Cikkek

Rendkívül édesszájú? Lehet, hogy tápanyaghiány az oka!

2021.11.17 12:40

Amikor cukros péksüteményekkel kezdjük a napot, minden étkezés után valamilyen édes falatért kutatunk a hűtőben, vagy egy ültőhelyünkben be tudnánk falni egy egész csokitortát, sok esetben nem csupán az édesszájúság áll a háttérben. Testünk jelez, amikor tápanyaghiány áll fenn, vagy amikor vércukrunk ingadozik. Lehet, hogy az az egy tábla csokoládé, amit véletlen megettünk, nem csupán egy kívánalom, hanem válaszreakció egy egészségügyi problémára.

 

Szeretné csökkenteni az édesség utáni sóvárgását? Olvassa el a Bioszállító.hu tuti tippjeit és számoljon le a cukorfüggőséggel!

Kutatások szerint a cukor függőséget okoz, pont úgy, mint más drogok, sőt, agyunkra is hasonló hatást gyakorol. A túlzott cukorfogyasztás fogproblémákhoz, kettes típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és számos egyéb egészségügyi problémához is vezethet. Mindezek ismeretében is nehéz elhatározni magunkat, hogy lemondjunk az édes kényeztetésekről. Miért nem tudunk abbahagyni valamit, ami káros az egészségünkre, agyunkra és testünkre?

 

Mi okozhatja az édesség iránti sóvárgást?

Magnéziumhiány 

Először is meg kell határoznunk, milyen jellegű cukros ételre vágyunk. Amennyiben csokoládét kívánunk legtöbbször, az azt jelentheti, hogy szervezetünk magnéziumhiányban szenved, ami manapság nagyon gyakori hiányosság.

Szerencsére a csoki iránti rajongásnak van egy pozitív oldala is: az étcsokoládé az egészséges ételek kategóriájába tartozik, amennyiben mértékkel fogyasztjuk. Tele van antioxidánsokkal, amelyek javíthatják az egészséget és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Keresse a 70% vagy magasabb kakaótartalmú verziókat, melyek kielégíthetik az „édeset ennék” érzést anélkül, hogy szabotálná egészségünket.

 

Tápanyag- vagy vitaminhiány

A lehető legjobb eset az, amikor gyümölcsöt kívánunk. Elképzelhető, hogy a testünk jelezni szeretne: több vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra van szüksége.

 

A vércukorszint ingadozása

Ha hirtelen kívánjuk meg az édességet és a semmiből tör ránk a vágy, hogy kifosszunk egy egész cukorkaboltot, nagy valószínűséggel vércukorszintingadozást tapasztalunk. Amikor a vércukorszintünk leesik, a szervezet megpróbál minket rávenni, hogy több energiát vigyünk be és stabilan tartsuk a vércukorszintet. A vércukorszint egyensúlyának megőrzése érdekében fogyasszunk egészséges mennyiségű fehérjét és rostban gazdag élelmiszereket, mint például babot vagy hüvelyeseket, emellett igyekezzünk lassú felszívódású szénhidrátokat bevinni, mint a teljes kiőrlésű kenyér, zab vagy barna rizs. Ez biztosítja testünk számára a megfelelő, kiegyensúlyozott energiabevitelt vércukorszintingadozások nélkül.

 

Hogyan intsünk búcsút a cukornak 

Amennyiben súlyos szintű cukorfüggőséggel küzdünk, nem javasolt egyik napról a másikra minden édességet kiiktatni étrendünkből. Érdemes kisebb lépésekkel haladni: például mielőtt elfogyasztanánk egy desszertet, igyunk meg egy hatalmas pohár vizet. Testünk jelzéseit sokszor félreértelmezzük, így a szomjúság jelzését az éhség jeleként fogjuk fel. Amennyiben először vizet iszunk, talán pont azt adjuk testünknek, amire szüksége van, így minden kívánósság el is múlhat.

Amennyiben még mindig édességre fáj a fogunk, próbáljunk meg több fehérjét és megfelelő étrendkiegészítőket beépíteni étrendünkbe, melyek biztosítják a napi vitaminadagot. Gondoskodjunk arról, hogy elegendő magnéziumot viszünk be.

Amennyiben szédül, ingerült, levert vagy állandó éhség áll fenn cukor nélkül, érdemes orvoshoz fordulnia.

Természetesen nem válunk cukorfüggő sütiszörnyekké egy vasárnap délutáni krémestől. Étkezzen kiegyensúlyozottan, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, vigyen be elegendő mennyiségű vitamint és tápanyagot, mozogjon eleget és élvezze az életet! Az sem baj, ha két krémes lesz az egyből.

 

Tekintse meg kiváló minőségű étrendkiegészítőinket, melyek segíthetnek a cukor elleni harcban:

 

BIO MENÜ BIO ASHWAGANDA KAPSZULA 60 DB

 

BIOCOM OLAJFALEVÉL KIVONAT 20% 90DB

 

DRAGON SUPERFOODS BIO NYERS PROTEIN MIX POR 200 G

 

CALIVITA SUPER MEGA 50 TABLETTA MEGADÓZISÚ MULTIVITAMIN 90DB

 

BÉRES MAGNÉZIUM 400MG+B6 -VITAMIN FORTE TABLETTA 50 DB

simplepay_hu