Cikkek

5 indok, amiért a csokoládé fogyasztása egészséges

2022.03.03 18:14

Sok csokiimádó szíve megdobbanhat a főcím olvasásakor, és ez teljesen érthető – ez az ínycsiklandó édesség nem csak a lelkünket, de a testünket is kényezteti. A csokoládét sokszor stresszes időszakokban, vigasztalódásként, ünneplésként, vagy csalóételként fogyasztjuk. Azonban nem szabad róla megfeledkezni, hogy a csokoládé egészséges is, hiszen figyelemre méltó kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. A csoki csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a diabétesz kialakulását, de garantáltan jobb kedvünk is lesz tőle.

 

Győzödjön meg arról, hogy miért érdemes ma egy falat egészséges csokoládéval kényeztetnie magát a Bioszállító.hu legújabb bejegyzésével!

Az egészséges csokoládé úgy hangzik, mint egy valóra vált álom – azonban a csoki még nem egészen vívta ki magának az egészséges jelzővel járó elismerést. Ennek ellenére a csokoládé hírneve egyre csak javul, a folyamatos tudományos kutatásoknak köszönhetően.

 

Nézzük meg, miért is érdemes néha napján megajándékozni magunkat egy-két falat finom csokoládéval!

 

Boldogsághormonok

 

A csokoládé varázslatos tulajdonságainak listáján az első helyen áll a fenil-etilamin. A fenil-etilamin egy olyan vegyület, amelyet az agyunk akkor bocsát ki, amikor szerelmesek vagyunk. A fenil-etilamin kiváltja az endorfin felszabadulását, emellett növeli a dopamin és a szerotonin aktivitását. A csokoládé ugyan nem ejt szerelembe, de garantáltan javítja a hangulatot – épp ezért nevezik egy falat boldogságnak. Az egészséges csokoládé minden helyzetben jobb kedvre derít!

 

Energizál

 

Az egészséges csokoládé tulajdonságok közé tartozik az energizáló hatás. A pulzusszámot fokozó stimuláns, a teobromin megtalálható a csokoládéban, mely koffeinhez hasonlóan blokkolja az adenozin receptorokat. Ez azt jelenti, hogy a csokoládé fogyasztása után nem érezzük magunkat fáradtnak – pont, mintha kávét innánk. A teobromin hatása hosszabb ideig tart, mint a koffeiné, így annak ellenére, hogy energetikai hatásait kevésbé érezni, legalább a hatása hosszabb ideig tart.

A teobromil mellett a csokoládé kis mennyiségben koffeint is tartalmaz, mely nem csak felébreszt, de lassítja a zsír felszívódását a szervezetben.

 

Nyugtat és ellazít

 

Sokszor a menstruációs időszak előtt bukkan fel a csokoládé után való sóvárgás. Azonban ez nem puszta kívánósság, hanem testi szükséglet. A csokoládé magnéziumban gazdag, mely amellett, hogy nyugtat, segít ellazulni is - ami szorongás és a görcsök esetén kiváló segítség lehet. A csokoládé nem csak finom, de egészséges módja a menstruációs fájdalmak enyhítésének.

  

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

 

A csokoládé fő összetevője, a kakaó csökkenti a szívbetegség kockázatát. A kakaóbab rendkívül egészséges. A benne található flavanolok antioxidáns hatásúak, melyek segítenek mérsékelni a szívbetegségben szerepet játszó sejtkárosodás folyamatát. A flavanolok – amelyek gyakrabban fordulnak elő az étcsokoládéban, mint a tejcsokoládéban – szintén segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és javítani az érrendszeri működést. Ezenkívül egyes kutatások összefüggésbe hozták a csokoládéfogyasztást a cukorbetegség, a stroke és a szívroham kockázatának csökkenésével.

 

A csokoládé valóban egészséges, de fogyassza mértékkel!

 

Valószínűleg nem az a legjobb döntés, ha mostantól minden főétkezést egy tábla csokoládéval váltunk ki. Ha csokival szeretnénk kiegészíteni az étrendünket, ezt mértékkel kell megtenni. A legtöbb kereskedelemben kapható csokoládé olyan összetevőket tartalmaz, amelyek zsírt, cukrot és kalóriát adnak az amúgy egészséges étcsokoládéhoz. A túl sok adalékanyagban dúskáló csokoládé fogyasztása pedig hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, ami a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázati tényezője.

 

Válassza a csokoládé egészséges változatait, melyek magas kakaótartalommal bírnak, emellett természetes összetevőket tartalmaznak. Csemegézzen a Bioszállító.hu kínálatából!

 

BENJAMISSIMIO BIO VEGÁN FEKETE CSOKOLÁDÉ CHIA GRAPEFRUIT 70 G

HEALTH MARKET PALEO DARK DELIGHT ÉTCSOKOLÁDÉ EGÉSZ MOGYORÓVAL ÉDESÍTŐSZEREKKEL 80 G

TORRAS GLUTÉNMENTES ÉTCSOKOLÁDÉ 72% HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL 75 G

TORRAS GLUTÉNMENTES ÉTCSOKOLÁDÉ CUKOR NÉLKÜL 75 G

ALL IN ÉTCSOKOLÁDÉ TÖRÖKMOGYORÓS ERITRITTEL 95 G

BIO RAPUNZEL KESERŰCSOKOLÁDÉ KÓKUSZVIRÁGCUKORRAL 80G

BELGIAN DARK ÉTCSOKOLÁDÉ 72% 100 G

 

Kövesse a Bioszállító.hu-t friss tartalmakért és rendeljen oldalunkról egészséges termékeket!

 

 

 

 

 

simplepay_hu