Cikkek

5 egészséges nassolnivaló a ketogén diéta idejére

2021.12.20 13:30

A ketogén diéta pár éve robbant be a köztudatba, sikere pedig töretlen az egészséges életmódváltók körében. Azonban a diétázás gondolata gyötrőnek hangozhat, amennyiben fogyókúrára szeretnénk szánni magunkat – főként a végtelen kalóriaszámolás, szigorú méricskélés, ételcsoportok kizárása és mindennapos korlátozások miatt. A keto diéta szerencsére ennél egyszerűbb, bár elsőre meghökkentően hangozhat. Ezzel a változatos, kiegyensúlyozott és energizáló étrenddel könnyen beindíthatjuk a fogyás folyamatát és az inzulintermelést is szépen egyensúlyba hozhatjuk. A legjobb rész? A ketogén diétába a nassolás is belefér!

 

Készüljön fel az ünnepi időszakot követő hetekre és jöjjön formába a Bioszállító.hu ketogén diéta tippjeivel!

Mi is pontosan a keto diéta?

 

A „keto” a ketogén diéta rövidítése. A ketogén diéta már több, mint száz éve ismert az orvostudomány területén, eleinte pedig az epilepszia gyógyítására használták. A páciensek jelentős súlycsökkenésen mentek keresztül a diéta hatására, ekkor ismerték el sikeres fogyasztó módszerként.

A diéta kizárja a szénhidrátokat, helyette a magas zsírtartalmú ételeket részesíti előnyben – azaz semmi liszt, cukor, kenyér, péksütemény, tészta vagy krumpli. A sztenderd ketogén diéta 70-80% zsírból, 20% fehérjéből és kevesebb, mint 10% szénhidrátból áll. Amennyiben az étrendet betartjuk, akár 2-4 napon belül beléphet a szervezetünk a ketózisnak nevezett metabolikus állapotba, de ez többségében egyénfüggő. A ketózis állapotát csak bizonyos mérésekkel lehet egyértelműen kimutatni - vérvizsgálatokkal, vizeletvizsgálatokkal és légzési tesztekkel.

Ebben az állapotban a test szénhidrát helyett zsírokat és ketonokat használ fel energiaforrásként. A ketontestek olyan jelátvivő molekulák, melyeket májunk állít elő zsírsavakból. Ezek a molekulák képesek egész anyagcserénket átprogramozni, hatásukra csökken az éhségérzet, emellett rohamosan megindul a gyors fogyás.

 

Mit lehet enni a keto diéta alatt, és mit nem?

 

A keto diéta magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszereket tartalmaz, ellenben a magas szénhidráttartalmú ételeket kizárja. 

Fogyaszthatunk különböző húsféléket, így csirkét, pulykát, halat és marhát is, emellett pedig olyan magas fehérjetartalmú tejtermékeket is bátran bevihetünk, mint a sajt, teljes tej és túró. Bátran ehetünk tojást, dióféléket, a magas zsírtartalmú és fehérjében dús ételeket pedig alacsony szénhidráttartalmú zöldségekkel párosíthatjuk. Ilyenek a paradicsom, paprika, brokkoli, karfiol, padlizsán, spárga, saláta, spenót, a magas zsírtartalmú avokádó és az egyéb leveles zöldségek.

Bár az egyértelmű, hogy a finomított, fehér lisztes péksütik vagy a kenyér fogyasztása nem javasolt, más természetes, de szénhidrátban gazdag élelmiszereket is érdemes elkerülni. Ilyenek a gyümölcsök, a bab, borsó és lencse, a rizs és az alkohol.

 

Mit fogyasszunk, ha nassolni lenne kedvünk?

 

A keto diéta nem egyenlő az éhezéssel! Szerencsére napjainkban számos lehetőségünk van keto finomságokra bukkanni, így mindig biztosak lehetünk abban, hogy kéznél van egy-két harapnivaló nassolási vágyaink leküzdésére.

 

Főtt tojás

A főtt tojást egyszerű elkészíteni, könnyű tárolni és magunkkal vinni, valamint kiváló energiaforrás szükség esetén. Egy kis zöldséggel, majonézzel vagy krémsajttal remek tízórai vagy uzsonna lehet.

 

Magvak

A különféle olajos magvak egyszerű de nagyszerű nassolnivalók lehetnek minden alkalomra, hiszen tele vannak egészséges zsiradékkal. A makadámdió, brazil dió és pekándió feldobhatja a mindennapi étkezéseinket, azonban legyünk óvatosak a kesudióval vagy a földimogyoróval, mivel ezeknek a magvaknak magas a szénhidráttartalma.

 

DETELINAS MAKADÁMDIÓ 60 G

 

NATURFOOD PEKÁNDIÓ 100 G

 

GREENMARK BIO BRAZIL DIÓ 100 G

 

Zöldségek magas zsírtartalmú mártogatóssal

A krémsajt vagy a tejföl tökéletes zsírban gazdag kiegészítője lehet az egészséges zöldségeknek. Párosítsuk uborkával, paprikával, brokkolival vagy karfiollal, azonban vigyázzunk a répával vagy a karalábéval, mivel ezeknek a zöldségeknek magas a szénhidráttartalma.

 

Sajt és felvágott válogatás

Az olyan felvágottak, mint a szalámik és sonkák tökéletes harapnivalók lehetnek egy kis sajtválogatással párosítva. Bátran fogyaszthatunk magasabb zsírtartalmú sajtokat, mint a cheddar vagy a camambert.

 

Keto snackek

A keto népszerűségének köszönhetően egyre több gyártó áll elő ketogén diétába beilleszthető termékekkel. Ilyenek a keto lisztek, keto  nassolnivalók vagy a keto szeletek, melyek kiválthatják az édesség utáni sóvárgás érzetét.

 

ADONIS KETO SZELET MOGY.VAJAS-KAKAÓS 45G

 

ADONIS KETO SZELET VANILIÁS-MANDULÁS 35G

  

FORPRO KETO SNACK FEHÉRJÉBEN GAZDAG 40 G

 

HELLOKETO SZELET KOLLAGÉN PROTEIN CSOKOLÁDÉ ÍZŰ 40 G

  

KETO WAY TRIPLACSOKIS TEJSZELET ÉDESÍTŐSZEREKKEL 25G

 

Lendüljön kirobbanó formába a Bioszállító.hu tippjeivel és őrizze meg egészségét 2022-ben is!

simplepay_hu