Cikkek

Egy egészséges kikapcsolódás – a szauna

2022.02.20 13:59

A szaunázás hagyománya évezredekre nyúlik vissza, emellett napjainkban is nagyon népszerű szokás. Nem csak nagyszerű módja egy kiadós lazításnak és kikapcsolódásnak, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

Ismerkedjen meg a szaunázás jótékony hatásaival a Bioszállító.hu legújabb cikkjében!

Az izzadást hosszú idők óta használja az emberiség terápiás eszközként. Közel 3000 évvel ezelőtt már a maják is építettek verejtékházakat, Finnországban pedig szintén többezer éve használnak szaunát, ennek köszönhetően pedig ma is általánosan elterjedt a rendszeres szaunázás a népesség körében. A szauna nem csak relaxál, de jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

 

Mi a szauna? 

A szauna általában egy olyan helyiség, melynek hőmérséklete 70° és 100° Celsius fok között mozog. A tradicionális finn szaunák száraz levegőt használnak, melynek páratartalma 10% és 20% között van. Más szaunákban magasabb lehet a páratartalom – ilyenek például a török szaunák. Egy szaunázás során bőrünk hőmérséklete akár 40°C-ra emelkedhet, mely erős izzadást válthat ki. Miközben testünk igyekszik lehűteni magát, a pulzusszámunk megemelkedik.

Érdekesség: Nem ritka, hogy akár egy pohárnyi izzadság távozik a szervezetünkből egy rövid szaunázás alatt!

 

A szaunák fajtái

A szaunáknak többféle típusa létezik, attól függően, hogy hogyan fűtik azt fel.

 

Fatüzelés: Fát használnak a szauna helyiség és a szauna köveinek fűtésére. A fatüzelésű szaunák általában alacsony páratartalmúak és magas hőmérsékletűek.

Elektromos fűtés: A fatüzelésű szaunákhoz hasonlóan az elektromos szaunákban is magas a hőmérséklet és alacsony a páratartalom, ez esetben azonban padlóra szerelt elektromos kályha melegíti fel a szaunát.

Infravörös szauna: Az infravörös szaunák különböznek a fatüzelésű és az elektromos fűtésű szaunáktól. A speciális infralámpák fényhullámokat használnak az ember testének felmelegítésére, így maga a helyiség nincs túlzottan felfűtve. Az infraszauna hőmérséklete jellemzően alacsonyabb, mint más szaunákban (körülbelül 60°C), de az ember hasonlóan izzad, mint hagyományos társaiban.

Gőzfürdő: A gőzfürdő különbözik a szaunáktól, hiszen száraz hő helyett magas páratartalommal és nedves hővel rendelkezik.

 

A szaunázás egészségügyi hatásai

Válasszuk bármely szaunázási módot, az egészségünkre és testünkre gyakorolt hatások hasonlóak lesznek a fűtési módtól és a páratartalomtól független.

Amikor beülünk a szaunába, a bőr hőmérséklete megemelkedik, ereink kitágulnak és pulzusunk felgyorsul. Ez felgyorsítja a keringést, hasonlóan ahhoz, mint amikor könnyebb testmozgást végzünk. Szaunázás közben a pulzus percenként 100-150-re emelkedhet, ez pedig számos egészségügyi előnnyel járhat, emellett a természetes izzadás is megkezdődik.

 

Fájdalomcsillapítás

A fokozott keringés csökkentheti az izomfájdalmat, javíthatja az ízületek mozgását és enyhítheti az ízületi gyulladásos fájdalmakat.

 

Stresszcsökkentés

A szauna melege javítja a keringést, elősegíti a relaxációt, ezzel közérzetünk is javulhat.

 

A szív- és érrendszer egészségének javítása

A szauna használatával csökken a stresszszintünk, ez pedig összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsonyabb kockázatával. A szaunahasználat az alacsonyabb vérnyomással és az egészséges szívműködéssel is összefüggésbe hozható.

 

Bőrproblémák

A száraz szauna használat közben szárítja a bőrt. Pikkelysömör esetén a tünetetek szaunázás közben enyhülhetnek, atópiás dermatitisz esetén azonban a tünetek rosszabbak lehetnek.

 

Asztma

A szauna segíthet a légutak megnyitásában, a váladék fellazításában és a stressz csökkentésében.

 

Mikor nem ajánlott a szauna használata?

A szauna mérsékelt használata a legtöbb ember számára biztonságos, azonban már fennálló szív- és érrendszeri betegségek esetén érdemes először orvosunkkal konzultálnunk. Alacsony vérnyomással küzdőknek és a közelmúltban szívinfarktuson átesetteknek főként érdemes orvosi véleményt kikérniük.

 

A szauna negatív egészségügyi hatásai lehetnek még a kiszáradás, a szédülés, a vérnyomásváltozás, hányinger. Ezeket elkerülhetjük, amennyiben pár óvintézkedést betartunk.

 

Kerüljük az alkoholt szaunázás előtt, korlátozzuk a bent töltött időt, igyunk rengeteg vizet és kerüljük el a szaunát, amennyiben éppen betegek vagyunk.

 

Kedvenc szaunaolajaink a Bioszállító.hu kínálatában:

 

AROMAX FRISSÍTŐ SZAUNAOLAJ 50 ML

Kellemes közérzetet biztosít, élénkít, hűsít az alábbi összetevőknek köszönhetően: borsosmenta-, citrom-, eukaliptusz-, grapefruit-, kubebaolaj

 

AROMAX LÉGZÉSKÖNNYÍTŐ SZAUNAOLAJ 50 ML

Enyhíti a légzés problémáit, megfázás idején növeli a szervezet ellenálló képességét az alábbi illóolajoknak köszönhetően: citrom-, erdeifenyő-, eukaliptusz-, niaouliolaj

 

AROMAX RELAXÁLÓ SZAUNAOLAJ 50 ML

A kellemes virágillatú szaunaolaj nyugtató, kiegyensúlyozó hatású illóolajai segítenek az ellazulásban, a mindennapi gondok okozta feszültség enyhítésében.

 

Tekintse meg teljes szaunaolaj kínálatunkat és élvezze a szaunázás örömeit a Bioszállító.hu-val!

simplepay_hu