Cikkek

D-vitamin – hogyan ismerjük fel hiányát és hogyan pótoljuk télen

2021.12.09 13:11

A tavaszi és nyári időszakban szervezetünk sokkal könnyebben jut elegendő D-vitaminhoz, amennyiben elegendő időt töltünk a napon. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk, hiszen egészségünk szempontjából számos funkcióban szerepet játszik. Ilyen a kiegyensúlyozott hormonszabályozás, a csontok egészségének megőrzése és immunrendszerünk erősítése.

 

Mi történik azonban a téli hónapokban, és mit tehetünk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásáért? Megtudhatja a Bioszállító.hu legújabb cikkéből!

A napfény az egyik legegyszerűbb módja a szervezet D-vitamin szintjének növeléséhez, ehhez pedig elegendő naponta 15-30 percet a szabad levegőn tartózkodni. D-vitamint élelmiszerekkel is bevihetünk, azonban az ételekben többnyire elhanyagolható mennyiségű D-vitamin található. Az olajos halat, a tejet, a tojást és a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket azonban érdemes fogyasztani. 

A legtöbb felnőttnek 1500-2000 NE a hazai napi ajánlás D-vitamin-bevitelre (1 NE = 0.025 μg D3-vitamin), azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem árt fokozott mennyiségű D-vitamint fogyasztani. Túl kevés napon töltött idő, hiányos táplálkozás, terhesség, szoptatás, vesefunció-zavarok, pajzsmirigy betegségek esetén érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre és magas minőségű étrendkiegészítőket választani.

Amennyiben nem jutunk elegendő D-vitaminhoz, testünk megérzi annak hatását. A D-vitaminhiány számos tünettel jár, a fáradtságtól kezdve az izomfájdalmon át a hajhullásig, sőt, viselkedésbeli változások is jelentkezhetnek.

 

A kutatások azt mutatják, hogy az emberek jelentős százaléka D-vitaminhiányban szenved. Íme néhány jel, amely arra utalhat, hogy ideje több D-vitamint bevinni szervezetünkbe!

 

Fáradtság

Az igazán alacsony, vagy akár a túlzottan magas D-vitaminszinttel rendelkező emberek állandó fáradtságot tapasztalhatnak, mely néhány esetben akár nagyon súlyos is lehet.

 

Izomgyengeség és izomfájdalom

A D-vitamin hiánya hozzájárulhat az izomfájdalmak és az izomgyengeség kialakulásához. Amennyiben ezt sűrűn tapasztaljuk, érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni.

 

Hajhullás 

D-vitaminhiány esetében a haj növekedése lelassulhat, a haj elkezdhet hullani, ezt pedig főként a hajtüszők elgyengülése okozza. Az alopeciának nevezett autoimmun állapot összefügésbe hozható a D-vitaminhiánnyal – alopecia esetén a szőrtüszök az egész testen elhalnak, így a haj és a szőr növekedése teljes egészében megáll. Bár a hajhullást a legtöbb esetben nem a D-vitamin hiánya okozza, sokkal inkább a hormonok vagy a genetika, tartós D-vitaminhiány esetén szervezetünknek nehezére esik keratint termelni, mely elengedhetetlen hajunk egészségének megőrzéséhez.

 

Gyakori betegeskedés

A D-vitamin nagy szerepet játszik az immunitásban, a D-vitaminhiány pedig gyengébb immunrendszert eredményezhet. Felső légúti fertőzések és gyulladások esetén érdemes napi 4000 NE D-vitamint bevinni a betegségek mihamarabbi leküzdéséhez.

 

Csontfájdalom

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudja hasznosítani a kalciumot, D-vitaminra van szüksége. A D-vitamin lényegében egy enzimként működik, mely a kalciumot a csontokba juttatja. Megfelelő D-vitaminbevitel nélkül csontritkulás, csontfájdalom és egyéb csont-, kötőszöveti és izomproblémák előfordulhatnak.

 

Depresszió és egyéb hangulatingadozások

Jelenleg nem létezik olyan kutatás, amely a D-vitaminhiányt a depresszió okaként ismerte volna fel, azonban szervezetünk bizonyos vitaminhiányok esetén egyszerűen csak kimerül. Amennyiben csontjaink nem kapják meg a megfelelő kalciumot, izmaink és kötőszöveteink is kimerülnek. Az állandó fáradtság, a gyenge immunrendszer és a kimerültség idővel hatással lehet a mentális egészségünkre, a hormonegyensúlyunkra és az általános jólétre.

 

A D-vitamin számos szempontból fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ezért elengedhetetlen, hogy eleget fogyasszunk. Szerencsére napjainkban számos hatásos étrendkiegészítő létezik, melyekkel télen is fedezhetjük napi szükségleteinket.

 

NATURLAND PRÉMIUM D-VITAMIN FORTE TABLETTA 120 DB

 

D-VITAMIN 1000 NE S.BERNHARD 250 TABLETTA

 

DR.HERZ D-VITAMIN CSEPP 50 ML

 

LYSI OMEGA-3+ D-VITAMIN HALOLAJKAPSZULA 120 DB

 

NATURLAND OLIVALEVÉL+D-VITAMIN 4000NE KAPSZULA 60 DB

 

Tartson a Bioszállító.hu blogjával minden héten és őrizze meg egészségét webshopunkban található egészséges termékeinkkel!

simplepay_hu