Cikkek

Tippek egészségünk megőrzéséért a karácsonyi időszakban

2021.12.12 20:35

A karácsonyi hagyományok a legkevésbé sem szólnak az egészséges életmód támogatásáról. A karácsonyi vacsora ízletes és kalóriadús fogásai mellett az ünnepekre való készülődés is rengeteg elfoglaltsággal, stresszel és leterheltséggel járhat. Bár az ünnepek a szeretet mellett a finom ételekről szólnak, ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk pár lépéssel könnyebbé egészségünk megőrzését.

 

Készüljön fel a boldog, kiegyensúlyozott ünnepekre a Bioszállító.hu segítségével!

 

 

Fogyasszunk rostban gazdag ételeket

A rostban gazdag ételek feltöltenek, segítenek az emésztésben és késleltetik az éhségérzetet. A karácsonyi fogások többségében rostszegények, emellett magas kalória tartalommal rendelkeznek. Két leterhelő fogás között érdemes zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat bevinni, mint a zab, a rizs és a quinoa.

Amennyiben nyitottak vagyunk az újdonságokra, a hagyományos ünnepi fogásokban is kicserélhetjük a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre, a fehér kenyér helyett pedig barna kenyeret is fogyaszthatunk – sőt, a töltött káposztába is használhatunk basmati rizst, barna rizst vagy quinoát a töltelék elkészítéséhez. A főétkezésekhez lehetőség szerint mindig fogyasszunk el egy nagy adag zöldséget, ezzel könnyebbé tehetjük az emésztésünket és elkerülhetjük a fáradtság, levertség érzését.  

 

Kerüljük az éhezést

Előfordulhat, hogy a készülődéssel töltött napokon kevesebbet eszünk, főként abban az esetben, ha karácsonyi ebéd vagy vacsora előtt állunk. Ennek legfőbb veszélye az, hogy nehezebben kontrolláljuk a bevitt étel mennyiségét, azaz könnyebben eszünk többet, mint amennyire szükségünk lehet. Amennyiben nagy családi összejövetel előtt állunk, próbáljunk könnyed ételeket fogyasztani a nap folyamán, amelyek nem csak laktatnak, de segítenek kiegyensúlyozni a vacsorát is.

Válasszunk pirítóst teljes kiőrlésű kenyérből, zöldségeket, joghurtot, gyümölcsöt, esetleg olajos magvakat és sovány húsokat egy nagyobb étkezés előtt.

 

Tároljuk az ételt biztonságosan 

Az ünnepi időszak egyik legjobb része, hogy napokig megúszhatjuk a főzést a ránk maradt finom falatokkal. Az ételek magas minőségének megőrzése és az ételmérgezés elkerülése érdekében mindig ügyeljünk a tiszta és biztonságot elkészítésre, tárolásra és újramelegítésre. Az ételek elkészítése előtt tisztítsunk meg minden felületet, mossunk alaposan kezet és ismételjük meg a lépéseket minden étel feldolgozása előtt. Mossunk kezet forró szappanos vízzel a baktériumok elpusztításához!

A megfőtt ételeket tálalás után a lehető leghamarabb tegyük hideg helyre, hogy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.

 

Maradjunk aktívak

A karácsonyi ünnepek alatt nincs is jobb érzés egy kiadós ebéd után lepihenni és lustálkodni. Azonban egészségünk szempontjából nem árt, ha aktívak maradunk. A testmozgás erősíti a testi és lelki egészséget, segít a stresszt levezetni és kiegyensúlyozottnak maradni. Legyen szó egy családi szánkózásról, egy baráti sétáról vagy egy gyors reggeli napindító tornáról, garantáltan jobb kedvvel indulunk neki minden feladatnak – sőt, a finom falatok sem fognak megviselni annyira.

 

Mérsékelten fogyasszunk alkoholt

Amennyiben úgy döntünk, hogy a karácsonyt vagy az új évet egy-két pohár alkohollal ünnepeljük meg, igyekezzünk az ajánlott mennyiséget betartani. A túlzott alkoholfogyasztás azoknál is növeli a szívbetegség kockázatát, akik egyébként nem isznak sokat.

Minden esetben gondoskodjunk a megfelelő hidratáltságról alkoholfogyasztás előtt. Igyunk meg pár pohár vizet, vagy válasszunk szénsavas vízzel kevert italokat. A vércukorszint optimalizálása érdekében fogyaszthatunk lassú felszívódású, teljes kiőrlésű kekszeket, olajos magvakat, sajtot vagy zöldségeket egy-egy pohár ital mellé.

 

Élvezzük a közösen eltöltött időt

Az utóbbi két év megtanította, hogy rendkívül fontos minőségi időt töltenünk szeretteinkkel, családtagjainkkal és barátainkkal. Dőljünk hátra, tegyük el jó messzire az elektronikai kütyüket és élvezzük a finom falatokat, a jó beszélgetéseket, a közösen eltöltött pillanatokat és szerezzünk szeretetteljes emlékeket az idei ünnepi időszakban!

 

Íme néhány termék a Bioszállító.hu oldaláról, amely segít a nyugodt, kiegyensúlyozott karácsonyi hangolódásban:

 

Ez az étrendkiegészítő jól jöhet fáradtság és kimerültség estén. Segít fenntartani az energiaszintet, az optimális kitartást, az energia- és vitalitásérzetet, a fizikai és mentális jólétet.

 

VITAKING ASHWAGANDA EXTRACT KAPSZULA 60 DB

 

Natúr ételízesítő szárított zöldségekből és fűszernövényekből az adalékanyagmentes finom ételekért.

 

CSATTOS NATÚR ÉTELÍZESÍTŐ 215 G

 

Nulla kalóriás édesítő a bűnözésmentes finom bejglibe, mézeskalácsba és sütibe.

 

DIA-WELLNESS CUKORHELYETTESÍTŐ 1:1 500 G

 

A karácsonyi készülődéssel töltött dolgos napok után megérdemeljük a pihenést. Relaxáló tengeri fürdősó 95%-ban természetes eredetű összetevőkkel.

 

CORINE DE FARM FÜRDŐSÓ RELAX TEJ-MÉZ ILLATTAL 1300 G

 

Kövesse a Bioszállító.hu Facebook oldalát és ne maradjon le folyamatosan frissülő cikkeinkről!

simplepay_hu