Cikkek

10 A-vitaminban gazdag étel

2022.03.20 19:53

A tavasz beköszöntével a tavaszi fáradtság is észrevehető sokaknál. Ilyenkor sokkal fáradékonyabbak vagyunk, megnő az alvásigényünk és nincs energiánk a hétköznapi dolgok elvégzéshez sem. A téli időszak után vitaminraktáraink kiürülnek, így nagyon fontos visszapótolni azokat a tavasz kezdetével. Ilyen az A-vitamin is, melynek fontosságáról sokszor megfeledkezünk, pedig szerepet játszik az immunrendszer egészségében, valamint a megfelelő látáshoz is hozzájárul.

 

Ismerjen meg 10 A-vitaminban gazdag ételt és töltse fel vitamin készleteit a Bioszállító.hu-val!

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely élesen tartja a látást, legfőképp a szürkületben. Emellett tisztán tartja a bőrt, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint az immunrendszert is erősíti.

A-vitamin hiány esetén megnőhet a daganatos betegségek kialakulásának esélye, valamint a szürkületi vakság is előfordulhat. Az A-vitamin a bőrünk egészségében is fontos szerepet játszik, hiszen csökkenti a kollagén lebomlását, ezzel feszesebbé és fiatalosabbá téve azt.

A-vitaminban gazdag ételekkel támogathatjuk szervezetünk egészségét, emellett egy kis színt is vihetünk a tányérunkra.

Nézzük meg az A-vitaminban gazdag ételek listáját!

 

1. Sajt

Az ízletes és laktató sajt könnyedén segíthet napi A-vitamin adagunkat bevinni. Egy szelet keményebb sajt a napi ajánlott A-vitamin mennyiség 6%-ét tartalmazza. Fogyasszuk nassolnivalóként, salátával vagy szendvicsekben, lehetőleg mértékkel a telített zsírtartalma miatt.

 

2. Tojás

Egy darab tojás a napi ajánlott A-vitamin érték 16%-át tartalmazza. A szabad, levegőn tartott csirkék tojásai még több A-vitamint tartalmaznak, mint hagyományos társaik, így érdemes az etikus gazdaságokból származó tojásokat választani. Fogyasszuk rántottaként, főve vagy sütve.

 

3. Olajos hal

Egy adag olajos hal, például a lazac vagy a hering a napi ajánlott A-vitamin mennyiség 2-3%-át tartalmazza. Ezek a halak omega-3-ban is bővelkednek, melyek olyan gyulladáscsökkentő vegyületek, amik segítenek támogatni az agy és a szív- és érrendszer egészségét.

 

4. Máj

A belsőségek általában bővelkednek tápanyagokban, így a máj is egy szuperegészséges étel. A máj nagyon magas A-vitamin tartalmú élelmiszer, olyannyira, hogy a terhes nőknek nem javasolt fogyasztása. 30 gramm máj a napi ajánlott A-vitamin mennyiség 62%-át tartalmazza.

 

5. Tej

Amennyiben szervezetünk nem érzékeny a tejre, bátran fogyaszthatjuk az A-vitamin pótlásához. Egy pohár tej a napi A-vitamin mennyiség 5%-át tartalmazza.

 

6. Répa

A sárgarépa nem csak a fütyülésben segít, de a látást is erősíti. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően fogyasztása nagyban hozzájárulhat szemeink egészségéhez. Egy sárgarépa a napi ajánlott A-vitamin érték több mint 200%-át tartalmazza, emellett más vitaminokban is bővelkedik, így bátran fogyaszthatjuk.

 

7. Spenót

Egy csésze spenót a napi ajánlott A-vitamin-érték 56%-át tartalmazza karotinoidok formájában. A spenótfőzelék mellett fogyaszthatjuk salátaként, szendvics feltétként, de krémekbe és töltelékekbe is belekeverhetjük ezt a finom leveles zöldséget.

 

8. Mangó

A mangó finom és frissítő módja annak, hogy bevigyük a napi A-vitamin adagunkat. Egy csésze kockára vágott mangó biztosítja az A-vitamin napi ajánlott értékének körülbelül 25%-át.

 

9. Papaya

Egy másik trópusi gyümölcs, melyet ugyan nem könnyű hazánkban beszerezni, azonban annál érdemesebb fogyasztani. Egy csésze papaya az A-vitamin napi ajánlott értékének körülbelül 31%-át tartalmazza, emellett számos tápanyagot és emésztőenzimet tartalmaz, melyek támogatják a bélrendszer egészségét.

 

10. Sárgabarack

Egy sárgabarack az A-vitamin napi ajánlott értékének körülbelül 13%-át tartalmazza. Magában, gyümölcslevesben, salátákban vagy egészséges pohárkrém desszertekben is fogyaszthatjuk.

 

Amennyiben biztosak szeretnénk lenni a napi szükséges A-vitamin mennyiség beviteléről, táplálékkiegészítőket is alkalmazhatunk, melyek főként béta-karotint tartalmaznak.

 

A Bioszállító.hu kedvendei:

CALIVITA BETA CAROTENE LÁGYZSELATIN-KAPSZULA AZ A-VITAMIN ELŐVITAMINJA 100DB

GAL A-VITAMIN CSEPP 30 ML

SWANSON A-VITAMIN KAPSZULA 10000NE 250 DB

A-VITAMIN SZEM S.BERNHARD 180 DB KAPSZULA

DR HERZ A-VITAMIN 10000 NE + SZERVES CINK 60 DB KAPSZULA DOBOZ

 

Fontos, hogy amennyiben A-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk napi szinten, ne szedjünk A-vitamin tartalmú készítményeket nagy dózisokban. A túladagolás felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet.

 

Tartson a Bioszállító.hu-val heti egészségtippekért!

 

 

 

 

 

 

simplepay_hu