Cikkek

10 energizáló étel, amitől tuti felpörögsz

2021.11.24 14:23

A téli időszak már az ajtón kopogtat, ennek velejárója pedig az általános fáradtságérzet. A nappalok rövidebbek, kevesebb napfényes órát élvezhetünk ki, a hideg időben pedig a szabadban való sportolás vagy időtöltés sem túl kívánatos. A legtöbbet a testünkért és általános jó közérzetünkért a kiegyensúlyozott és egészséges étkezéssel tehetünk, így akár a reggeli kávé helyett egy szuper reggeli is feldobhatja az egész napunkat. 

 

Győzze le a téli fáradtságot a Bioszállító.hu tippjeivel!

A reggel elfogyasztott ételek nagyban befolyásolják egész napunkat, így érdemes egy tápanyagokban gazdag, bajnokoknak kijáró reggelivel kezdenünk, mely energiával tölt fel bennünket. Ha a nap elején energianövelő ételeket fogyasztunk, az nem csupán az éhségérzet csökkenését eredményezi a nap további részében, hanem az agyunkat is élesíti.

Mégis mik azok az energianövelő élelmiszerek?

Az energizáló ételek általában mérsékelt mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaznak, hogy órákon át a jóllakottság állapotát élvezhessük, emellett pedig  az is fontos cél, hogy stabilan tarthassuk vércukorszintünket, kiemelkedő ingadozások nélkül. Az ilyen tápláló ételek fogyasztása esetén a sóvárgás is enyhül vagy jó esetben megszűnik, így nem nyitogatjuk a hűtőajtót minden tizedik percben. Az energianövelő ételek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, amelyek segítik a szervezet anyagcseréjét – különösen ilyen a vas és a B12. 

Bár minden étel energiát ad, a különböző típusú ételek különböző módon és különböző ideig töltenek fel energiával. A legjobb reggeli falatok hidratáló tulajdonsággal bírnak, összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket hosszabb ideig tart a szervezetnek megemészteni, lassú és stabil energiafelszabadulást biztosítanak, valamint egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyet a szervezet energiaként hasznosíthat.

Milyen ételeket kerüljünk el?

Bár rohanó világban élünk és rendkívül kényelmes néha egy-egy kakaós csigát vagy pogácsát felkapni útközben a pékségből, nem feltétlen ez a legjobb energiabomba reggelente. Kerüljük a feldolgozott és csomagolt élelmiszereket, mivel ezek általában alacsony rost- és fehérjetartalommal bírnak, cserébe teli vannak cukorral valamint tartósítószerrel. Bár a cukros ételek átmenetileg felpörgetik energiaszintünk, amint a vércukorszint visszaáll a normális tartományba, egyből álmosak, fáradtak leszünk és újból cukros ételeket kívánunk. 

Az olyan egyszerű szénhidrátot tartalmazó ételek, mint a csoki, fánk vagy kakaós csiga egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, magas kalóriatartalommal bírnak, ezért jobb, ha általánosságban kerüljük őket, hiszen hosszú távon csupán fáradtak és éhesek leszünk tőlük. 

Hasonló a helyzet a finomított és feldolgozott gabonafélékkel, amelyek megtalálhatóak a fehér kenyérben vagy a gabonapelyhekben. Kevesebb rostot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű társaik, így a szervezet gyorsabban emészti meg őket, ettől pedig hamar éhesek és fáradtak leszünk. 

 

10 étel, amely energiával tölt fel minden reggel 

Tojás: Egy tojás 7 gramm kiváló minőségű fehéjét, vasat, vitaminokat, ásványi anyagokat és karotinoidokat tartalmaz, így rendkívül egészséges. A tojást sokoldalúan elkészíthetjük reggelente, így bárki bátran élvezheti kedvenc verzióját.

Banán: A banán a legtáplálóbb ételek közé tartozik, hiszen összetett szénhidrát-, kálium- és B6-vitamin forrás.

Chia mag: Már az aztékok és a maják is imádták a chia magot, hiszen rengeteg energiát ad a szervezetnek. Két evőkanál chia mag 11 gramm rostot, 4 gramm fehérjét és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. Hozzáadhatjuk reggeli zabkásánkhoz, joghurtunkhoz vagy akár chia pudingot is készíthetünk.

Túró: Egy adag alacsony zsírtartalmú túró 163 kalóriát és 28 gramm fehérjét tartalmaz, így nagyszerű fehérjeforrás a vegetáriánusok számára is. Emellett tartalmazza az ajánlott napi B12-vitamin közel 60%-át és növeli a teltségérzetet.

Avokádó: Az avokádó rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, emellett rostban is bővelkedik, így egész napra feltölthet. Rosttartalmának köszönhetően az egész bélrendszert képes támogatni.

Zab: A zab rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett lassú felszívódású szénhidrátként kitűnő energiaforrás a lassú napokra 

Kávé: A koffein nem bűnös dolog, amennyiben mértékkel fogyasztjuk. A kávé természetes stimuláns, így bátran kortyolhatjuk – azonban vigyázzunk, hogy napi 4 csészénél többet ne fogyasszunk. 

Joghurt: A natúr, cukormentes joghurt kalcium, zsírsavak és fehérje egészséges keverékét tartalmazza. Feldobhatjuk zabbal, gyümölcsökkel, cukormentes lekvárral vagy olajos magvakkal.

Teljes kiőrlésű kenyér: A reggeli szendvicsünket érdemes barna, teljes kiőrlésű kenyérből készíteni, így sokkal tovább tart teltségérzetünk, emellett emésztésünknek és vércukorszintünknek is jót teszünk.

Dió: A dió kiváló forrása az egészséges zsíroknak és rostoknak, így bátran fogyaszthatjuk zabkásába, joghurtba keverve.

 

Emellett természetesen bátran fogyaszthatunk zöldségeket a kiegyensúlyozott étrend érdekében, gyümölcsöket pedig mérsékelten adjunk hozzá reggeli étkezésünkhöz magas cukortartalmuk miatt.

 

Szerezze be kedvenc alapanyagait a Bioszállító.hu oldaláról

NATUR ÉTKEK, CHIA MAG

BETTR BIO GLUTÉNMENTES KISSZEMŰ ZABPEHELY

ALCE NERO BIO ARABICA ESZPRESSZÓ KÁVÉ

SZAFI FREE ROPOGÓS KÉRGŰ HAJDINÁS HÁZIKENYÉR LISZTKEVERÉK

BIVALYOS TANYA FRISS PUCOLT DIÓBÉL

simplepay_hu