.

A kollagén peptideket tartalmazói termékek használata javítja a bőr védekezőképességét, emellett elősegíti a kollagéntermelést a szervezetben. Ez feszes bőrt, ragyogó bőrképet és lassabb öregedési folyamatot eredményez.

 

Megelőzi az érelmeszesedést

Az érelmeszesedést az artériák belső falán felhalmozódó lepedék okozza. Ilyenkor kollagén hiányában a koleszterin épül be az érfalba, ami merevvé teszi azt, emellett pedig el is tömítheti az ereket. Ez egy tünetmentes állapot, azonban komoly problémákhoz vezethet előbb-utóbb. A kollagén segíthet megelőzni a felhalmozódást az erekben, ezzel védve a szervezetet a szívroham és agyvérzés ellen.  

 

Javítja a csontok ásványi sűrűségét 

A csont ásványianyag-sűrűsége a csontok szövetében lévő csont ásványianyag mennyiségének mértéke. Ez az egyik legjobb módszer a csontok egészségének felmérésére, és arra, hogy fennáll-e a csontritkulás kockázata.

A kollagén peptidek anabolikus (növekedést serkentő) hatást fejtenek ki a csontokra. Ezért fokozhatják a csontok ásványi sűrűségét a csontképződés fokozásával.

 

Erősíti a körmöket 

A kollagén peptidek szájon át történő bevétele elősegítheti a köröm gyorsabb növekedését és csökkentheti a töredezést.

 

A Bioszállító.hu kedvenc kollagénjei:

 

CALEIDO HALKOLLAGÉN-PEPTID 150 G

GAL MARHAKOLLAGÉN PEPTIDEK CLASSIC 300G

LONGLIFE KOLLAGÉN ANANÁSZOS 300 G

VITAKING COLLAGEN POWDER STRAWBERRY EPER ÍZŰ KOLLAGÉN POR 330 G

BIOCO HIALURONSAV+KOLLAGÉN KAPSZULA 30 DB

BIOCOM KOLLAGÉN+ROST+AMINO ITALPOR MANGÓ ÍZŰ 450 GRAMM

 

simplepay_hu